Οι φρικιαστικοί θησαυροί του Εγκληματολογικού Μουσείου: Από την ελληνική γκιλοτίνα στον Γιαγκούλα
Φρικιαστικοί θησαυροί του ελληνικού εγκλήματος, τεκμήρια δολοφονιών, κεφάλια ληστών του 20ου αιώνα όπως αυτό του Γιαγκούλα, η μοναδική γκιλοτίνα της Ελλάδας, μέχρι και έμβρυα στη φορμόλη...
H κάμερα του CNN Greece βρέθηκε στην οδό Μικράς Ασίας, στο Γουδί, όπου υπάρχει ένα μουσείο εντελώς διαφορετικό σε σχέση με τα άλλα. Σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο κτήριο του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στεγάζεται το... άγνωστο για πολλούς Εγκληματολογικό Μουσείο, με πάνω από 1.500 εκθέματα να «ζωντανεύουν» στυγερές δολοφονίες...
Ο καθηγητής Δικαστικής Ανθρωπολογίας, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, ο οποίος είναι και διευθυντής του μουσείου, μας ξενάγησε δείχνοντάς μας αληθινά εκθέματα από την μακρόχρονη ιστορία του εγκλήματος στην Ελλάδα.
Όπως εξηγεί ο καθηγητής, εδώ συνήθως έρχονται φοιτητές Ιατρικής, Νομικής, εν ενεργεία αστυνομικοί αλλά και ερευνητές, καθώς το μουσείο χρησιμοποιείται κυρίως για εκπαιδευτικούς λόγους και δεν είναι ανοιχτό στο ευρύ κοινό.
Η γκιλοτίνα του Ναυπλίου
Το παλαιότερο έκθεμα που υπάρχει είναι η γκιλοτίνα που χρονολογείται από το 1789, την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης. «Είναι η μοναδική που υπάρχει στην Ελλάδα. Την έφερε το 1830 ο πατέρας του Όθωνα», αναφέρει.
Είχε αρχικά εγκατασταθεί στη θέση Αλωνάκι, για εκφοβισμό αλλά και για τον αποκεφαλισμό βαρυποινιτών. Συνολικά καρατομήθηκαν 89 κατάδικοι, μέχρι την κατάργησή της το 1913 εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων.
Πότε καθιερώθηκε η ιατροδικαστική εξέταση
Όσο για το πότε καθιερώθηκε η ιατροδικαστική εξέταση στην Ελλάδα, ο καθηγητής μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η πρώτη ιατροδικαστική έκθεση συντάχθηκε τον Σεπτέμβριο του 1910, όταν ιδρύθηκε η Ιατροδικαστική Υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ η πρώτη έκθεση που συντάχθηκε στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ήταν το 1913, χωρίς να υπάρχουν και πολλά στοιχεία».
Η άγρια δολοφονία Αθανασόπουλου
Σε ερώτηση για το ποιο έγκλημα πιστεύει ότι είναι το χειρότερο που έχει διαπραχθεί στην Ελλάδα, σκέφτεται αρκετά πριν απαντήσει. «Νομίζω, το γνωστό έγκλημα στου Χαροκόπου με τη δολοφονία Αθανασόπουλου», μας λέει.
Τι ακριβώς είχε συμβεί όμως τότε; Ήταν 5 Ιανουαρίου του 1931... Ο Δημήτρης Αθανασόπουλος, μεγαλοεργολάβος της εποχής, δολοφονείται από την σύζυγο, την πεθερά, την υπηρέτρια και τον ανηψιό της πεθεράς. Τον διαμέλισαν, επιχείρησαν να τον κάψουν και τελικά πέταξαν το πτώμα του στον Κηφισό, με τρόπο που θυμίζει σενάριο της Άγκαθα Κρίστι.
Μάλιστα για το στυγερό έγκλημα την ίδια χρονιά γράφτηκε το ρεμπέτικο τραγούδι «Κακούργα Πεθερά» ενώ στην πορεία ακολούθησαν βιβλία, αλλά και θεατρικές παραστάσεις μέχρι πρόσφατα. Η υπόθεση τότε προκάλεσε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, ενώ χαρακτηρίστηκε από εφημερίδες της εποχής ως το «έγκλημα του αιώνα» πριν φυσικά να έρθουν στη δημοσιότητα άλλες ακόμα πιο φρικτές ιστορίες.
Ο περιβόητος Γιαγκούλας και οι λήσταρχοι που αλώνιζαν την ελληνική επαρχία
Ο «φόβος και ο τρόμος» του Ολύμπου, ο θρυλικός λήσταρχος Φώτης Γιαγκούλας. Το κεφάλι του μαζί με την περίφημη «Παρδάλα» με την οποία, εκτιμάται ότι σκότωσε 54 ανθρώπους στις αρχές του 20ου αιώνα εκτίθενται στο Εγκληματολογικό Μουσείο. Μαζί και άλλα κεφάλια διάσημων ληστάρχων με... «πλούσιο βιογραφικό».
Κάθε έκθεμα κρύβει και μια διαφορετική ιστορία. Άλλωστε, αν ανατρέξουμε στη βασική θεωρία της Εγκληματολογίας, ο ένοχος ενός εγκλήματος πληροί τρεις προϋποθέσεις: είχε κίνητρο, είχε τα μέσα και είχε και την ευκαιρία.