ΚΟΣΜΟΣ

Για φοροδιαφυγη 15,5 εκατ.δολ. διώκεται ο πρόεδρος της Βουλής

Για φοροδιαφυγη 15,5 εκατ.δολ. διώκεται ο πρόεδρος της Βουλής
REUTERS/Ueslei Marcelino

H Petrobas «έκαψε» τον πρόεδρο της Βουλής της Βραζιλίας, ο οποίος κατηγορείται για φοροδιαφυγή ύψους 15,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι εισαγγελικές αρχές της Βραζιλίας απήγγειλαν χθες Παρασκευή κατηγορίες σε βάρος του Εντουάρντο Κούνια, ο οποίος είχε κατηγορηθεί από τον Αύγουστο ότι «λαδώθηκε» με πέντε εκατομμύρια δολάρια για να εγκρίνει μια σύμβαση της Petrobas. Το σκάνδαλο διαφοράς στην εμβληματική εταιρεία πετρελαίου της Βραζιλίας, υπολογίζεται ότι προκάλεσε μέσα σε μία δεκαετία ζημίες ύψους 2 δισ. δολαρίων από το 2004 ως το 2014.

«Υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις κατά τις οποίες οι λογαριασμοί στο εξωτερικό δεν δηλώθηκαν», αλλά και για το ότι «τουλάχιστον στην περίπτωση του Εντουάρντο Κούνια αποτελούν προϊόν εγκλήματος», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εισαγγελίας και επισημαίνεται ότι ο Κούνια διέπραξε φοροδιαφυγή ύψους περίπου 15,5 εκατομμυρίων δολαρίων και ότι η περιουσία του «αυξήθηκε κατά 214% μεταξύ των ετών 2002 και 2014». Όλα τα περιουσιακά του στοιχεία δεσμεύθηκαν.

Ο 57χρονος πρόεδρος της Βουλής αρνείται τις κατηγορίες. Σημειώνεται ότι ο Κούνια, ως πρόεδρος της Βουλής διαδραματίζει κομβικό ρόλο για το εάν θα κινηθεί η διαδικασία αποπομπής της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ.