FOCUS

Aποκλειστικές εικόνες από το εσωτερικό του Παναγίου Τάφου

Aποκλειστικές εικόνες από το εσωτερικό του Παναγίου Τάφου

Το βράχο που λαξεύθηκε ο τάφος του Ιησού έχουν τη δυνατότητα να δουν οι επισκέπτες του Παναγίου Τάφου μετά την αποκατάστασή του. Το τμήμα του βράχου είναι ορατό από ένα μικρό παράθυρο που «κρύβεται» πίσω από την εικόνα της Παναγίας. Στην πίσω όψη της εικόνας υπάρχει αφιέρωση μιας προσκυνήτριας με το όνομα Μαρία, η οποία φιλοτέχνησε την εικόνα για το Ιερό Κοινόβιο του Ζωοδόχου Παναγίου Τάφου.

Το CNN Greece σας μεταφέρει εικόνες από το εσωτερικό του Παναγίου Τάφου, όπως έχει διαμορφωθεί μετά την αποκατάστασή του.


Έχουν αφαιρεθεί και τα σιδερένια υποστυλώματα που είχαν τοποθετήσει οι Άγγλοι το 1948.

tsimblaki cnn1

Επίσης από τους τοίχους του αφαιρέθηκαν συνολικά 580 δομικά υλικά τα οποία συντηρήθηκαν, καθαρίσθηκαν και επανατοποθετήθηκαν. Επίσης, έχει τοποθετηθεί εσωτερικά στους τοίχους πλέγμα από τιτάνιο το οποίο μένει αδιάβλητο στο πέρασμα του χρόνου και τα κενά της τοιχοποίας έχουν καλυφθεί με ενέματα.
Σύνθεση CNN Greece

Tην πρωτοβουλία για την αποκατάσταση του μνημείου ανέλαβε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος. Επιστημονικά υπεύθυνη για την αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου, είναι η καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου κ. Αντωνία Μοροπούλου. Για την ολοκλήρωση του έργου εργάσθηκαν νύχτα μέρα περίπου 60 άτομα πολλοί από τους οποίους είναι συντηρητές του υπουργείου Πολιτισμού.

Να σημειώσουμε ότι για την ανάθεση του έργου στο ΕΜΠ έδωσαν το «πράσινο φως» και οι αδελφότητες των Φραγκισκανών και των Αρμενίων, που επίσης έχουν δικαιώματα στη διαχείριση του Παναγίου Τάφου.
Πριν ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασής του σπουδαιοτερου μνημείου του Χριστιανισμού, τα θεμέλιά του είχαν αποσαρθρωθεί και διογκωθεί από την υγρασία. Ενώ η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να αντιμετωπισθεί η υγρασία που τροφοδοτεί συνέχεια το μνημείο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο ιερό κουβούκλιο τοποθετήθηκε σύστημα εξαερισμού το οποίο απομακρύνει όχι μόνο την υγρασία αλλά και τον καπνό από τα κεριά.

Ανοίγοντας τα φατνώματα η διεπιστημονική ομάδα του Μετσόβειου έφερε στο φως όχι μόνο την αναστήλωση που έγινε τον 11ο αιώνα από τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Κομνηνό αλλά και τις επεμβάσεις των Σταυροφόρων.

Η επιστημονική ομάδα αλλά και οι εργάτες, μιλώντας στο CNN Greece, μας αποκάλυψαν δύο ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές. Η πρώτη ήταν μετά την απομάκρυνση της πλάκας στον τάφο του Χριστού. Τα μηχανήματα αποσυντονίστηκαν τα ρούχα τους ευωδίασαν ακόμη και όταν εξήλθαν από το Ιερό Κουβούκλιο.

Η δεύτερη ήταν όταν βρήκαν ένα μικρό ασημένιο σταυρό που είχε σκαλισμένο το όνομα του Κάλφα Κομνηνού που έκανε την προηγούμενη αποκατάστασή του πριν από περίπου 200 χρόνια. Αντιγραφό του τοποθετήθηκε στον τρούλο του Ιερού Κουβουκλίου.