Θρήνος στη Σεούλ: Τα ερωτήματα για την τραγωδία με τους 151 νεκρούς
Ανανεώθηκε:
Τα περισσότερα Σαββατοκύριακα, τα στενά σοκάκια της Ιταεβόν στη Σεούλ, σφύζουν από ζωή με εκατοντάδες ανθρώπους να διασκεδάζουν και τουρίστες να παίρνουν μια μικρή «γεύση» της νυχτερινής ζωής στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας.
Το Σάββατο, όμως, η πολύβουη αυτή περιοχή μετατράπηκε σε τόπο τραγωδίας, καθώς 151 άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου και 82 ακόμη τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια εορτασμού για το Χαλογουΐν.
Σύμφωνα με το CNNi, πολίτες που βρέθηκαν στο σημείο και κατάφεραν να διαφύγουν περιγράφουν μια ασφυκτική κατάσταση: δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν ούτε να κινηθούν.
Οι Αρχές έχουν ξεκινήσει κατεπείγουσα έρευνα για να διερευνηθεί η απίστευτη αυτή τραγωδία, μια από τις χειρότερες στην ιστορία της χώρας.
Ο πρόεδρος της χώρας Γιουν Σοκ-γελ έχει ήδη κηρύξει εθνικό πένθος μέχρι τις 5 Νοεμβρίου ενώ δεσμεύτηκε πως το περιστατικό θα διερευνηθεί σε βάθος, ώστε να αποφευχθεί παρόμοια τραγωδία στο μέλλον.
Οι σκηνές που εκτυλίσσονται στη Σεούλ σήμερα είναι δραματικές…
Οικογένειες θρηνούν το θάνατο των παιδιών τους ενώ γονείς ή συγγενείς αναμένουν εναγωνίως νέα για τους δικούς τους ανθρώπους, που συνεχίζουν να αγνοούνται.
Τι γνωρίζουμε, όμως, για τις συνθήκες γύρω από αυτή την αδιανόητη τραγωδία;
Το CNNi παραθέτει πέντε ερωτήματα.
Γιατί είχε συγκεντρωθεί τόσος πολύς κόσμος;
Η Ιταεβόν αποτελεί αγαπημένο προορισμό για το Χαλογουΐν, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που η εν λόγω γιορτή έχει αρχίσει να γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ασία.
Μάλιστα, πολλοί είναι αυτοί που ταξιδεύουν στη Σεούλ από άλλες περιοχές της χώρας ή και το εξωτερικό για να δουν από κοντά τους εορτασμούς.
Και φαίνεται ότι ο κόσμος είχε φέτος μεγάλη ανάγκη να ξεσκάσει, καθώς τα περασμένα δύο χρόνια δεν πραγματοποιήθηκε καμία εκδήλωση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Τα δωμάτια των ξενοδοχείων είχαν εξαφανιστεί προ πολλού ενώ sold out ήταν και τα εισιτήρια για κάποιες από τις εορταστικές εκδηλώσεις που είχαν οργανωθεί στη γειτονιά.
Οι Αρχές γνώριζαν και ανέμεναν μεγάλα πλήθη.
Τι συνέβη;
Μάρτυρες δήλωσαν στο CNNi ότι δεν υπήρχε κανένας έλεγχος στην περιοχή. Οι άνθρωποι ήταν ο ένας πάνω στον άλλο στο στενό σοκάκι, όπως φαίνεται σε φωτογραφίες και βίντεο από την περιοχή.
Δεν έγινε, όμως, αμέσως αντιληπτό ότι κάτι δεν πήγαινε καλά -και αυτό γιατί η πολυκοσμία είναι συνηθισμένη στην περιοχή.
Μετά από λίγο, όμως, άρχισαν να ακούγονται φωνές πανικού και ουρλιαχτά ενώ γύρω στις 10:24 κλήθηκε η αστυνομία και ασθενοφόρα.
Ο κόσμος ήταν τόσο πολύς που οι τραυματιοφορείς και οι αστυνομικοί δεν μπορούσαν να εντοπίσουν και να προσεγγίσουν αυτούς που είχαν πραγματικά ανάγκη.
Οι σκηνές που ακολούθησαν ήταν δραματικές: βίντεο που κυκλοφορούν σε κοινωνικά δίκτυα δείχνουν τραυματιοφορείς αλλά και απλούς πολίτες να κάνουν μαλάξεις σε νεαρούς που ήταν πεσμένοι στο έδαφος ενώ οι πιο ελαφρά τραυματίες κείτονταν στο έδαφος αναμένοντας βοήθεια.
Οι λόγοι που οδήγησαν στο ποδοπάτημα παραμένουν ασαφείς, ωστόσο αξιωματούχοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν υπήρχε κάποια διαρροή φυσικού αερίου ή πυρκαγιά στην περιοχή που θα μπορούσαν να είχαν προκαλέσει πανικό.
