Αυστρία: Σε «θετική ατμόσφαιρα» οι συνομιλίες για κυβερνητικό συνασπισμό
Την «πολύ καλή αρχή» στις συνομιλίες για τον σχηματισμό ενός νέου κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον επικεφαλής των συντηρητικών, χαιρέτισε την Τετάρτη ο ηγέτης του αυστριακού ακροδεξιού κόμματος των Ελεύθερων (FPÖ), ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ενώ και ο Σεμπάστιαν Κουρτς, με τη σειρά του έκανε λόγο για συνομιλίες σε «πολύ θετική ατμόσφαιρα».
Ο 31χρονος απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών Κουρτς και το Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) κέρδισαν τις πρόωρες εκλογές της περασμένης εβδομάδας συγκεντρώνοντας το 31,5% των ψήφων. Θα χρειαστούν έναν εταίρο για να σχηματίσουν μια σταθερή κυβέρνηση.
Η σκληρή γραμμή του Κουρτς στην κρίση των προσφύγων και των μεταναστών και η απόφασή του να προκαλέσει την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPÖ), που κατέλαβαν τη δεύτερη θέση στις εκλογές, σήμαναν ότι οι Ελεύθεροι, -το κόμμα που ίδρυσαν πρώην ναζί τη δεκαετία του 1950-, είναι προθυμότερος και πιθανότερος κυβερνητικός εταίρος του, αναφέρει το Reuters.
Έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Σεμπάστιαν Κουρτς (pics&vid)
«Έγινε σήμερα μια πολύ καλή αρχή στις διαπραγματεύσεις (...) μια θετική διερευνητική συζήτηση μεταξύ των ομάδων των διαπραγματευτών», είπε ο Στράχε κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης με τον Κουρτς μετά τον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων.
REUTERS/Leonhard Foeger
Οι συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Αυστρία κατά μέσον όρο διαρκούν δύο μήνες και ο Κουρτς τόνισε πως θέλει η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί ως τα Χριστούγεννα.
Οι δύο πολιτικοί σχημάτισαν τετραμελείς ομάδες διαπραγματευτών και συμφώνησαν να εξεταστούν πέντε θεματικές στις διαπραγματεύσεις, από την ενότητα «μέλλον» (επιστήμη, περιβάλλον) ως την πιο αυτοεπεξηγηματική «ασφάλεια, τάξη και προστασία της πατρίδας». Τα δύο κόμματα έχουν ήδη πολλά κοινά στο ζήτημα της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών. Αλλά μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων ανέφεραν ότι θα επικεντρωθούν επίσης σε άλλη μια ενότητα όπου συμφωνούν, την αντιμετώπιση του προβλήματος των «αναποτελεσματικών» δημοσίων δαπανών.
Οι Κουρτς και Στράχε ανέφεραν ότι θα μελετήσουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να αποφασίσουν το πού μπορούν να εξοικονομηθούν πόροι.
REUTERS/Leonhard Foeger
«Στόχος μας είναι να εντοπίσουμε πού έχουμε ζημίες λόγω τριβών στο σύστημα και κατόπιν, φυσικά (...) να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα» των κρατικών δαπανών, ανέφερε ο Κουρτς.
Η άνοδος κομμάτων της άκρας δεξιάς –Εθνικό Μέτωπο, Εναλλακτική για τη Γερμανία– στην Ευρώπη, που εν μέρει αποδόθηκε στην κρίση των προσφύγων η οποία είχε ξεσπάσει το 2015, κατέστησε πολύ λιγότερο πιθανό να υπάρξει κατακραυγή για την ανάδειξη του FPÖ στην εξουσία, όπως είχε συμβεί το 2000, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε επιβάλει κυρώσεις, που πάντως δεν διήρκεσαν, στην Αυστρία.
Όμως ορισμένοι ευρωπαίοι ηγέτες εκφράζουν ανησυχία, ενώ ο πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος έχει δικαίωμα να ορκίζει και να διαλύει κυβερνήσεις, έχει τονίσει πως ο επόμενος κυβερνητικός συνασπισμός πρέπει να εμφορείται από τις «θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες». Δεν είναι πάντως σαφές τι σημαίνει αυτό πρακτικά για τις διαπραγματεύσεις ή τους Ελεύθερους.
Στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να εξωραΐσει την εικόνα του και να πείσει πως δεν ανήκει στην ακροδεξιά, το FPÖ έχει σταματήσει να απαιτεί την αποχώρηση της Αυστρίας από την ΕΕ και δηλώνει τώρα «φιλοευρωπαϊκό» κόμμα, ωστόσο υποστηρίζει πως οι Βρυξέλλες οφείλουν να επιστρέψουν εξουσίες στις εθνικές κυβερνήσεις των κρατών-μελών.
Αυτό συνάδει με τη θέση του Κουρτς ότι η ΕΕ πρέπει να επικεντρωθεί στο εμπόριο και σε θέματα όπως η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων και να πάψει να αναμιγνύεται σε άλλα ζητήματα.
«Η Ευρώπη είναι ασφαλώς ένα θέμα», απάντησε ο Κουρτς ερωτηθείς γιατί η ΕΕ δεν είναι μια από τις πέντε θεματικές, προσθέτοντας ότι εντάχθηκε στο πλαίσιο της ενότητας «κράτος και κοινωνία».