ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Νέος κύκλος κυρώσεων κατά του Ιράν

ΗΠΑ: Νέος κύκλος κυρώσεων κατά του Ιράν
REUTERS/Jim Lo Scalzo/Pool

Με συντριπτική πλειοψηφία, 423 υπέρ και 2 κατά, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε νέο κύκλο κυρώσεων έναντι του Ιράν για το βαλλιστικό του πρόγραμμα. Η κίνηση συνάδει με την αυστηρή τακτική του τηρούν οι ΗΠΑ έναντι της Τεχεράνης, όμως δεν υπονομεύει την συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα. 

Ανάμεσα σε άλλα μέτρα που προβλέπονται στο «νομοσχέδιο για τους βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν και τις διεθνείς κυρώσεις», ο αμερικανός πρόεδρος καλείται να αναφέρει στο Κογκρέσο για την ιρανική και διεθνή αλυσίδα εφοδιασμού για το πρόγραμμα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων της Τεχεράνης και να επιβάλει κυρώσεις εις βάρος της ιρανικής κυβέρνησης ή σε ξένες οντότητες που το στηρίζουν.

Στις 13 Οκτωβρίου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι δεν θα επιβεβαιώσει τη συμμόρφωση του Ιράν στη συμφωνία ΚΟΣΔ (κοινό ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης), ανοίγοντας παράθυρο 60 ημερών για το Κογκρέσο προκειμένου να αποφασίσει αν θα επιβάλει και πάλι κυρώσεις στην Τεχεράνη. Εντούτοις, καμία τέτοια κίνηση δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα είτε από την Βουλή είτε από την Γερουσία.

Βοηθοί βουλευτών τόνισαν ότι, προς το παρόν, οι βουλευτές επικεντρώνονται στην αυστηροποίηση της στάσης της Ουάσιγκτον ενάντια στο Ιράν μέσω άλλων μέτρων, όπως επιβολή κυρώσεων ενάντια στην σιιτική ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ και ενάντια σε ό,τι σχετίζεται με το πυραυλικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Η Βουλή ενέκρινε χθες, Τετάρτη, την επιβολή νέων κυρώσεων ενάντια στην Χεζμπολάχ και με ψήφισμά της κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να την χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων στην Βουλή των Αντιπροσώπων, Εντ Ρόις, που εισήγαγε το ψηφισθέν νομοσχέδιο, τόνισε ότι η συμφωνία ΚΟΣΔ θα πρέπει να εφαρμοστεί αυστηρά από την Ουάσιγκτον σε συνεργασία με τους συμμάχους της.

«Οι ΗΠΑ πρέπει να απαντήσουν στο σύνολο των απειλών, και με αυτό το νομοσχέδιο…αυτό ακριβώς κάνουμε σήμερα», τόνισε.

Για να έρθει σε ισχύ ο νόμος, θα πρέπει να εγκριθεί από την Γερουσία και να υπογραφεί από τον πρόεδρο Τραμπ.