Κραυγή αγωνίας από τους Έλληνες της Χειμάρρας για την κατεδάφιση των σπιτιών τους
Αντιμέτωποι με την κατεδάφιση των σπιτιών τους είναι δεκαεννέα οικογένειες Βορειοηπειρωτών στη Χειμάρρα.
Η δημοτική αρχή φιλοδοξεί να προχωρήσει στην ανάπλασή του ιστορικού κέντρου και στη μετατροπή της σε ευρωπαϊκή πόλη, όπως ισχυρίζεται. Όμως πέρα από τα όποια σχέδια αισθητικής αναβάθμισης του δήμου, τα σχέδια της κατεδάφισης κρύβουν ανθρώπινες ιστορίες που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τον ελληνισμό της βόρειας Ηπείρου, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους αλλά και τον ασφυκτικό κλοιό που έχει δημιουργήσει η αλβανική κυβέρνηση σε κάθε απόπειρα ελεύθερης έκφρασής τους, όπως λένε και οι ίδιοι.
Η ελληνική πλευρά δηλώνει κατηγορηματικώς ότι συνδέει την προστασία των δικαιωμάτων της ομογενών με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Αλβανίας και στέλνει, για μία ακόμα φορά, ηχηρό μήνυμα στα Τίρανα ότι έχει υποχρέωση να αντιμετωπίζει ισότιμα όλους τους πολίτες.
Το CNN Greece με αφορμή την απόφαση του δημάρχου Χειμάρρας για την κατεδάφιση των σπιτιών των 19 ομογενών με το σκεπτικό της διευκόλυνσης της ανάπλασης της περιοχής, επικοινώνησε με βορειοηπειρώτες που ζουν, δραστηριοποιούνται και κατάγονται από την Χειμάρρα. Μια περιοχή όπου το 80% και πλέον των κατοίκων της μιλά Ελληνικά.
Ο κ. Διονύσης - Φρέντι Μπελέρης, ο κ. Θοδωρής Γκούμας και ο κ. Νέστορας Βάρφης κάνουν λόγο για κυβερνητικό σχέδιο που έχει στόχο τον αφελληνισμό της περιοχής και την υφαρπαγή της περιουσίας των ομογενών.
Όπως επισημαίνουν στο CNN Greece, αισθάνονται κατατρεγμένοι από τη γη που γεννήθηκαν, ξεριζωμένοι από τα σπίτια που έκαναν τα πρώτα τους βήματα και αντιμέτωποι με τον όλεθρο της κατεδάφισης των οικημάτων που έχτισαν με τα ίδια τους τα χέρια για να στεγάσουν τα όνειρα της οικογένειάς τους.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή 30 Οκτωβρίου συνδέει την προστασία των δικαιωμάτων των ομογενών με την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Η απάντηση που έδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αλβανίας ήταν ότι η χώρα του δεν κάνει διακρίσεις σε σχέση με τις αρχές του κράτους Δικαίου. Επεσήμαινε δε ότι γίνονται διαφανείς διαδικασίες που έχουν στόχο στην μεταμόρφωση της πόλης σε ένα ευρωπαϊκό τουριστικό προορισμό.
Η νέα απάντηση από το ελληνικό ΥΠΕΞ ήταν άμεση. Σε νέα αυστηρή ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη 1 Νοεμβρίου επισημαίνει ότι υπάρχει σχέδιο καταστρατήγησης των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας. «...τα ειδοποιητήρια για την κατεδάφιση κτηρίων, στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπλασης της Χειμάρρας εστάλησαν σε άτομα, που ήταν όλα ελληνικής καταγωγής. Πρόκειται για μία μεθόδευση που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σχέδιο καταστρατήγησης των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών και επισημαίνει ότι:
Πηγή: Θοδωρής Γκούμας
"Oι σχετικές χθεσινές δηλώσεις Αλβανών αξιωματούχων παραπέμπουν σε παρωχημένες συλλογιστικές, οι οποίες έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα ισχύοντα πρότυπα προστασίας μειονοτικών δικαιωμάτων σε σύγχρονα, δημοκρατικά και ευρωπαϊκά κράτη. Η αλβανική ηγεσία συγχέει την εσφαλμένη αντίληψη που έχει για την ιστορία με τις δεσμεύσεις της Αλβανίας, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, για την προστασία την Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας που είναι γηγενής με κατοχυρωμένα δικαιώματα».
