FOCUS

Eβγκένι Πριγκόζιν: Από «σεφ του Πούτιν», επικεφαλής μισθοφόρων στην ομάδα Wagner

Eβγκένι Πριγκόζιν: Από «σεφ του Πούτιν», επικεφαλής μισθοφόρων στην ομάδα Wagner
Μια εταιρεία κέτερινγκ του Πριγκόζιν που λειτουργούσε στο Κρεμλίνο, του χάρισε το παρατσούκλι «σεφ του Πούτιν» AP Photo / Alexander Zemlianichenko, File

Στο προσκήνιο πέρασε το τελευταίο διάστημα ο Ρώσος επιχειρηματίας Eβγκένι Πριγκόζιν γνωστός και ως «σεφ του Πούτιν» που πλέον κομπάζει ότι είναι ο ιδρυτής της οργάνωσης μισθοφόρων Wagner και ότι αναμείχθηκε στις εκλογές των ΗΠΑ.

Τελευταία του παραδοχή, η χθεσινή: παραμονές των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ και έπειτα από χρόνια αρνήσεων, αυτός ο επιχειρηματίας που φημίζεται ότι βρίσκεται κοντά στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, υπερηφανεύτηκε ότι διεξήγαγε επιχειρήσεις εκλογικής χειραγώγησης.

«Είχαμε ανάμιξη (στις αμερικανικές εκλογές), έχουμε ανάμιξη και θα συνεχίσουμε να έχουμε ανάμιξη. Προσεκτικά, με ακρίβεια, χειρουργικά και με τον δικό μας τρόπο, καθώς γνωρίζουμε πώς να το κάνουμε», είπε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης VKontakte από την υπηρεσία ενημέρωσης της εταιρίας του Concord.

Αυτός ο 61χρονος άνδρας με ξυρισμένο κεφάλι, ο οποίος υπόκειται σε κυρώσεις από τη Δύση, παραδέχθηκε αυτό για το οποίο κατηγορείται εδώ και χρόνια, καθώς οι ΗΠΑ τον παρουσιάζουν ως διοργανωτή επιχειρήσεων επιρροής που πραγματοποιήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2016, τις περισσότερες φορές για να υπονομεύσει την υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον έναντι αυτής του Ντόναλντ Τραμπ.

Στυλοβάτες της πατρίδας

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, είχε παραδεχτεί με κομπασμό ότι ίδρυσε το 2014 την παραστρατιωτική οργάνωση Wagner, που δραστηριοποιείται στην Ουκρανία όπως και στη Συρία, αλλά και στην Αφρική, για να προωθήσει τα συμφέροντα του Κρεμλίνου εκεί όπου το τελευταίο θέλει να ενεργήσει κρυφά.

«Αυτοί οι τύποι, ήρωες, υπερασπίστηκαν τον συριακό λαό, άλλους λαούς αραβικών χωρών, τους φτωχούς Αφρικανούς και τους Λατινοαμερικανούς, έγιναν στυλοβάτες της πατρίδας μας», έλεγε στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Τον Οκτώβριο, με αυτό το διαφημιστικό μοτίβο, εγκατέστησε με τυμπανοκρουσίες σε ένα γυάλινο κτίριο στην Αγία Πετρούπολη την έδρα της «ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner».

Αυτό το πέρασμα από τη σκιά στο φως ξεκίνησε στα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν εμφανίστηκε σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, να μιλά στους κρατούμενους ενός ρωσικού σωφρονιστικού ιδρύματος, προτρέποντάς τους να ενταχθούν στην Wagner και να πάνε να πολεμήσουν στην Ουκρανία, με αντάλλαγμα να λάβουν αμνηστία.

Έκτοτε παραδέχτηκε δημοσίως ότι η οργάνωσή του δρα σε πεδία μάχης της Ουκρανίας, ιδίως στο Μπαχμούτ, μια πόλη στο ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας, που σφυροκοπήθηκε για μήνες και την οποία η Μόσχα ελπίζει να κατακτήσει έπειτα από μια σειρά στρατιωτικών αποτυχιών στην υπόλοιπη χώρα.

Στη φυλακή επί 9 χρόνια

Τον κόσμο της φυλακής, ο Εβγκένι Πριγκόζιν τον γνωρίζει καλά, αφού ο ίδιος πέρασε 9 χρόνια υπό κράτηση κατά τη σοβιετική εποχή για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου.

Αποφυλακίζεται το 1990, κατά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Με καταγωγή, όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν, από την Αγία Πετρούπολη, δημιουργεί για πρώτη φορά μια επιτυχημένη επιχείρηση πώλησης χοτ ντογκ.

Στη συνέχεια ξεκινά διάφορες δραστηριότητες στον κλάδο της εστίασης, συμπεριλαμβανομένου ενός πολυτελούς εστιατορίου στην Αγία Πετρούπολη, όπου δείπνησε ο νεαρός τότε Πουτίν, ο οποίος στη συνέχεια πέρασε από τις μυστικές υπηρεσίες στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Μετά την αναρρίχηση του Πούτιν το 2000 στην προεδρία, μια εταιρία κέτερινγκ του Πριγκόζιν θα λειτουργήσει στο Κρεμλίνο.

Αυτό του χάρισε ακόμα το παρατσούκλι «σεφ του Πούτιν» και τη φήμη ότι έγινε δισεκατομμυριούχος χάρη στις δημόσιες συμβάσεις που απέκτησε.

Αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιούσε επομένως για να ιδρύσει την Wagner, έναν ιδιωτικό στρατό που αρχικά απαρτιζόταν από σκληροπυρηνικούς βετεράνους του ρωσικού στρατού και των ειδικών υπηρεσιών.

Το 2018, ενώ αυτή η οργάνωση, που έχει ήδη γίνει αντιληπτή στην Ουκρανία, τη Συρία και τη Λιβύη, θεωρείται ύποπτη ότι διεισδύει στην Αφρική, τρεις Ρώσοι δημοσιογράφοι που ερευνούν τις υποθέσεις της παραστρατιωτικής εταιρείας δολοφονούνται στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Ο Εβγκένι Πριγκόζιν είχε ήδη βγει από την εφεδρεία το 2021 για να επιτεθεί στον Αλεξέι Ναβάλνι τότε νούμερο ένα εχθρό του Βλαντιμίρ Πούτιν και πολέμιο της διαφθοράς, ο οποίος είχε ισχυριστεί σε μια από τις πολύ δημοφιλείς έρευνές του σε βίντεο μεταξύ των Ρώσων νέων ότι ένας εργολάβος της Concord διένειμε χαλασμένο φαγητό σε σχολεία.