FOCUS

Αποκαλύφθηκε η ταυτότητα του Zodiac Killer; Νέα στοιχεία από ερευνητές

Αποκαλύφθηκε η ταυτότητα του Zodiac Killer; Νέα στοιχεία από ερευνητές
AP Photo/Eric Risberg, File

Μια ομάδα ανεξάρτητων ερευνητών, που εδώ και καιρό αναζητά την πραγματική ταυτότητα του Zodiac Killer, υποστηρίζει ότι το FBI έχει καταχωρήσει κρυφά έναν ύποπτο από το 2016.

Ο ερευνητής, δημοσιογράφος και επικεφαλής της ΜΚΟ «Case Breakers» Τόμας Κόλμπερτ, δήλωσε πως ένας πληροφοριοδότης από το FBI επιβεβαίωσε πως ο βετεράνος της Αεροπορίας, Γκάρι Φράνσις Ποστ, είναι ακόμη καταχωρημένος ως ύποπτος στα αρχεία του FBI.

Μια ομάδα 40 πρώην αστυνομικών, ιατροδικαστών, ομοσπονδιακών πρακτόρων και ιδιωτικών ερευνητών έχουν κατηγορήσει κυβερνητικές υπηρεσίες για κακοδιαχείριση της υπόθεσης.

Η ταυτότητα του κατά συρροήν δολοφόνου, γνωστού σε ολόκληρο τον κόσμο ως Zodiac Killer, αποτελεί τεράστιο μυστήριο εδώ και περίπου μισό αιώνα -από τότε που άγνωστος άνδρας τρομοκρατούσε την περιοχή του Σαν Φρανσίσκο στην Καλιφόρνια.

Οι Αρχές έχουν επιβεβαιώσει ότι δολοφόνησε πέντε άτομα στην εν λόγω περιοχή, μεταξύ του Δεκεμβρίου του 1968 και του Οκτωβρίου του 1969.

O Zodiac Killer, όπως τον είχαν περιγράψει σε σκίτσο της αστυνομίας

Συνήθως έβαζε στο «στόχαστρο» νεαρά ζευγάρια ενώ είχε δολοφονήσει και ένα μοναχικό οδηγό ταξί.

Ο δολοφόνος έστελνε κωδικοποιημένα μηνύματα στην αστυνομία, αποκαλώντας τον εαυτό του Zodiac Killer και χλευάζοντας παράλληλα τις Αρχές.

Στη συνέχεια, εξαφανίστηκε χωρίς κανένα ίχνος.

Σε ανακοίνωσή του, ο Κόλμπερτ είπε ότι το FBI έχει καταχωρήσει και ένα «μερικό προφίλ DNA» στο εργαστήριό του στο Κουάντικο της Βιρτζίνια.

«Ο ύποπτος είναι μυστικά καταχωρημένος ως ύποπτος για τις δολοφονίες του Zodiac από το 2016, με το μερικό DNA του να βρίσκεται στο εργαστήριο του FBI» αναφέρει η ομάδα.

Ο Ποστ πέθανε το 2018 και το FBI υποστηρίζει ότι η υπόθεση παραμένει ανοιχτή.

Η ομάδα των ερευνητών, όμως, υποστηρίζει ότι έχει «δέσει» τον Ποστ με κάθε δολοφονία του Zodiac μεταξύ του 1968 και του 1969.

Την ίδια ώρα, υποστηρίζουν ότι υπάρχει και ένα έκτο θύμα, η Τσέρι Τζο Μπέιτς, που δολοφονήθηκε το 1966.

Το FBI, όμως, επιμένει πως η δολοφονία αυτή δεν σχετίζεται με τον κατά συρροήν δολοφόνο.

Το σύμβολο με το οποίο υπέγραφε τις επιστολές του προς την αστυνομία ο κατά συρροήν δολοφόνος / Wikipedia

Η ομάδα υποστηρίζει ότι οι Αρχές αγνοούν επιδεικτικά στοιχεία και αποδείξεις ενώ παράλληλα τους κατηγορεί για κακοδιαχείριση της υπόθεσης.

«Όπως και οι αστυνομικοί, οι ομοσπονδιακοί πράκτορες έχουν πολλές υποθέσεις, συνεχείς εκπαιδεύσεις, περίεργους κανόνες και γραφειοκρατία» γράφει ο πληροφοριοδότης της ομάδας σε ανακοίνωσή του.

«Αλλά όταν κάποιος που φοράει στολή και συνεργάζεται με τρίτους για να αποκρύψουν στοιχεία ή να αποφύγουν δύσκολες διαδικασίες ή λένε ψέματα για τα στοιχεία, κάνουν κακό στους εθελοντές μας και τις χιλιάδες οικογένειες που αναμένουν απαντήσεις» είπε επίσης ο ίδιος.

Ο Κόλμπερτ υπογράμμισε, επίσης, ότι οι οικογένειες των θυμάτων δικαιούνται μια απάντηση.

«Δυστυχώς, η ομάδα έχει καταγράψει 24 παραδείγματα κακού επαγγελματισμού στο πεδίο από αστυνομικούς ή πράκτορες στο πεδίο» τονίζει η ίδια ανακοίνωση.

Η ομάδα Case Breakers υποστηρίζει πως πριν πεθάνει, ο Ποστ άρχισε να δίνει τα όπλα και τις σφαίρες του σε άτομα από την πόλη του.

Τα μέλη της ΜΚΟ έχουν, πλέον, συγκεντρώσει τα όπλα αυτά, με τη βοήθεια πληροφοριοδοτών.