FOCUS

O Πατριάρχης Ιεροσολύμων στο CNN Greece: Δεν φοβόμαστε γιατί οι απειλές υπήρχαν πάντοτε

Σύνθεση φωτογραφιών CNN Greece CNN Greece/ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

«Οι Χριστιανοί πρέπει πάση θυσία να μείνουν στις πατρικές τους εστίες. Η Χριστιανική παρουσία είναι αναπόσπαστο μέρος της Μέσης Ανατολής και επιπλέον η Χριστιανική παρουσία εγγυάται τη διατήρηση της πολιτισμικής, πολυεθνικής και πολυθρησκευτικής ταυτότητας της Μέσης Ανατολής».

Το CNN Greece ταξίδεψε στα Ιεροσόλυμα. Στην Παλιά Πόλη, εκεί που βρίσκεται το Πατριαρχείο, μας υποδέχθηκε ο Πατριάρχης Θεόφιλος Γ’. Στην αποκλειστική του συνέντευξη στο CNN Greece μίλησε για τη συνάντηση που πραγματοποίησαν προ ημερών στο Αμμάν της Ιορδανίας οι Χριστιανικές Εκκλησίες της Μέσης Ανατολής. Μας επισημαίνει ότι η παρουσία όλων των Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, είναι πολύ σημαντικό γεγονός.

Τον ρωτήσαμε για τη σχέση του Χριστιανισμού με το Ισλάμ. «Στη Μέση Ανατολή, χριστιανοί και μουσουλμάνοι συνυπάρχουν εδώ και αιώνες, διότι τους συνδέουν πολλά κοινά σημεία. Η θρησκεία στη Μέση Ανατολή προσδιορίζει τα πάντα, την ταυτότητα, τον τρόπο ζωής και επιπλέον τις πολιτικές εξελίξεις», απάντησε ο προκαθήμενος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

O Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος υποδέχεται τον Πάπα Βενέδικτο στην Αγία Πόλη της Ιερουσαλήμ. Πηγή: Heidi Levine/Pool/Sipa Press/Getty Images/Ideal Image

Τον ρωτήσαμε, επίσης, εάν φοβάται τρομοκρατικό χτύπημα δεδομένου ότι το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων βρίσκεται στην καρδιά της ταραγμένης Μέσης Ανατολής.

Η απάντησή του αφοπλίζει. «Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Οι απειλές δεν είναι σημερινές. Πάντοτε υπήρχαν και το Πατριαρχείο επιβίωσε δια μέσου των αιώνων και αυτό δεν οφείλεται στην ανθρώπινη ικανότητα αλλά σε κάτι πιο σημαντικό, σε κάτι πιο ανώτερο που είναι μια απόδειξη ότι η ιστορία του Πατριαρχείου δεν κατευθύνεται ούτε διαμορφώνεται από τους ενταύθα διαβιούντες παράγοντες -είτε είναι οι πολιτικοί είτε διπλωματικοί είτε στρατιωτικοί- αλλά κατευθύνεται άνωθεν. Δεν το λέω τυχαία αλλά είναι μια πραγματικότητα· η παρουσία εδώ των Χριστιανών και η ειδικότερη παρουσία ημών του Πατριαρχείου και ημών στην Αγία Πόλη της Ιερουσαλήμ είναι ένα καθημερινό θαύμα και το καθημερινό θαύμα της πίστεώς μας».

Πηγή: Heidi Levine/Pool/Sipa Press)/Getty Images/Ideal Image

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων; Όπως λέει είναι η διαφύλαξη των ιερών προσκυνημάτων, η διατήρηση του χριστιανικού χαρακτήρα της Ιερουσαλήμ αλλά και η προσπάθεια να παραμείνει το χριστιανικό στοιχείο στη Μέση Ανατολή. «Η μεγαλύτερη πρόσκληση είναι βέβαια ο Πανάγιος Τάφος. Είναι το προσκύνημα που αποτελεί την εγγύηση της χριστιανικής παρουσίας όχι μόνο στην Ιερουσαλήμ αλλά γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή».

Πηγή: Eurokinissi/A.P/Kevin Frayer

Ο «δημοσιογράφος» Πατριάρχης

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος έχει, χρόνια τώρα, την εμπειρία των δημοσιογράφων. Το 1986 εκτός από γραμματέας της Ιεράς Συνόδου ήταν και υπεύθυνος του γραφείου τύπου. Μεταξύ των άλλων αποστολών του έχει εκπροσωπήσει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών.

Σύνθεση φωτογραφιών: CNN Greece. Πηγή: CNN Greece/ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Εξελέγη στο πηδάλιο της πρώτης Χριστιανικής Εκκλησίας στις 22 Αυγούστου του 2005 και ενθρονίστηκε λίγους μήνες μετά, στις 22 Νοεμβρίου. Είναι ο πρώτος Πατριάρχης Ιεροσολύμων που εκλέγεται ομόφωνα, μετά την απόσυρση των δύο συνυποψηφίων του.

Ο κατά κόσμον Ηλίας Γιαννόπουλος γεννήθηκε στους Γαργαλιάνους Τριφυλίας το 1952. Οι γονείς του ονομάζονταν Παναγιώτης και Τρισευγένη.

Πηγή: Eurokinissi/A.P/Kevin Frayer

Σε ηλικία 12 ετών πήγε στα Ιεροσόλυμα και εντάχθηκε στην Αγιοταφική Αδελφότητα. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο Durham της Αγγλίας.

Χειροτονήθηκε διάκονος την 1η Ιουλίου 1970, στο προσκύνημα του Γολγοθά, από τον Αρχιεπίσκοπο Ιορδάνου Βασίλειο και διορίστηκε στο Ναό της Αναστάσεως. Έγινε αρχιδιάκονος του Πατριάρχη Βενέδικτου Α΄.

Επίσης, υπηρέτησε ως ιερέας στην Κανά της Γαλιλαίας (1991 – 1996) όπου ίδρυσε το σύλλογο «Φως Χριστού» (Nour al Masih) για τη διάδοση του Χριστιανισμού. Το 1996 έγινε Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στο Κατάρ. Το Φεβρουάριο του 2005 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Θαβωρίου.

Ως πατριάρχης ενίσχυσε την παρουσία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και στο Συμβούλιο Εκκλησιών Μέσης Ανατολής. Το 2007 με πρόσκληση των Ηνωμένων Πολιτειών μετέβη στην Ουάσιγκτον όπου συμμετείχε στο Συμβούλιο των Θρησκευτικών Θεσμών στην Αγία Γη, που είχε στόχο την προώθηση της ειρήνης στην Ιερουσαλήμ.

Πηγή: Eurokinissi

Το 2008 έλαβε πρόσκληση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μετέφερε στους θεσμούς της Ευρωπαικής Ένωσης, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο στη Μέση Ανατολή. Το 2009 συμμετείχε στο Συνέδριο "The C-1 World Dialogue" που διοργανώθηκε στο Λονδίνο, του οποίου ορίστηκε Αντιπρόεδρος.

Ο πλήρης τίτλος του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου Γ’ είναι: Πατριάρχης της Αγίας Πόλης Ιερουσαλήμ και Πάσης Παλαιστίνης, Συρίας, Αραβίας, πέρα του Ιορδάνη, Κανά της Γαλιλαίας και της Αγίας Σιών, Θεόφιλος Γ’.

Διαβάστε επίσης:
Αποκλειστικό CNN Greece: οι εργασίες αποκατάστασης του Παναγίου Τάφου

Η Τώνια Μοροπούλου στο CNN Greece: ο Πανάγιος Τάφος και οι προκλήσεις της αποκατάστασής του

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης