ΚΟΣΜΟΣ

Αυτά είναι τα δέκα υψηλότερα κτήρια του κόσμου

Αυτά είναι τα δέκα υψηλότερα κτήρια του κόσμου
PIXABAY

Εδώ και πάνω από έναν αιώνα, οι ουρανοξύστες υψώνονται στους αιθέρες ως σύμβολο του αστικού στιλ και της κατασκευαστικής υπεροχής. Αυτό που ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα, συνεχίζεται δυναμικά και κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα, καθώς ο άνθρωπος εξακολουθεί να χτίζει κτήρια ολοένα και ψηλότερα.

Εδώ και πάνω από έναν αιώνα, οι ουρανοξύστες υψώνονται στους αιθέρες ως σύμβολο του αστικού στιλ και της κατασκευαστικής υπεροχής. Αυτό που ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα, συνεχίζεται δυναμικά και κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα, καθώς ο άνθρωπος εξακολουθεί να χτίζει κτήρια ολοένα και ψηλότερα.

Όμως, γιατί το κάνουμε αυτό; Ο καθηγητής Βαλέρι Όγκουστιν της Αμερικανικής Αρχιτεκτονικής Σχολής και διευθυντής του κέντρου DNA Architecture + Design επιμένει πως το νόημα αυτής της πρακτικής αποκρυσταλλώνεται σε μία και μόνη λέξη: «εγωισμός».

«Οι ουρανοξύστες είναι φιλόδοξες κατασκευές», δήλωσε ο Όγκουστιν στο CNNi. «Οι άνθρωποι πάντοτε εντυπωσιάζονταν από το ύψος. Είτε ήταν ο Ίκαρος είτε οι αδελφοί Ράιτ, αναζητούσαμε πάντα να ξεφύγουμε από τα δεσμά της βαρύτητας. Οι ουρανοξύστες μας επιτρέπουν να πετάξουμε, έστω και για σύντομο χρονικό διάστημα».

Σύμφωνα με τον δόκτορα Όγκουστιν, «οι μηχανικοί και αρχιτέκτονες μόλις πρόσφατα έχουν ξεκινήσει να πειραματίζονται με πανάλαφρα αλλά ταυτόχρονα πανίσχυρα δομικά υλικά όπως το γραφένιο, που ενδέχεται να μας επιτρέψουμε να αυξήσουμε το ύψος στους ουρανοξύστες».

Κι ενώ αναμένουμε τον επόμενο ουρανοξύστη που θα σπάσει το ρεκόρ ύψους, δείτα τα 10 υψηλότερα κτήρια του πλανήτη στην gallery του CNN Greece.

10 tallest buildings in the world, by Forrest Brown, CNNi