ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Πολίτες ζώστηκαν τα όπλα - Μαθαίνουν να πυροβολούν και να φτιάχνουν μολότοφ

Πόλεμος Ουκρανία: Πολίτες ζώστηκαν τα όπλα - Μαθαίνουν να πυροβολούν και να φτιάχνουν μολότοφ
Καθημερινοί άνθρωποι, πολίτες της Ουκρανίας μετατρέπονται σε πολεμιστές και παίρνουν τα όπλα για να αντισταθούν στους Ρώσους στρατιώτες AP Photo / Vadim Ghirda

Οικογενειάρχες, νοικοκυρές, νέες κοπέλες και αγόρια, δεκάδες Ουκρανοί που εκπαιδεύτηκαν να πυροβολούν και να φτιάχνουν μολότοφ, ζώστηκαν τα όπλα και βγήκαν στην αντίσταση για να απωθήσουν τα ρώσικα στρατεύματα.

Γυναικεία χέρια κρατούν την κάννη ενός όπλου, ένα νιόπαντρο ζευγάρι ποζάρει αρματωμένο με τουφέκια, ενώ άντρες βάζουν στη σειρά δεκάδες άδεια μπουκάλια σε μια αυλή για να φτιάξουν μολότοφ.

Είναι μερικές από τις στιγμές που απαθανάτισαν φωτογράφοι του Associated Press και δείχνουν καθημερινούς ανθρώπους, πολίτες της Ουκρανίας που μετατρέπονται σε πολεμιστές και παίρνουν τα όπλα για να αντισταθούν στους Ρώσους στρατιώτες.

Άνδρες και γυναίκες έχουν προσφερθεί εθελοντικά και έχουν σταθεί σε μεγάλες ουρές για να πάρουν όπλα και να μάθουν πώς να υπερασπίζονται τη χώρα τους. Κάποιοι μάλιστα επέστρεψαν από το εξωτερικό για να ενταχθούν στην αντίσταση.

Καθώς τα ρωσικά στρατεύματα περικύκλωσαν τη χώρα, οι απλοί πολίτες έλαβαν βασική εκπαίδευση μάχης, από το χειρισμό όπλων, την κατασκευή εμπρηστικών μολότοφ μέχρι την ρίψη χειροβομβίδων.

Μια φωτογραφία δείχνει μια νεαρή γυναίκα μπρούμητα ξαπλωμένη στο έδαφος και στηριγμένη στους αγκώνες της να στοχεύει μέσα από την κάννη ενός τουφεκιού κατά τη διάρκεια μιας εκπαίδευσης που οργανώθηκε από τη Μονάδα Ειδικών Δυνάμεων Azov, της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας, στην πόλη Μαριούπολη στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ της χώρας.

Μια άλλη εικόνα δείχνει έναν εκπαιδευτή με στολή καμουφλάζ να εκαπιδεύει γυναίκα που έκανε εξάσκηση στο στόχο με ένα όπλο καλάσνικοφ κοντά στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.

Οι πρόσφατα εκπαιδευμένες δυνάμεις πολιτικής άμυνας φρουρούσαν πίσω από στοίβες ελαστικών σε σημεία ελέγχου στην πρωτεύουσα του Κιέβου και περιπολούσαν δρόμους. Οι περισσότεροι φορούσαν πολιτικά ρούχα με κίτρινα περιβραχιόνια για να τους αναγνωρίσουν ως εθελοντές στρατιώτες.