Τρία πράγματα που μάθαμε από την συνάντηση Πούτιν και Σι
Η τριήμερη συνάντηση Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Τζινπινγκ στην Μόσχα, πέρα από τις υπογραφές σε 12 διαφορετικές συμφωνίες συνεργασίας σε ενέργεια, τεχνολογία και οπλικά συστήματα, μας έδειξε και τρεις νέες συνθήκες που δεν αφορούν αποκλειστικά την ανατολική «πτέρυγα» του πλανήτη, αλλά ολόκληρο τον κόσμο.
Δεν υπάρχει ρεαλιστικό σχέδιο ειρήνευσης για την Ουκρανία
Μπορεί η Κίνα να τονίζει σε κάθε ευκαιρία πως είναι με την «σωστή» πλευρά της ιστορίας και πως για το Πεκίνο ο δρόμος οδηγεί μόνο στην Ειρήνη, αλλά επί της ουσίας αυτό που η Κίνα παρουσιάζει ως ειρηνευτικό σχέδιο, είναι αδύνατο να γίνει αποδεκτό πρωτίστως από το Κίεβο αλλά και από τους Δυτικούς Συμμάχους του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Δεν θα γίνει αποδεκτό σήμερα για παράδειγμα το κινεζικό σχέδιο, στο οποίο αναφέρεται πως Μόσχα και Κίεβο πρέπει να βρεθούν στο τραπέζι του διαλόγου χωρίς όμως αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας.
Ακόμη και η προσωρινή πρόταση της Κίνας για «πάγωμα» των εχθροπραξιών στα μέτωπα, δεν θα γίνει αποδεκτή από τις Ουκρανικές δυνάμεις οι οποίες σημειώνουν πως αυτό το ζητά η Μόσχα, προκειμένου να βρει πόρους και δρόμους ανεφοδιασμού των στρατευμάτων της ειδικά στα ανατολικά της Ουκρανίας όπου μαίνονται οι σκληρότερες μάχες του πολέμου. Σε κάθε περίπτωση η απόσταση ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα δείχνει μεγαλύτερη από ποτέ.
Νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων – Συμμαχία απέναντι στις ΗΠΑ
Το πιο ηχηρό και ανησυχητικό για την Δύση μήνυμα της διμερούς συνάντησης Πούτιν και Σι στην Μόσχα είναι η Ένωση απέναντι σε αυτό που και οι δύο θεωρούν κοινή απειλή. Κι αν για την Μόσχα είναι ξεκάθαρο πως οι ΗΠΑ είναι εχθρός δομικός, για την Κίνα υπήρχε μία χαραμάδα διαλόγου.
Το Πεκίνο αντιλαμβάνεται τα ερμηνεύει τα μηνύματα από την Ουάσιγκτον ως ρήξη σε κάθε επίπεδο και διατυμπανίζει πως δεν θα μείνει αυτή τη φορά με τα «χέρια» σταυρωμένα. Οι κινήσεις επίσης από τον Λευκό Οίκο όλο το τελευταίο διάστημα δείχνουν πως ούτε και ο Αμερικανός Πρόεδρος επιθυμεί να γεφυρωθούν οι διαφορές ή τουλάχιστον να πέσουν οι τόνοι.
Τα «μέτωπα» με το TikTok αλλά και την αποστολή πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στον Ειρηνικό αποτελούν περισσότερο ξεκαθάρισμα προς το Πεκίνο πως η Ουάσιγκτον είναι σε θέση να έχει ανοιχτές υποθέσεις σε όλα τα επίπεδα και με την Ρωσία και με την Κίνα. Την προηγούμενη φορά που ο πλανήτης διαιρέθηκε με τέτοιον τρόπο και μεθόδους υπήρξε ο Ψυχρός Πόλεμος. Σήμερα είναι άγνωστο πως θα εξελιχθεί η κλιμάκωση και ίσως ένας Β Ψυχρός Πόλεμος να είναι το αισιόδοξο σενάριο.
Η στρατιωτική συνεργασία και η εναλλαγή στον πρωταγωνιστικό ρόλο
Αν κάτι τρομάζει σήμερα τη Δύση είναι ο τρόπος με τον οποίο έχουν συμφωνήσει Κίνα και Ρωσία να συνεργαστούν στρατιωτικά. Εάν οι σχέσεις Μόσχας – Πεκίνου μείνουν μόνο στην αποστολή μικροτσίπ για πυραυλικά συστήματα προς την Ρωσία τότε θα ενταθούν απλά οι οικονομικές κυρώσεις προς την Κίνα και θα κλείσουν ακόμη περισσότερο οι δρόμοι προς τις πολύτιμες γαίες που απαιτούνται για την δημιουργία των συγκεκριμένων τσιπ.
Εάν η Κίνα επιλέξει να «παίξει» το χαρτί παροχής θανάσιμης στρατιωτικής βοήθειας προς τη Ρωσία (όπλα, μαχητικά, πολεμοφόδια) τότε είναι απίθανο να μην έχουμε γενικευμένη αντιπαράθεση στα πεδία των ανοιχτών μαχών. Το σημαντικότερο πάντως στοιχείο αυτής της συνάντησης ανάμεσα σε Πούτιν και Σι φαίνεται πως είναι η αλλαγή ισορροπιών στην συμμαχία των δύο.
Για πρώτη φορά ο Πούτιν έχει τόση ανάγκη σε κάθε επίπεδο από τον Κινέζο ομόλογό του και η συγκυρία είναι εξαιρετική για το Πεκίνο που μπορεί με ευκολία να ανταποκριθεί στους «αριθμούς» τόσο στο κομμάτι της ενέργειας όσο και σε αυτό της συνεργασίας σε στρατιωτικό επίπεδο. Αναλυτές σημειώνουν πως ίσως να είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία των δύο χωρών που η Κίνα έχει αγοράσει τόσο φτηνά ενέργεια και συμμαχίες.