ΚΟΣΜΟΣ

Ο χρόνος δημιουργεί δεδομένα στο Κυπριακό που δύσκολα θα ανατραπούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Κώστας Πλιάκος Κώστας Πλιάκος - CNN Greece

ΚΥΠΡΟΣ 1974-2024. ΤΟ ΤΡΑΥΜΑ ΤΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ • ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 03

Ο χρόνος δημιουργεί δεδομένα στο Κυπριακό που δύσκολα θα ανατραπούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

00.00/21:17

Αριστοτέλης Κωνσταντινίδης: Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

O Αριστοτέλης Κωνσταντινίδης είναι καθηγητής διεθνούς Δικαίου στο πανεπιστήμιο Κύπρου και επί εφτά χρόνια ήταν μέλος της ομάδας νομικών συμβούλων της ελληνοκυπριακής διαπραγματευτικής ομάδας για το Κυπριακό.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece τονίζει ότι το πέρας του χρόνου δημιουργεί δικαιώματα που έχουν να κάνουν κυρίως με το περιουσιακό, τα οποία είναι πολύ δύσκολο να ανατραπούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αναφορικά με τα σχέδια επίλυσης του κυπριακού που παρουσιάστηκαν μέχρι σήμερα υποστηρίζει ότι οι θετικές προβλέψεις του Κραν Μοντανά υπερτερούσαν σε σχέση με τα σχέδια του παρελθόντος για την ελληνοκυπριακή πλευρά. Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη τα δυσκολότερα θέματα προς επίλυση είναι η ασφάλεια και η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και το θέμα της διακυβέρνησης λόγω της ανισορροπίας του πληθυσμού των δύο κοινοτήτων.

Αναφορικά με το μέλλον του κυπριακού θεωρεί ότι η θέση που έχει αυτή τη στιγμή η ηγεσία των Τουρκοκυπρίων για δύο κράτη δυσκολεύει πολύ τη διαδικασία διαπραγμάτευσης και αυτό θα μπορούσε να αλλάξει αν συντρέξουν μια σειρά από παράγοντες που έχουν να κάνουν με την αλλαγή ηγεσίας στα κατεχόμενα, τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και τη διεθνή κατάσταση στην περιοχή.