«Ice Watch»: Πάγοι απ' τη Γροιλανδία λιώνουν στο Λονδίνο
Τριάντα μεγάλα κομμάτια πάγου απ' τα ανοιχτά της Γροιλανδίας έφερε στο Λονδίνο ο Όλαφουρ Έλιασον. Τα τοποθέτησε σε δύο σημεία της πόλης, ενώ οι παγκόσμιοι ηγέτες συναντώνται στην Κατοβίτσε της Πολωνίας να συζητήσουν, στο πλαίσιο της φετινής Διακυβερνητικής Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα, για τρόπους αντίδρασης στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Τα 24 κομμάτια που έχουν τοποθετηθεί μπροστά στην Tate Modern και τα άλλα έξι που τοποθετήθηκαν έξω από το «στρατηγείο» του Bloomberg στο Σίτι έλιωσαν γρήγορα, δεν άντεξαν πάνω από βδομάδα.
Ο Ισλανδο-δανός καλλιτέχνης είπε ότι η εγκατάσταση «Ice Watch» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Κοπεγχάγη το 2014, και έναν χρόνο μετά στο Παρίσι, και ότι αποτελείται από τεμάχια πάγου που αποκόπηκαν από παγετώνα, και τα οποία λιώνουν με αργούς αρυθμούς «για να γίνουν σαφή τα επιστημονικά δεδομένα, ώστε να τα νιώσουμε».
Με τη βοήθεια του Μίνικ Θόρλεϊφ Ρόζινγκ, καθηγητή γεωλογίας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Δανίας, στην Κοπεγχάγη, τα κομμάτια πάγου «αλιεύτηκαν» στο φιορδ Νούουπ Καγκερλούα της Γροιλανδίας.
«Αν κατεβείτε και δείτε τα 24 μπροστά από την Τέιτ και τα έξι έξω από αυτό το κτίριο – η συνέντευξη Τύπου δόθηκε στο κτίριο του Bloomberg στη βρετανική πρωτεύουσα –, θα παρατηρήσετε ότι όλα είναι σαν άτομα, είναι σαν όντα. Και ότι σας μιλούν με ψιθύρους έτσι και κολλήσετε το αυτί σας πάνω τους, και θα μπορέσετε να ακούσετε τον ήχο των φυσαλίδων που σκάνε και θα δείτε ότι όλα διαφέρουν μεταξύ τους» είπε ο Ρόζινγκ. «Και αυτό που μας λένε είναι για έναν κόσμο που είναι διαφορετικός απ' αυτόν που έχουμε σήμερα. Οι φυσαλίδες έχουν αέρα που είναι φρέσκος και καθαρός και έχει το μισό διοξείδιο του άνθρακα από αυτό που σήμερα έχουμε στην ατμόσφαιρα. Μας φέρνει μήνυμα για την τρομακτική αλλαγή που συμβαίνει αυτήν ακριβώς τη στιγμή» πρόσθεσε.
«Μπορεί να αναρωτηθείτε “γιατί τα φέρνουν να λιώσουν στο Λονδίνο ενώ σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα λιώνουν στη Γροιλανδία; Και μάλιστα, στο Λονδίνο λιώνουν πιο γρήγορα, δεν είναι ανευθυνότητα αυτό;” Τα ανησυχητικά όμως νέα είναι ότι κάθε δευτερόλεπτο η Γροιλανδία χάνει στον ωκεανό 10.000 κομμάτια πάγου σαν κι αυτά που βλέπετε εδώ, και το νερό στον Τάμεση θα ανέβει κάποια μέρα, και ανεβαίνει και στη Νέα Υόρκη και ανεβαίνει παντού» προειδοποίησε.