«Κατηγορώ» Παλαιστίνιας δημοσιογράφου κατά της Δύσης: Μας αγνοούν για χρόνια
Την πικρία της για την αδιαφορία που επέδειξε η Διεθνής Κοινότητα στο παλαιστινιακό ζήτημα εδώ και δεκαετίες εκφράζει σε συνέντευξή της στο CNN Greece η Άμνα Ασκάρ Παλαιστίνια δημοσιογράφος.
Εκτιμά πως η νέα ανάφλεξη στην περιοχή οφείλεται εν πολλοίς στο γεγονός πως η Δύση έκλεισε τα μάτια και τα αυτιά της στην κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών, καθώς δεν έκανε το παραμικρό για να εφαρμοστούν ακόμη και οι αποφάσεις του ΟΗΕ.
«Έχω χάσει την πίστη μου στην διεθνή κοινότητα και στις δυτικές χώρες, κράτη, κυβερνήσεις. Πιστεύω ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία προτάσσουν, αφορούν μόνο τους ανθρώπους της Δύσης και όχι τους Παλαιστινίους ή τους Άραβες» τονίζει η Άμνα Ασκάρ.
Προσθέτει πως η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει τους Παλαιστινίους σαν να είναι οι δράστες και όχι τα θύματα.
Ακόμη, χαρακτηρίζει αμφιλεγόμενο τον όρο τρομοκράτες για τους άνδρες της Χαμάς, λέγοντας πως θα πρέπει να επανεξεταστεί η χρήση του όταν αφορά απελευθερωτικά κινήματα.
Η συνέντευξη της Παλαιστίνιας δημοσιογράφου Άμνα Ασκάρ
Μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, ακολούθησε μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας. Πώς σχολιάζετε τις εξελίξεις στην περιοχή;
«Αυτό που συνέβη τώρα είναι μία ακόμα επίπτωση του γεγονότος ότι η Γάζα είναι υπό αποκλεισμό εδώ και 16 χρόνια. Δεν μπορείς να περιμένεις από τους ανθρώπους να μένουν παθητικοί στην κατοχή και με όλη τη διεθνή κοινότητα να αδιαφορεί. Πιστεύω ότι αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ένα ακόμα αποτέλεσμα αυτής της αδιαφορίας και της αμέλειας ολόκληρου του κόσμου για όσα συμβαίνουν, όχι μόνο στη Γάζα, αλλά και στην Ιερουσαλήμ, στη Δυτική Όχθη. Σε ολόκληρη τη γη της Παλαιστίνης, η ισραηλινή κατοχή έχει προκαλέσει πολύ άσχημα πράγματα».
Υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ των Παλαιστινίων μαχητών και της Χαμάς, που χαρακτηρίζεται από το Ισραήλ τρομοκρατική οργάνωση;
«Πιστεύω ότι η χρήση της λέξης τρομοκράτες εδώ είναι πολύ αμφιλεγόμενη. Πρέπει στην πραγματικότητα να αναθεωρήσουμε και να επανεξετάσουμε τους τρόπους που χρησιμοποιείται, ειδικά όταν το περιεχόμενο αφορά απελευθερωτικά κινήματα. Οι άνθρωποι που είναι υπό κατοχή έχουν το δικαίωμα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο να πολεμήσουν. Και όταν υπάρχει πολιτικό αδιέξοδο, όταν δεν ακούει κανένας, όταν όλοι απέχουν, όταν κανένας δεν δίνει προσοχή στην αγωνία των Παλαιστινίων, ούτε για την Δυτική Όχθη, ούτε για τη Γάζα, ούτε για την Ιερουσαλήμ, ούτε για τους Παλαιστινίους μετανάστες στα camps. Πιστεύω ότι έχουν κάθε δικαίωμα να το κάνουν και να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που υπάρχουν για να «φωνάξουν» και να ακουστεί η φωνή τους στη διεθνή κοινότητα.
Η διεθνής κοινότητα ακόμα δεν μας μεταχειρίζεται σαν να τα πραγματικά θύματα. Για τη διεθνή κοινότητα δεν είμαστε θύματα. Μας αντιμετωπίζουν ως δράστες. Αυτό δεν είναι αλήθεια.
