ΚΟΣΜΟΣ

Οι καλύτερες αστρονομικές φωτογραφίες της χρονιάς σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Γκρίνουιτς

Οι καλύτερες αστρονομικές φωτογραφίες της χρονιάς σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Γκρίνουιτς

Η νικήτρια φωτογραφία στην κατηγορία «Σέλας» εντυπωσιάζει με την απεικόνιση του Aurora Australis πάνω από τα βουνά στο Κουίνσταουν της Νέας Ζηλανδίας. Πρόκειται για ένα πανόραμα 19 εικόνων που αποτυπώνει όλες τις ταχέως κινούμενες ακτίνες που φώτισαν τον ουρανό τον Φεβρουάριο του 2023

Larryn Rae

Το Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε τους νικητές του 16ου διαγωνισμού Astronomy Photographer of the Year. Ανάμεσα σε περισσότερες από 3.500 συμμετοχές από 58 χώρες επιλέχθηκαν εικόνες που καταπλήσσουν με την επιστημονική και την καλλιτεχνική τους αξία.

Μεγάλος νικητής του διαγωνισμού, και νικητής στην κατηγορία «Ο Ήλιος μας» είναι ο Ryan Imperio για τη φωτογραφία του από την δακτυλιοειδή έκλειψη Ηλίου του 2023.

Πρόκειται για μια ακολουθία εικόνων που δείχνουν την εξέλιξη των χαντρών του Μπέιλι κατά τη διάρκεια της έκλειψης. Οι χάντρες του Μπέιλι σχηματίζονται όταν το ηλιακό φως λάμπει μέσα από τις κοιλάδες και τους κρατήρες της επιφάνειας της Σελήνης και είναι ορατές μόνο όταν η Σελήνη είτε εισέρχεται είτε εξέρχεται από μια έκλειψη. Η αποτύπωσή τους αποτελεί πρόκληση λόγω της συντομίας τους και του ακριβούς συγχρονισμού που απαιτείται.

Distorted-Shadows-of-the-Moon's-Surface-Created-by-an-Annular-Eclipse-(c)-Ryan-Imperio.jpg

Νικητής στην κατηγορία «Ο Ήλιος μας» και μεγάλος νικητής του διαγωνισμού: Ο Ryan Imperio με μια ακολουθία εικόνων που αποτυπώνει την εξέλιξη των χαντρών του Μπέιλι κατά τη διάρκεια της δακτυλιοειδούς έκλειψης Ηλίου του 2023

Ryan Imperio

Η κριτής και μετεωρολόγος Kerry-Ann Lecky Hepburn δήλωσε σχετικά: «Πρόκειται για μια εντυπωσιακή ανάλυση των λίγων, φευγαλέων δευτερολέπτων κατά τη διάρκεια της ορατότητας των χαντρών του Μπέιλι. Αυτή η εικόνα με καθήλωσε και με εξέπληξε. Πρόκειται για εξαιρετική δουλειά που αξίζει υψηλής αναγνώρισης».

Το βραβείο Young Astronomy Photographer of the Year κέρδισε ο 14χρονος Daniel Borsari για τη φωτογραφία του Νεφελώματος της Καλιφόρνια (NGC 1499). Πρόκειται για ένα νεφέλωμα εκπομπής (διαστημικό νέφος από ιονισμένο αέριο, που εκπέμπει χρωματισμένο φως) και βρίσκεται στον αστερισμό του Περσέα, σε απόσταση περίπου 1.000 ετών φωτός από τη Γη.

NGC-1499-A-Dusty-California-(c)-Daniele-Borsari.jpg

Ο νικητής του βραβείου Young Astronomy Photographer of the Year, Daniel Borsari φωτογράφισε το Νεφέλωμα της Καλιφόρνια στον αστερισμό του Περσέα

Daniel Borsari

Οι δύο παραπάνω φωτογραφίες, μαζί εκείνες των υπόλοιπων νικητών εκτίθενται από την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου στο Εθνικό Ναυτικό Μουσείο στο Γκρίνουιτς του Λονδίνου. Ο διαγωνισμός Astronomy Photographer of the Year διεξάγεται από το Βασιλικό Αστεροσκοπείο Γκρίνουιτς με την υποστήριξη της Liberty Specialty Markets και σε συνεργασία με το BBC Sky at Night Magazine.

Δείτε στη συνέχεια τους νικητές των υπόλοιπων κατηγοριών: