FOCUS

Αποκλειστικό CNN Greece: οι εργασίες αποκατάστασης του Παναγίου Τάφου

Αποκλειστικό CNN Greece: οι εργασίες αποκατάστασης του Παναγίου Τάφου
Σύνθεση φωτογραφιών από την αποστολή του CNN Greece στα Ιεροσόλυμα για να καταγράψει τις εργασίες αποκατάστασης του Παναγίου Τάφου CNN Greece

Δέος, συγκίνηση, κατάνυξη, μυσταγωγία. Αυτά είναι τα συναισθήματα που σε κατακλύζουν όταν αντικρίζεις τον Πανάγιο Τάφο.

Όταν μάλιστα μαθαίνεις ότι η αποκατάστασή του γίνεται από ελληνικά χέρια, από κορυφαίους επιστήμονες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, προστίθεται και ο θαυμασμός.

Το CNN Greece ταξίδεψε στην Ιερουσαλήμ, μπήκε στον Πανάγιο Τάφο και κατέγραψε σε αποκλειστικότητα μια προς μια τις εργασίες αποκατάστασης που γίνονται στο σπουδαιότερο μνημείο του Χριστιανισμού· μίλησε με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ' ο οποίος ανέλαβε την πρωτοβουλία για την αποκατάσταση του μνημείου σε μια ιδιαίτερα θερμή περίοδο για την πάντα εύφλεκτη Μέση Ανατολή· συνάντησε, επίσης, την επιστημονικά υπεύθυνη αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου, καθηγήτρια κ. Αντωνία Μοροπούλου, η οποία έχει ασχοληθεί και με την αντισεισμική προστασία της Αγιάς Σοφιάς.

Στο εργοτάξιο συνάντησε επί τω έργω και τον καθηγητή Μανόλη Κορρέ, τον αναστηλωτή και ακοίμητο φύλακα του Παρθενώνα, ο οποίος εστιάζει στην αποκατάσταση της πέτρας που γίνεται η αφή του Αγίου Φωτός.

Πατριάρχης Θεόφιλος: Η αποκατάσταση του Παναγίου Τάφου έχει διεθνείς προεκτάσεις

Η αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου, είναι ένα γεγονός με διεθνείς προεκτάσεις, επισημαίνει στο CNN Greece o πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος. «Το έργο που επιτελείται αυτή τη στιγμή είναι ένα παράδειγμα ενότητας ότι οι άνθρωποι είναι σε θέση να υπερβούν τις διαφορές και τις αδυναμίες τους προκειμένου να επιτευχθεί μεγάλο έργο το οποίο είναι προς όφελος της συνυπάρξεως και του αλληλοσεβασμού».

Γιατί επέλεξε το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο να αποκαταστήσει το σπουδαιότερο μνημείο της Ορθοδοξίας; «Το Πολυτεχνείο είναι γνωστό τοις πάσι, έχει διεθνές βεληνεκές εξ απόψεως επιστημονικής καταρτίσεως, γνώσεως και πείρας και το οποίο αναγνωρίζεται από όλα τα διεθνή ιδρύματα και έπαιζε πάντα σημαντικό ρόλο στην αναστήλωση του ευρύτερου συγκροτήματος του Ναού της Αναστάσεως. Συνεπώς ήταν ο πλέον φυσικός επιστημονικός χώρος που θα μπορούσε να αναλάβει ένα τέτοιο έργο».

Ο Πατριάρχης Θεόφιλος επισημαίνει ότι για την ανάθεση του έργου στο ΕΜΠ έδωσαν το «πράσινο φως» και οι αδελφότητες των Φραγκισκανών και των Αρμενίων. «Εκείνο που συντέλεσε τα μέγιστα για να ξεκινήσουν οι εργασίες, ήταν η παρουσία της κ. Μοροπούλου η οποία ενεμφανίσθη έμπροσθεν ημών στην πλέον κατάλληλη στιγμή και όταν απευθύναμε το αίτημά μας ότι έχουμε ανάγκη της τεχνογνωσίας της και της εμπειρογνωμοσύνης της αμέσως προσεφέρθη και ξεκίνησε μια διαδικασία που επέφερε αυτά τα αποτελέσματα».

new1


Σύνθεση: CNN Greece. Φωτογραφίες: CNN Greece


Το ιερό κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου βρίσκεται δυτικά του καθολικού του ναού της Αναστάσεως και καταλαμβάνει τμήμα του δυτικού μέρους της Ροτόντας.

Αρχικά είχε τη μορφή των ιουδαϊκών λαξευμένων σε βράχο ταφικών μνημείων. Τη διαμόρφωσή του έκανε η Αγία Ελένη. Την σημερινή του μορφή έλαβε το 1810, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1808 που προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές.