Το «όνειρο» του Ράμα, ότι η Αλβανία «έσωσε» την Ακρόπολη
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, δίνει τη δική του προσέγγιση στις Ελληνοαλβανικές σχέσεις ισχυριζόμενος ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η Αθήνα σώθηκε χάριν της Αλβανίας.
Συγκεκριμένα, ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook μια γκραβούρα λέγοντας «....πως αν η Ακρόπολη στέκεται ακόμα για τη δόξα της ανθρωπότητας και του πολιτισμού, αυτό οφείλεται και στο όραμα του Αλβανού αρχιεπισκόπου της Αθήνας, Γεωργίου Δουσμανη (Gjergj Dushmani) o οποίος το 1686, διαπραγματεύεται με τον Φραγκίσκο Μοροζίνι του βενετικού στόλου για να μην βομβαρδίσουν την πόλη από το λιμάνι του Φαλήρου, επειδή εκεί υπήρχε μια τουρκική φρουρά».
Το σπίτι της οικογένειας Κονόμη που θέλει να γκρεμίσει ο δήμος Χειμάρρας. Πηγή: Θοδωρής Γκούμας.
Ο ξεριζωμός των Ελλήνων
Οι Έλληνες που ζουν στη βόρεια Ήπειρο ανεβαίνουν το δικό τους «γογλοθά» για να μπορέσουν να επιβιώσουν στη γη των προγόνων τους, στη γη που γεννήθηκαν.
Ο κ. Διονύσης - Φρέντι Μπελέρης, αντιπρόεδρος της «Ομόνοιας» και πρόεδρος του παραρτήματος Χειμάρρας επισημαίνει στο CNN Greece, ότι υπάρχει μεθοδευμένη πολιτική ώστε να διωχθούν οι κάτοικοι από την περιοχή.
Επισημαίνει, ότι με αγριότητα που δεν έχει προηγούμενο οι Έλληνες δέχονται πιέσεις από την κυβέρνηση Ράμα και το δήμαρχο. Οι πιέσεις, όπως εξηγεί όχι μόνο δυσκολεύουν την παραμονή των ομογενών στη γη που γεννήθηκαν, αλλά την άσκηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων και του δικαιώματος που έχει κάθε ευρωπαίος πολίτης να προσδιορίζεται.
Σε προσωπική κόντρα του Έντι Ράμα με τους Έλληνες αποδίδει ο κ. Θοδωρής Γκούμας, μέλος του Δ.Σ των Χειμαρριωτών της Αθήνας το διωγμό των ομογενών. Φέρνει μάλιστα ως παράδειγμα τις πρόσφατες εκλογές όπου ο ίδιος ο πρωθυπουργός έλεγε στους ομογενείς ότι εάν θέλουν να έχουν νερό στα σπίτια τους τότε θα πρέπει να ψηφίσουν τον υποψήφιο που υποστήριζε, δηλαδή τον κ. Γκόρο.
«Αυτή τη στιγμή τρέχει σχέδιο της Αλβανικής κυβέρνησης για τη νέα Χειμάρρα. Και για να ιδρυθεί η νέα Χειμάρρα πρέπει να ξεριζωθεί η παλιά», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι αν και κατεδαφίζονται παράνομα οι ελληνικές οικίες ωστόσο τα παράνομα κτήρια των υποστηρικτών του πρωθυπουργού δεν τα αγγίζει κανείς. Επίσης, καταγγέλλει ότι μεγάλες εκτάσεις γης περνούν στους υποστηρικτές του Ράμα και σε όλους όσοι έχουν διασυνδέσεις με την κυβέρνησή του.
