Μέρκελ: Εύσημα για τους πρόσφυγες αλλά και ανησυχία για τη νομιμότητα στην Τουρκία
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έδωσε τα εύσημά της στην Τουρκία για την διαχείριση του προσφυγικού ωστόσο, όπως είπε, είναι εξαιρετικά ανήσυχη για την κατάρρευσης της νομιμότητας στη χώρα, μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου καλοκαιριού. Ταυτόχρονα, φάνηκε να υποστηρίζει τη μείωση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που κατευθύνονται στην Τουρκία ως μέρος της ένταξής της στην Ε.Ε.
«Με όρους δημοκρατικών αξιών, οι εξελίξεις στην Τουρκία είναι πολύ αρνητικές. Όχι μόνο συλλαμβάνει Γερμανούς, αλλά και η όλη νομιμότητα της χώρας έχει πάρει λάθος κατεύθυνση. Ανησυχούμε πολύ για αυτό. Και θα στηρίξω μια μείωση στα κονδύλια προ της ένταξης της», είπε η Μέρκελ στην έναρξη της Συνόδου Κορυφής.
«Επίσης θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η Τουρκία κάνει σπουδαία δουλειά στο προσφυγικό και ότι έχουμε υποχρεώσεις απέναντί της όπως ορίζει η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας. Υποσχεθήκαμε 3 δις. Τα οποία είναι ήδη δεσμευμένα. Πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτή την υποχρέωση», είπε η καγκελάριος της Γερμανίας.
Για το θέμα της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, η κ. Μέρκελ, τόνισε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στο ζήτημα αυτό.
Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε τη β΄φάση των συζητήσεων» την οποία τοποθέτησε χρονικά τον Δεκέμβριο.
Για το όραμά του για την Ευρώπη αλλά και στην ανάγκη σε ό,τι αφορά το Brexit, οι ηγέτες της ΕΕ να είναι όλοι ενωμένοι στα κοινά συμφέροντα και τις φιλοδοξίες τους, αναφέρθηκε στη σύντομη δήλωσή του προσερχόμενος στη Σύνοδο ο Εμανουέλ Μακρόν.
Τη σημασία της συζήτησης μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών για το μέλλον της Ευρώπης, «μιας Ευρώπης που προστατεύει και που φεύγει μπροστά», υπογράμμισε σήμερα ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.
Ο Μακρόν επανέλαβε τη θέση του ότι η Ευρώπη που προστατεύει είναι αυτή που διαχειρίζεται καλύτερα το μεταναστευτικό, μια Ευρώπη με κοινή άμυνα που θα προχωρήσει σε ένα ευρωπαϊκό ταμείο για την άμυνα, μια Ευρώπη που συνάπτει εμπορικές συμφωνίες που προστατεύει τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές της. Ο Μακρόν ευχήθηκε τους προσεχείς μήνες να γίνουν εις βάθος συζητήσεις και να υπάρξουν συμπεράσματα για το πώς θα προχωρήσει η Ευρώπη.
Εξάλλου, ο Μακρόν ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για την ευρωπαϊκή ψηφιακή αγορά και τη δυνατότητα θέσπισης ενός ευρωπαϊκού ταμείου στρατηγικών επενδύσεων.
Η βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι πρέπει να αποσαφηνίσει ποιες οικονομικές δεσμεύσεις είναι πρόθυμη να τιμήσει η Βρετανία στο πλαίσιο της συμφωνίας της για το διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.
«Η Τερέζα Μέι πρέπει να παράσχει περισσότερη σαφήνεια για το τι εννοούσε λέγοντας 'άλλες υποχρεώσεις' στην ομιλία της στη Φλωρεντία. Της τηλεφώνησα την περασμένη εβδομάδα, και προσπάθησα να την παροτρύνω να το κάνει και μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει», δήλωσε ο Ρούτε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.
Απαντώντας σε ερώτηση αν χρειάζεται αποσαφήνιση για τα χρήματα, ο Ρούτε είπε:
«Ναι, κυρίως, και για τα δικαιώματα των πολιτών και για τους συνοριακούς ελέγχους -- όλα αυτά εξακολουθούν να είναι δύσκολα θέματα, αλλά ιδίως το ερώτημα για τον λογαριασμό της εξόδου», είπε ο Ρούτε.
Βrexit
Προτεραιότητα στη συμφωνία για τα δικαιώματα των πολιτών επιθυμεί να δώσει η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι, τις επόμενες εβδομάδες των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε σήμερα, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες.
Κατά τη διάρκεια του αποψινού δείπνου εργασίας των Ευρωπαίων ηγετών, η κ. Μέι αναμένεται να παρουσιάσει τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία δεν είναι άλλη από την ανάγκη να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις στη δεύτερη φάση που αφορά τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ.
«Κάνουμε απολογισμό και κοιτάμε μπροστά πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που μοιραζόμαστε όλοι στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει συνεχή συνεργασία, η οποία πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της ισχυρής μελλοντικής εταιρικής σχέσης που θέλουμε να οικοδομήσουμε από κοινού» σημείωσε η κ. Μέι. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ανέφερε, επίσης, ότι θα παρουσιάσει στους Ευρωπαίους ηγέτες την πρόοδο που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις εξόδου. Παράλληλα, τόνισε ότι επιθυμεί να θεσπιστεί ένα «φιλόδοξο σχέδιο» τις επόμενες εβδομάδες σε τομείς προτεραιότητας, όπως π.χ. στην επίτευξη συμφωνίας για τα δικαιώματα των πολιτών.
Kαταλονία
Η καγκελάριος της όπως και ο πρόεδρος της Γαλλίας διατύπωσαν σήμερα την ξεκάθαρη στήριξή τους στην ισπανική κυβέρνηση, προσερχόμενοι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, κι ενώ η καταλανική κρίση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
«Στηρίζουμε την θέση της ισπανικής κυβέρνησης (…). Ελπίζουμε επίσης ότι είναι εφικτό να βρεθούν λύσεις βάσει του ισπανικού Συντάγματος» επισήμανε η Μέρκελ.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα «στείλουν», στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ένα «μήνυμα ενότητας προς την Ισπανία» μεσούσης της καταλανικής κρίσης, είπε από την πλευρά του ο Μακρόν.
Ο Γάλλος ηγέτης αναμένεται να συναντηθεί αργότερα με τον επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι.
Λίγο μετά την άφιξή του στο Συμβούλιο, συναντήθηκε με την Άγκελα Μέρκελ, πριν από την επίσημη έναρξη των εργασιών.
Την ίδια ώρα, οι ηγέτες του Βελγίου και του Λουξεμβούργου, Σαρλ Μισέλ και Ξαβιέ Μπετέλ επέλεξαν να απευθύνουν έκκληση για τη διεξαγωγή διαλόγου μεταξύ της Μαδρίτης και των Καταλανών αυτονομιστών με στόχο τη διευθέτηση της κρίσης.
Παρά τις διαμαρτυρίες της Μαδρίτης, οι δύο ηγέτες υπενθύμισαν ότι «η βία δεν αποτελεί απάντηση», καταδικάζοντας εκ νέου την αστυνομική βία κατά των ψηφοφόρων στο δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας την 1η Οκτωβρίου.
«Ποιος μπορεί να αποδεχτεί τη βία, απ’ όπου κι αν προέρχεται; Κανένας!» είπε ο Βέλγος πρωθυπουργός. «Ως Ευρωπαίος, θεωρώ ότι πρέπει κάθε φορά να προτρέπουμε για τη διεξαγωγή πολιτικού διαλόγου όταν εκτυλίσσεται μια πολιτική κρίση» υπογράμμισε.