Ναγκόρνο Καραμπάχ: Αρμένιοι αποχαιρετούν το μοναστήρι τους και καίνε τα σπίτια τους
Ανανεώθηκε:
Σκηνές ξεριζωμού εκτυλίσσονται στο Καρβατσάρ (στα αζερικά Καλμπατζάρ) του Ναγκόρνο Καραμπάχ με τους κατοίκους να εγκαταλείπουν άρον άρον τα σπίτια τους καθώς η περιοχή, μετά την ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν, θα περάσει στην κατοχή των Αζέρων.
«Είναι η τελευταία ημέρα, αύριο οι Αζέροι στρατιώτες θα είναι εκεί», δήλωσε στρατιώτης στο χωριό Καρβατσάρ, στην περιοχή Τσαλμπατσάρ, που θα παραχωρηθεί στο Μπακού.
Το μοναστήρι του Νταντιβάνκ της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας μοιάζει να αποχαιρετά του εκατοντάδες Αρμένιους, οι οποιοι προτίμησαν να κάψουν τα σπίτια τους από το να τα αφήσουν να πέσουν στα χέρια των «Τούρκων».
Μόνο σε αυτό το χωριό, που σηματοδοτεί το όριο με την γειτονική περιοχή του Μαρτακέρτ, που θα παραμείνει υπό τον έλεγχο των Αρμενίων, τουλάχιστον 6 κατοικίες καίγονταν κάηκαν χθες. Οι φλόγες έβγαιναν από τα παράθυρα ενώ γκρίζος καπνός υψωνόταν στον ουρανό πάνω από την κοιλάδα της περιοχής.
«Είναι το σπίτι μου, δεν μπορώ να το αφήσω στους Τούρκους», όπως συχνά χαρακτηρίζονται οι Αζέροι από τους Αρμένιους, εξήγησε ο ιδιοκτήτης ενός εκ των σπιτιών, ενώ πετούσε εύφλεκτα υλικά και προσανάμματα στα οποία είχε περιχύσει βενζίνη σε μια προσπάθεια να βάλει φωτιά στο πάτωμα του πρώην καθιστικού, σε ένα εντελώς πλέον άδειο σπίτι.
«Περιμέναμε να κανονιστεί. Αλλά όταν άρχισαν να διαλύουν τον υδροηλεκτρικό σταθμό, καταλάβαμε», πρόσθεσε. «Όλος ο κόσμος θα πυρπολήσει σήμερα το σπίτι του… Μας έχουν δώσει έως τα μεσάνυχτα για να φύγουμε».
«Μεταφέραμε και τον τάφο των γονιών μας, οι Αζέροι θα θελήσουν να τους βεβηλώσουν, είναι αβάσταχτο», είπε.
Μια ημέρα νωρίτερα, τουλάχιστον 12 σπίτια πυρπολήθηκαν στο ίδιο χωριό και στη γύρω περιοχή.
Η ειρηνευτική συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ του Γερεβάν και του Μπακού υπό την αιγίδα της Μόσχας έδωσε τέλος σε σχεδόν επτά εβδομάδες σφοδρών συγκρούσεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Βάσει της συμφωνίας, το Αζερμπαϊτζάν ανακτά μεγάλα εδάφη που τελούσαν υπό τον έλεγχο των Αρμένιων από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.