Πηγή: Θοδωρής Γκούμας
Ο κ. Νέστορας Βάρφης, γέννημα, θρέμμα και κάτοικος της Χειμάρρας αποκαλύπτει στο CNN Greece πώς μπήκε στο διαδίκτυο για να δει το σχέδιο ανάπλασης της Χειμάρρας και είδε τα χιλιάδες στρέμματα που ανήκουν στην οικογένειά του να μετατρέπονται σε πάρκο. Καταγγέλλει ότι ο δήμος έδρασε μονομερώς, δεν έχει κάνει διαβούλευση με τους ιδιοκτήτες γης και παρά τις εκκλήσεις τους να συναντηθούν με το δήμαρχος εκείνος τους αποφεύγει.
Το περιουσιακό, όπως εξηγεί είναι μεγάλο πρόβλημα για τους βορειοηπειρώτες. Μιλά για το δικό του παράδειγμα όπου το σπίτι της οικογένειάς του ανεγέρθηκε το 1909, πριν δηλαδή την ίδρυση του αλβανικού κράτους, αλλά δεν έχει στην κατοχή του τίτλους ιδιοκτησίας.
Αναστάσιος στο CNN Greece: υπό διωγμόν η Ορθόδοξη Εκκλησία
Ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece, τον Ιανουάριο του 2016, τόνιζε ότι η κυβέρνηση της Αλβανίας δεν έχει επιστρέψει ακόμη την περιουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας που δήμευσε το κομμουνιστικό καθεστώς.
Ρωτήσαμε τον Αρχιεπίσκοπο για την καταστροφή του ναού του Αγίου Αθανασίου, από την αλβανική κυβέρνηση. «Είναι μια από τις λεπτομέρειες», είπε χαρακτηριστικά, «Όχι πολύ ευχάριστη. Ακόμη η κυβέρνηση δεν έχει επιστρέψει τους ιερούς τόπους που δήμευσε το κομμουνιστικό καθεστώς». Διευκρίνισε ότι υπάρχουν μοναστήρια που ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία και δεν έχουν επιστραφεί. Άλλωστε, όπως εξηγεί «το τι είναι ιερό και τι δεν είναι δεν είναι θέμα της πολιτικής εξουσίας να το προσδιορίσει».
Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας υπογράμμισε ότι μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας είναι περίπου το 22% του πληθυσμού της γειτονικής χώρας, ποσοστό που όπως εξηγεί δεν είναι ούτε η πλειοψηφία ούτε όμως και μια «νησίδα», αλλά ένα ζωντανό και παραγωγικό τμήμα της κοινωνίας. «...Πρέπει να προσέχουμε να έχουμε καλές σχέσεις με τις άλλες θρησκευτικές κοινότητες και να ακτινοβολούμε με την δική μας πίστη στην κοινωνία», λέει χαρακτηριστικά.
Το ιστορικό των προκλήσεων
Νωπές παραμένουν οι μνήμες από τα επεισόδια που σημειώθηκαν τον Ιούνιο του 2016 στο δημοτικό συμβούλιο της Χειμάρρας, από «επισκέπτες» μεγάλης σωματικής διάπλασης σε βάρος των ομογενών όταν διαμαρτυρήθηκαν για τα σχέδια του δημάρχου για το σχέδιο ανάπλασης της πόλης που αλλοιώνει το χαρακτήρα του ιστορικού κέντρου και τη διαχείριση των παραλιών. Η «Ομόνοια» είχε καταγγείλει την προκλητικά επαναλαμβανόμενη άσκηση φυσικής και ψυχολογικής βίας.
