ΚΟΣΜΟΣ

Μωρά παρένθετης μητρότητας στην Ουκρανία βρίσκονται σε καταφύγιο περιμένοντας τους γονείς τους

Μωρά παρένθετης μητρότητας στην Ουκρανία βρίσκονται σε καταφύγιο περιμένοντας τους γονείς τους
«Τώρα μένουμε εδώ για να προστατεύσουμε τη ζωή μας και των μωρών», δήλωσε η Λιουντμίλια Γιαστσένκο, μια 51χρονη νοσοκόμα AP Photo/Rodrigo Abd

Σε ένα αυτοσχέδιο υπόγειο καταφύγιο στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, τουλάχιστον 20 μωρά που γεννήθηκαν από παρένθετες μητέρες περιμένουν τους ξένους γονείς τους να μπορέσουν να ταξιδέψουν στη κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα για να τα παραλάβουν.

Μερικά είναι μόλις λίγων ημερών. Το προσωπικό τα φροντίζει όσο καλύτερα μπορεί, ωστόσο ακόμη και κάτω από το έδαφος ακούγονται καθαρά οι εκρήξεις από τους τακτικούς βομβαρδισμούς.

Πολλές από τις νοσοκόμες του κέντρου παρένθετης μητρότητας είναι εγκλωβισμένες στο καταφύγιο, καθώς είναι πολύ επικίνδυνο να μετακινούνται από και προς τα σπίτια τους.

«Τώρα μένουμε εδώ για να προστατεύσουμε τη ζωή μας και των μωρών», δήλωσε στο Associated Press η Λιουντμίλια Γιαστσένκο, μια 51χρονη νοσοκόμα. «Κρυβόμαστε εδώ από τους βομβαρδισμούς και αυτή τη φρικτή δυστυχία».

Ο ίδια σημείωσε ότι φεύγουν για λίγο κατά τη διάρκεια της ημέρας για να πάρουν λίγο καθαρό αέρα, αλλά δεν τολμούν να μείνουν έξω για πολύ. Ανησυχεί και για τα δικά της παιδιά, καθώς οι δύο γιοι της, ηλικίας 22 και 30 ετών, αγωνίζονται για να υπερασπιστούν τη χώρα τους.

Τόσο η ίδια, όσο και οι συνάδελφοί της είναι εξαντλημένοι. «Σχεδόν δεν κοιμόμαστε καθόλου. Στην πραγματικότητα δουλεύουμε όλο το εικοσιτετράωρο».

Η Ουκρανία είναι μια χώρα που έχει αναπτύξει την παροχή της υπηρεσίας παρένθετης μητρότητας και είναι μια από τις λίγες χώρες που η υπηρεσία αυτή προσφέρεται και σε ζευγάρια εκτός χώρας.

Οι γονείς αυτών των μωρών ζουν στην Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική και την Κίνα.

Η Γιαστσένκο δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα στοιχεία, δηλαδή πόσοι γονείς ταξίδεψαν στην Ουκρανία για να παραλάβουν τα μωρά τους ή πόσα βρέφη παραμένουν στο κέντρο, ή ακόμη πόσες παρένθετες μητέρες αναμένεται να γεννήσουν σύντομα.

Αν και υπάρχουν τρόφιμα και προμήθειες για τη φροντίδα των βρεφών, οι νοσοκόμες περιμένουν με αγωνία πότε θα παραληφθούν τα μωρά από τους γονείς τους -όπως ακριβώς περιμένουν να τελειώσει αυτός ο πόλεμος.