Κατά την ανακαίνιση του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Θ’ του Μονομάχου, που διήρκεσε από το 1042 έως το1048, γύρω από τον Πανάγιο Τάφο χτίστηκε επίμηκες οικοδόμημα, το οποίο στα δυτικά είχε την μορφή πολυγωνικού ημικυκλίου.

Το ιερό κουβούκλιο

Τα κύρια διακοσμητικά στοιχεία των εξωτερικών πλευρών του Ιερού Κουβουκλίου, σύμφωνα με στοιχεία που αντλήσαμε από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων είναι οι κιονίσκοι, οι ψευδοπεσσοί και οι αψίδες.

Η μοναδική είσοδος του Κουβουκλίου υπάρχει στην ανατολική πλευρά του. Η παλαιότερη ξύλινη και διακοσμημένη με σεντέφι θύρα της εισόδου διασώθηκε από την πυρκαγιά του 1808, και φυλάσσεται σήμερα στο Πατριαρχικό Μουσείο.

Στην πρόσοψη του Κουβουκλίου έχουν τοποθετηθεί τέσσερις στρεπτοί μονολιθικοί πορφυρόλευκοι κιονίσκοι, που καταλήγουν σε κιονόκρανα κορινθιακού τύπου. Πάνω από την είσοδο υπάρχει ανάγλυφη η παράσταση της Αναστάσεως του Κυρίου, η οποία φέρει νεότερη αργυρεπίχρυση επένδυση.



Επίσης, δεξιά και αριστερά της εισόδου υπάρχουν μεγάλα και περίτεχνα μανουάλια, με την ακόλουθη εγχάρακτη επιγραφή: ΚΤΗΜΑ ΚΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΩ ΧΡΙΣΤΩ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΡΩΜΑΙΩΝ, που φανερώνει και τη συνολική κυριότητα των Ελλήνων Ορθοδόξων πάνω στο ιερό αυτό προσκύνημα της χριστιανοσύνης.

Στην πρόσοψη του Ιερού Κουβουκλίου έχουν γίνει μεταγενέστερα προσθήκες, τόσο από τους Λατίνους, όσο και από τους Αρμενίους. Οι πρώτοι έχουν τοποθετήσει ελαιογραφία της Αναστάσεως και οι δεύτεροι έχουν τοποθετήσει ανάλογη παράσταση από κάτω.

Στην κορυφή του Κουβουκλίου υπάρχει στηθαίο, με μικρούς λίθινους πεσσούς και κιονίσκους και έχει σκαλιστεί ανάγλυφος οφθαλμός πάνω σε ανθέμιο. Στην βάση του στηθαίου υπάρχει στεφάνη, την οποία διαμορφώνουν τα επίκρανα των ψευδοπεσσών της ορθομαρμάρωσης. Πάνω από το Ιερό Κουβούκλιο έχει κατασκευαστεί μολύβδινος τρούλος διπλής καμπυλότητας.

Το εσωτερικό

Το εσωτερικό του Κουβουκλίου διαιρείται σε δυο μέρη. Ο προθάλαμος του αρχικού ταφικού μνημείου ονομάζεται Άγιος Λίθος ή παρεκκλήσιο του Αγγέλου. Η οροφή του θαλάμου έχει μικρό θόλο που βοηθά στον εξαερισμό του χώρου. Από αυτήν κρέμονται δεκαπέντε κανδήλες. Από αυτές πέντε ανήκουν στους Ορθοδόξους, πέντε στους Λατίνους, τέσσερις στους Αρμενίους και μια από τους Κόπτες.

Στους τοίχους του θαλάμου υπάρχουν δυο ωοειδείς οπές, από τις οποίες μεταδίδεται το Άγιο Φως μετά την αφή του, το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου.

Ο Πανάγιος Τάφος

Ο δεύτερος χώρος του Ιερού Κουβουκλίου αποτελείται από ένα λαξευμένο στο βράχο ορθογώνιο θάλαμο. Στον τοίχο πάνω του υπάρχει ανάγλυφη η παράσταση της Αναστάσεως. Στον Πανάγιο Τάφο καίνε διαρκώς λαμπάδες και σαράντα τρείς ακοίμητες κανδήλες. Από αυτές δεκατρείς είναι των Ορθοδόξων, δεκατρείς των Λατίνων, δεκατρείς των Αρμενίων και τέσσερις των Κοπτών.

Διαβάστε επίσης:

O Πατριάρχης Ιεροσολύμων στο CNN Greece: Δεν φοβόμαστε γιατί οι απειλές υπήρχαν πάντοτε

Η Τώνια Μοροπούλου στο CNN Greece: ο Πανάγιος Τάφος και οι προκλήσεις της αποκατάστασής του