Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πουτζντεμόν ζητά η Ισπανία
Εκδόθηκε το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του αποπεμφθέντος ηγέτη της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, όπως ζήτησαν οι ισπανικές εισαγγελικές Αρχές, το οποίο στρέφεται και εναντίον τεσσάρων μελών της κυβέρνησής του που έφυγαν μαζί του και βρίσκονται στο Βέλγιο.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο λόγος είναι πως δεν εμφανίστηκαν σήμερα Πέμπτη, για να καταθέσουν στον δικαστή που διεξάγει έρευνα σε βάρος των μελών της πρώην καταλανικής κυβέρνησης, με την κατηγορία της στάσης. Παράλληλα, η δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου διέταξε την προφυλάκιση εννέα μελών του υπουργικού συμβουλίου του Πουτζντεμόν, συμπεριλαμβανομένου και του αντιπροέδρου της κυβέρνησής του, Οριόλ Ζουνκέρας.
Νωρίτερα, ο δικηγόρος του Πουτζντεμόν στο Βέλγιο, όπου βρίσκεται μαζί με τέσσερα μέλη της κυβέρνησής του, είχε δηλώσει ότι το κλίμα στην Ισπανία "δεν είναι καλό" και ότι ο πελάτης του θέλει να κρατήσει κάποιες αποστάσεις. Πρόσθεσε όμως ότι θα συνεργαστεί με τις δικαστικές Αρχές. Επίσης, έκανε γνωστό πως ο Καταλανός πρόεδρος δεν έχει σκοπό να γυρίσει στις Βρυξέλλες, καθώς δεν εμπιστεύεται την ισπανική δικαιοσύνη.
Εφόσον όμως εκδοθεί το ένταλμα σύλληψης και ο Πουτζντεμόν παραμείνει στο Βέλγιο, την υπόθεση θα αναλάβει ένας Βέλγος δικαστής που θα έχει στη διάθεσή του 60 ημέρες για να εξετάσει το αίτημα της Μαδρίτης, σημειώνει το Γαλλικό πρακτορείο.
Σημειώνεται πως η ισπανική εισαγγελία ζήτησε να προφυλακτιστούν οκτώ από τα 14 μέλη της καθαιρεθείσας καταλανικής κυβέρνησης. Ζήτησε επίσης να τεθούν υπό προσωρινή κράτηση ο πρώην αντιπρόεδρος Οριόλ Ζουνκέρας και επτά από τους οκτώ συμβούλους (υπουργούς) που εμφανίστηκαν σήμερα ενώπιον δικαστή στη Μαδρίτη. Για τον όγδοο, τον Σάντι Βίλα, πρότεινε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση ύψους 50.000 ευρώ. Ο Βίλα είχε παραιτηθεί μία ημέρα πριν από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, στις 27 Οκτωβρίου. Ήταν επίσης ο μόνος που απάντησε σήμερα στις ερωτήσεις του δικαστή.
REUTERS/Susana Vera
Ο Πουτζντεμόν και άλλοι τέσσερις υπουργοί του αρνήθηκαν να εμφανιστούν σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου ωστόσο, ο δικηγόρος του, ζήτησε να καταθέσει από τις Βρυξέλλες.
Εξάλλου, πέντε μέλη του προεδρείου του καταλανικού κοινοβουλίου, μεταξύ των οποίων και η πρόεδρος Κάρμε Φορκαντέλ, ζήτησαν και έλαβαν αναβολή μέχρι τις 9 Νοεμβρίου προκειμένου να προετοιμάσουν την υπερασπιστική γραμμή τους.
Ο γενικός εισαγγελέας ζητά να απαγγελθούν σε όλους κατηγορίες για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, στάση και εξέγερση. Οι δύο τελευταίες κατηγορίες τιμωρούνται με ποινές κάθειρξης έως 15 και 30 χρόνια αντίστοιχα. Τους κατηγορεί επίσης ότι ενθάρρυναν ένα «ενεργό κίνημα εξέγερσης» μεταξύ του καταλανικού πληθυσμού προκειμένου να οδηγήσουν στην απόσχιση της επαρχίας και ότι αγνόησαν όλες τις δικαστικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης που απαγόρευε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία την 1η Οκτωβρίου.
Από τις Βρυξέλλες, ο Πουτζντεμόν κατήγγειλε χθες το βράδυ μια «πολιτική δίκη», εξηγώντας την άρνησή του να ανταποκριθεί στην κλήτευση του δικαστηρίου. Όσον αφορά τους πρώην υπουργούς που τον συνόδευσαν στο Βέλγιο, εξήγησε ότι ορισμένοι θα επιστρέψουν στην Ισπανία αλλά άλλοι θα παραμείνουν στο Βέλγιο «για να καταγγείλουν ενώπιον της διεθνούς κοινότητας αυτήν την πολιτική δίκη».
Catalan Government/Handout via REUTERS
Πάντως, ένα από τα μέλη του προεδρείου του καταλανικού κοινοβουλίου, ο Ζοάν Ζοσέπ Νουέτ, χαρακτήρισε «ανεύθυνη» τη στάση του Πουτζντεμόν. «Πιστεύω ότι κανείς δεν καταλαβαίνει τι κάνει ο πρόεδρος, ούτε καν οι υποστηρικτές του», σχολίασε.
Ο προκάτοχος του Πουτζντεμόν στο αξίωμα, ο Αρτούρ Μας, που ήταν πρόεδρος της Καταλονίας μεταξύ 2010-16, είπε στους δημοσιογράφους στη Μαδρίτη ότι οι δικαστικές διώξεις θα ενισχύσουν το «αίσθημα της αδικίας» στην Καταλονία. «Αν δείτε τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, θα παρατηρήσετε ότι το αίσθημα και η βούληση να προχωρήσουμε προς την ανεξαρτησίας εντείνεται στη χώρα μας, την Καταλονία», υποστήριξε.
Στη Βαρκελόνη, αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από την έδρα της τοπικής κυβέρνησης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της πανίσχυρης ένωσης των αυτονομιστών ANC να διαδηλώσουν υπέρ της ανεξαρτησίας. «Ελευθερία» και «Ο Πουτζντεμόν είναι ο πρόεδρός μας» ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν σε αυτή τη συγκέντρωση. «Οργανώσαμε διαδηλώσεις ενός εκατομμυρίου ανθρώπων χωρίς να σπάσουμε ούτε μια βιτρίνα και η εισαγγελία λέει ότι (οι ηγέτες της Καταλονίας) μας κάλεσαν να στασιάσουμε», είπε χαρακτηριστικά ένας 68χρονος συνταξιούχος, ο Ζοσέπ Μοράτο, που δήλωσε «κεντροδεξιός αυτονομιστής».
REUTERS/Juan Medina