Η ζωή στη Μόρια: Η μαρτυρία ενός Αφγανού πρόσφυγα
Η Μόρια, σε απόσταση 6 χλμ. από την πόλη της Μυτιλήνης, είναι πλέον σε ολόκληρο τον κόσμο από τα δεκάδες ρεπορτάζ για τις συνθήκες στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Επεισόδια, δολοφονίες, απόπειρες αυτοκτονίας, βιασμοί, θάνατοι βρεφών και άλλα ακραία περιστατικά έγιναν πρωτοσέλιδα, συγκαταλέγοντας το συγκεκριμένο ΚΥΤ μεταξύ των χειρότερων παγκοσμίως.
Με αρχικό σχεδιασμό για να φιλοξενεί 3.000 άτομα, ο πληθυσμός της Μόριας έχει ξεπεράσει τα 17.000 άτομα.
Μια μικρή πολιτεία έχει δημιουργηθεί μέσα και γύρω από το στρατόπεδο. Φούρνοι, αίθουσες διδασκαλίας αγγλικών, ελληνικών και γερμανικών, ζωγραφικής και μουσικής. Οι πρόσφυγες έχουν δημιουργήσει κουρεία, μαγαζιά που πουλάνε προϊόντα, καθώς και καντίνες που φτιάχνουν φαλάφελ.
Ο Σαΐφ Σουλτάν είναι πρόσφυγας από το Αφγανιστάν. Ζούσε και εργαζόταν στην Ελλάδα. Πήγε στην χώρα του για να φέρει την οικογένεια του. Επέστρεψε στην Ελλάδα χωρίς έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα. Ήταν η δεύτερη προσπάθειά του να διασχίσει το Αιγαίο με βάρκα από τα τουρκικά παράλια.
Τώρα, βρίσκεται στο καμπ της Μόριας, όπου βγάζει ελάχιστα χρήματα ψήνοντας και πουλώντας παραδοσιακό ψωμί στον αυτοσχέδιο φούρνο που έχει κατασκευάσει.