Πηγή: Θοδωρής Γκούμας
Αναμνήσεις από τα «πέτρινα χρόνια» του Χότζα έφερε η κατεδάφιση του ναού του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες Χειμάρρας στις 26 Αυγούστου 2015. Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Έντι Ράμα, απαντώντας στην έντονη αντίδραση της Ελλάδας, είχε πει πως «θα πάρει λίγο καιρό στην Ελλάδα να καταλάβει ότι η Αλβανία δεν δέχεται κηδεμόνα». Αντίθετα, ο τέως πρωθυπουργός της Αλβανίας Σάλι Μπερίσα είχε αποδοκιμάσει την απόφαση του Ράμα, κάνοντας λόγο για κρατικό έγκλημα. «Πρόκειται για απαίσια πράξη, για επιστροφή της μαύρης εποχής του 1967 της κομμουνιστικής δικτατορίας, όταν οι Χότζα, Αλία, αλλά και ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού, Ράμα, προχώρησαν στην κατεδάφιση χιλιάδων εκκλησιών, τζαμιών και τεκέδων σε όλη τη χώρα. Χιλιάδες εικόνες, ιερά βιβλία και άλλα αντικείμενα αξίας των χώρων λατρείας καταληστεύτηκαν και εξαφανίστηκαν από τις συμμορίες του Χότζα», είπε ο Μπερίσα.
Το υπουργείο Εξωτερικών δια του τότε εκπροσώπου του (και νυν γενικού πρόξενου στη Νέα Υόρκη) κ. Κωνσταντίνου Κούτρα, είχε δηλώσει ότι η πράξη της Αλβανία παραπέμπει στην τακτική των τζιχαντιστών: «η καταστροφή ιερών τόπων και αντικειμένων λατρείας ελάμβανε χώρα, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής και της Β. Αφρικής από τους τζιχαντιστές. Σήμερα, είδαμε αυτό να γίνεται πράξη και στη γειτονική χώρα, την Αλβανία. Ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος...»
Σχεδόν δύο μήνες νωρίτερα, τον Ιούνιο του 2015 κατά τις εκλογές για την ανάδειξη νέας δημοτικής αρχής στη Χειμάρρα, σημειώθηκαν επεισόδια. Για πρακτικές νόθευσης του εκλογικού αποτελέσματος είχε κάνει λόγο, με επίσημη ανακοίνωσή της, η ελληνική μειονοτική παράταξη του Φρέντι Μπελέρη.
Πηγή: Θοδωρής Γκούμας
Όπως υποστήριζε, σε δύο εκλογικά τμήματα του δήμου η διαδικασία άρχισε με καθυστέρηση περίπου δύο ωρών, ενώ σε άλλα δύο απαγορεύτηκε για περίπου τέσσερις ώρες η είσοδος του παρατηρητή του ελληνικού μειονοτικού κόμματος. Παράλληλα, υπάλληλοι του δήμου και υποστηρικτές του αλβανικού κόμματος συνόδευαν ηλικιωμένους μέσα στα παραβάν, τη στιγμή που απαγορεύτηκε να κάνουν το ίδιο Βορειοηπειρώτες σε ηλικιωμένους συγγενείς τους.
Ακόμη, σε ένα εκλογικό κέντρο ο κατάλογος των ψηφοφόρων διαφέρει από αυτόν που έχει αναρτηθεί στην είσοδο του σχολείου. Στο εκλογικό κέντρο της βιβλιοθήκης της Χειμάρρας, όπου στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι ψηφοφόροι είναι Έλληνες μειονοτικοί, για κάποιες ώρες σταμάτησε η διαδικασία ενώ άλλαξαν τα καπάκια και οι σφραγίδες σε δύο εκλογικά κέντρα .
Διαβάστε επίσης:
Ο Aρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος στο CNN Greece: Παγκόσμιος ασύμμετρος πόλεμος σε εξέλιξη
Ο Aρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος στο CNN Greece: Υπό διωγμόν ακόμη η Ορθόδοξη Εκκλησία
Αναστάσιος: Έφτασα στο βάθος της χαράδρας και βγήκα στο ξέφωτο