Προσοχή! Το βίντεο που ακολουθεί περιέχει σκληρές εικόνες
Ποια είναι τα θύματα;
Τα περισσότερα θύματα είναι έφηβοι και νέοι ενήλικες, σύμφωνα με τις Αρχές. Η Ιταεβόν είναι γνωστή για τα… trendy εστιατόριά της αλλά και την έντονη νυχτερινή ζωή και προσελκύει κυρίως άτομα νεαρότερης ηλικίας.
Ανάμεσα στους 151 νεκρούς είναι και 19 ξένοι υπήκοοι, από το Ιράν, τη Νορβηγία, την Κίνα, την Ταϊλάνδη και το Ουζμπεκιστάν.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Νότιας Κορέας Λι Σανγκ - Μιν, τα περισσότερα από τα θύματα έχουν ταυτοποιηθεί.
Ωστόσο, οι Αρχές δεν γνωρίζουν ακόμη την ταυτότητα 10 νεκρών, καθώς ορισμένα εξ αυτών των θυμάτων είναι κάτω των 17 ετών -και δεν έχουν εθνική ταυτότητα- και άλλοι είναι ξένοι υπήκοοι.
Ποια ήταν η αντίδραση των Αρχών;
Ο υπουργός Εσωτερικών και Ασφάλειας της χώρας, Λι Σανγκ – Μιν, δήλωσε την Κυριακή ότι «σημαντικός αριθμός» αστυνομικών και δυνάμεων ασφαλείας είχαν σταλεί σε άλλη περιοχή της Σεούλ το βράδυ του Σαββάτου, καθώς αναμένονταν διαμαρτυρίες.
Όπως υποστήριξε, στην Ιταεβόν ο κόσμος δεν ήταν «υπερβολικά πολύς» και έτσι στην περιοχή έφτασε «φυσιολογικός αριθμός δυνάμεων ασφαλείας». Διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν πως στη γειτονιά είχαν συγκεντρωθεί περί τα 100.000 άτομα.
Κατά τη διάρκεια της τραγωδίας έφτασαν στο σημείο πάνω από 1.700 μέλη των δυνάμεων αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών -μεταξύ των οποίων 500 πυροσβέστες, 1.100 αστυνομικοί και 70 εργαζόμενοι στην κυβέρνηση.
Για αρκετές ώρες επικρατούσε χάος. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της περιοχής ενώ οι νεκροί στα νεκροτομεία. Οικογένειες συγκεντρώθηκαν στο σημείο της τραγωδίας, όπου αξιωματούχοι προσπαθούσαν να δημιουργήσουν μια λίστα αγνοούμενων και να αναγνωρίσουν τους νεκρούς.
Ο πρόεδρος της χώρας υποσχέθηκε να ληφθούν μέτρα ώστε η χώρα να μην βρεθεί ποτέ αντιμέτωπη με αντίστοιχη τραγωδία.
«Η κυβέρνηση θα πραγματοποιεί έκτακτους ελέγχους όχι μόνο για τις διοργανώσεις για το Χαλογουΐν αλλά και άλλους τοπικούς εορτασμούς, ώστε να διασφαλίζεται πως θα πραγματοποιούνται με τάξη και ασφάλεια» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Η κυβέρνηση θα παράσχει, επίσης, ψυχολογική και οικονομική στήριξη στις οικογένειες των νεκρών και των τραυματιών.
Τα ερωτήματα
Την ώρα που η κοινή γνώμη της χώρας θρηνεί και προσπαθεί να κατανοήσει πώς εκτυλίχθηκε η ανείπωτη αυτή τραγωδία, ειδικοί θέτουν τα πρώτα ερωτήματα.
Παρότι θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εντοπιστεί πώς ξεκίνησε το ποδοπάτημα, οι Αρχές «θα έπρεπε να είχαν προβλέψει ότι θα υπάρχει πλήθος κόσμου, πριν από το βράδυ του Σαββάτου», όπως δήλωσε η Τζουλιέτ Καϊέμ, ειδική σε θέματα αντιμετώπισης κρίσεων και αναλύτρια σε θέματα ασφάλειας για το CNNi.
«Είναι υποχρέωση των Αρχών να ελέγχουν τον αριθμό των πολιτών σε πραγματικό χρόνο, ώστε να γνωρίζουν σε πόση ώρα θα μπορούν να απεγκλωβίσουν τον κόσμο» είπε η ίδια.
Η 23χρονη Σούα Τσο, που είχε πάει στην Ιταεβόν για να διασκεδάσει, κατάφερε να σωθεί μπαίνοντας σε ένα κτήριο. Ερωτηθείσα εάν είδε αστυνομικούς ή αν έγινε κάποια προσπάθεια να περιοριστεί η προσέλευση του κόσμου, απάντησε:
«Πριν από το περιστατικό, καθόλου».
Άλλοι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως «η κατάσταση γινόταν όλο και χειρότερη» ενώ αποκάλυψαν πως άκουγαν ανθρώπους «να ζητούν βοήθεια για τους διπλανούς τους, επειδή δεν υπήρχαν αρκετοί διασώστες για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση».
What we know about the deadly Halloween disaster in Seoul, CNNi