Είμαστε το αρχαιότερο προσφυγικό πρόβλημα στη νεότερη ιστορία. Έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστινίους πρόσφυγες, αλλά κανείς δεν μιλά πια για αυτούς. Αν και έχουμε το ψήφισμα του ΟΗΕ, το οποίο λέει πολύ χαρακτηριστικά ότι οι Παλαιστίνιοι μετανάστες πρέπει να επιστρέψουν στην Παλαιστίνη, κανένας δεν κάνει τίποτα γι’ αυτό. Όλοι λένε ότι είμαστε οι δράστες σε ό,τι συμβαίνει, ότι είμαστε βίαιοι, ότι είμαστε τρομοκράτες. Δεν πιστεύω ότι αυτό είναι δίκαιο. Δεν μας μεταχειρίζονται δίκαια. Πιστεύω ότι η αποαποικιοποίηση (ισραηλινοί εποικισμοί) είναι μια βίαιη διαδικασία και ειδικά όταν όλοι κλείνουν τα μάτια και τα αυτιά σε αυτά που συμβαίνουν».
Ποιο είναι το μήνυμα σου στη Δύση;
«Είμαι τρίτης γενιάς Παλαιστίνια πρόσφυγας. Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε ένα camp και πιστεύω ότι η Δύση και ολόκληρη η διεθνής κοινότητα μας έχουν αγνοήσει παντελώς. Είμαστε εντελώς απογοητευμένοι από τη διεθνή κοινότητα. Ένα μέρος των Παλαιστίνιων έχουν προσπαθήσει να μιλήσουν στην διεθνή κοινότητα, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι κανένας δεν μας ακούει και κανένας δεν θέλει να μας ακούσει. Όλοι υποστηρίζουν την ισραηλινή κατοχή με κάθε τρόπο. Έχω χάσει την πίστη μου στην διεθνή κοινότητα και στις δυτικές χώρες κράτη, κυβερνήσεις. Πιστεύω ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία προτάσσουν, αφορούν μόνο τους ανθρώπους της Δύσης και όχι τους Παλαιστινίους ή τους Άραβες. Δεν πιστεύω ότι μας αντιμετωπίζουν σαν ανθρώπους και η δήλωση ενός ισραηλινού αξιωματούχου ότι είμαστε «ανθρώπινα ζώα» είναι ακόμα μία εκπροσώπηση του πως μας αντιλαμβάνονται οι αποικιοκράτες».
Πιστεύεις ότι οι μάχες θα κρατήσουν καιρό;
«Εύχομαι στ’ αλήθεια η παγκόσμια κοινότητα να δείξει λίγη λογική και να πράξει ανάλογα. Πονάει καρδιά μου όταν βλέπω αυτά που συμβαίνουν στη Γάζα.
Βομβαρδίζουν ολόκληρη την περιοχή. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τα ισραηλινά χτυπήματα και οι περισσότεροι είναι γυναίκες και παιδιά. Δεν είναι μαχητές, δεν είναι πολεμιστές. Ξέρεις, ότι όταν μάχεσαι περιμένεις να σκοτωθείς, αλλά όταν είσαι ένας άνθρωπος που κρύβεσαι στο σπίτι σου, δεν περιμένεις να σκοτωθείς. Εύχομαι ο κόσμος να σταματήσει το Ισραήλ, αν και δεν φαίνεται ότι θα συμβεί, γιατί υποστηρίζεται από τη Δύση, από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες».
Οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει τις δυνάμεις τους στη περιοχή. Πόσο πιθανό θεωρείς το σενάριο εμπλοκής του Ιράν και της Χεζμπολάχ;
«Όλα τα σενάρια είναι πιθανά, αλλά πιστεύω ότι κυρίως στέλνουν μηνύματα ο ένας στον άλλο και πως στο τέλος της ημέρας, κανένας δεν θέλει πόλεμο. Ο πόλεμος είναι η πιο δύσκολη επιλογή. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα είδος πίεσης με σκοπό την αναζήτηση μίας πολιτικής λύσης για αυτό που συμβαίνει, είτε για τους Παλαιστινίους φυλακισμένους, για την Λωρίδα της Γάζας, γιατί δεν μπορεί να διατηρηθεί η κατάσταση ως έχει. Εύχομαι να μην οδηγηθούν τα πράγματα σε κλιμάκωση».