FOCUS

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Σαρλ Μισέλ: Οι σχέσεις «οργής» και οι συνέπειες για την ΕΕ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Σαρλ Μισέλ: Οι σχέσεις «οργής» και οι συνέπειες για την ΕΕ
Σύμφωνα με την Λιντς, οι δύο επικεφαλής των σημαντικότερων θεσμικών οργάνων της ΕΕ διανύουν μάλλον μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, καθώς το κλίμα ανάμεσά τους περιγράφεται τεταμένο.

Εδώ και αρκετό καιρό, έχει γίνει απολύτως αντιληπτό στους κόλπους των Βρυξελλών ότι οι σχέσεις ανάμεσα στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μόνον ρόδινες δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν. Και είναι αυτή, ακριβώς, η διττή εικόνα που αντανακλά πλέον το κεντρικό διευθυντήριο της Ευρώπης των 27 που προβληματίζει.

Αυτή την εικόνα περιγράφει σε άρθρο της στο Politico η ανταποκρίτρια Σούζαν Λιντς, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «όταν οι ηγέτες των ισχυρότερων χωρών του κόσμου συναντηθούν στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί την επόμενη εβδομάδα, μην περιμένετε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρουσιάσει ενιαίο μέτωπο».

Σύμφωνα με την Λιντς, οι δύο επικεφαλής των σημαντικότερων θεσμικών οργάνων της ΕΕ διανύουν μάλλον μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, καθώς το κλίμα ανάμεσά τους περιγράφεται τεταμένο.

«Στα σχεδόν τρία χρόνια από την έναρξη της θητείας τους, οι σχέσεις μεταξύ Michel και von der Leyen έχουν υποστεί μια εξαιρετική κατάρρευση, με το προσωπικό των δύο θεσμικών οργάνων να αποθαρρύνεται από την επικοινωνία και τους δύο ηγέτες να αποκλείουν ο ένας τον άλλον από τις συναντήσεις με ξένους αξιωματούχους. Η δυσλειτουργική συνεργασία δεν επηρεάζει μόνο τη νομοθετική και πολιτική ατζέντα της ΕΕ, η οποία εξαρτάται από μια λεπτή διοργανική εξισορρόπηση. Απειλεί επίσης να υπονομεύσει το κύρος της ΕΕ στον κόσμο», περιγράφει χαρακτηριστικά η συντάκτρια του άρθρου.

Η αντιπαλότητα μεταξύ της Επιτροπής και του Συμβουλίου αποτελεί εδώ και πολύ καιρό πρόκληση λόγω μιας εγγενούς διαρθρωτικής έντασης εντός του δαιδαλώδους συστήματος της ΕΕ.

Η Επιτροπή είναι ο εκτελεστικός βραχίονας του μπλοκ, με τη δυνατότητα να προτείνει νομοθετήματα, τοποθετώντας την πρόεδρό της στο επίκεντρο σχεδόν κάθε πρωτοβουλίας της ΕΕ. Στο Συμβούλιο, όμως, συναντώνται οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων για να μετατρέψουν τις προτάσεις σε νόμο. Αν και ο πρόεδρός του διαδραματίζει συντονιστικό ρόλο, μετριάζοντας τη συζήτηση μεταξύ των πραγματικών φορέων λήψης αποφάσεων, η θέση αυτή είναι αναμφισβήτητα πιο κοντά στο σημείο όπου βρίσκεται η πραγματική δύναμη του μπλοκ.

«Οι συναντήσεις μεταξύ της φον ντερ Λάιεν και του Μισέλ είναι σχεδόν ανύπαρκτες, ακόμη και κατά την προετοιμασία των Συνόδων Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συνήθως το φόρουμ όπου η ΕΕ σημειώνει πρόοδο στις μεγάλες στρατηγικές και άμεσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το μπλοκ», υπογραμμίζει - μεταξύ άλλων - η Σούζαν Λιντς.

Πρόβλημα επικοινωνίας και λειτουργίας

Υπό το πρίσμα αυτό, η διακοπή των σχέσεων έχει αρχίσει να επηρεάζει τη λειτουργία της ΕΕ, σύμφωνα με αξιωματούχους των δύο θεσμικών οργάνων.

Αν και οι δύο ηγέτες εμφανίζονται ο ένας δίπλα στον άλλο στις συνεντεύξεις Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ο διάλογος για καθημερινά θέματα μεταξύ των ηγετών και του στενού τους προσωπικού είναι σχεδόν ανύπαρκτος.

«Είναι τόσο προβληματική η κατάσταση, ώστε η διακοπή της επικοινωνίας να έχει ωθήσει ορισμένους επιτρόπους της ΕΕ να καταφεύγουν απευθείας στο προσωπικό του Συμβουλίου για να διασφαλίσουν ότι ο φάκελος ή το χαρτοφυλάκιό τους θα έχει εξέχουσα θέση στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, τα επίσημα έγγραφα που αντικατοπτρίζουν τις αποφάσεις που λαμβάνονται από τους εθνικούς ηγέτες κατά τη διάρκεια των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ», αναφέρει η δημοσιογράφος.