Βασίλισσα Ελισάβετ: Τα ορόσημα των 70 χρόνων στον βρετανικό θρόνο
Η Βασίλισσα Ελισάβετ συμπλήρωσε εβδομήντα χρόνια στο θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου τον Φεβρουάριο. Η Ελισάβετ, η οποία έγινε βασίλισσα στα 25 της, είναι η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας και η πρώτη που έφτασε στο ορόσημο των επτά δεκαετιών στον θρόνο. Έχει υπηρετηθεί από 14 Βρετανούς πρωθυπουργούς και συναντήθηκε με 13 προέδρους των ΗΠΑ. Έχει «κρατήσει το τιμόνι» της χώρας σε εποχές αβεβαιότητας, ενώ έχει διαχειριστεί και τα δράματα της ίδιας της βασιλικής οικογένειας.
Η Βρετανία τιμά το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της με τετραήμερους εορτασμούς που περιλαμβάνουν στρατιωτικές παρελάσεις, μία εκκλησιαστική τελετή, δημόσιες εκδηλώσεις, αλλά και μία ποπ συναυλία έξω από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ.
Καθώς οι εορτασμοί ξεκίνησαν, ακολουθεί μια αναδρομή με μερικές από τις πιο κομβικές στιγμές στην πορεία της βασίλισσας από τα 70 χρόνια της στον θρόνο.
1926
Η Ελισάβετ Αλεξάνδρα Μαίρη Ουίνδσορ γεννήθηκε στις 2:40 π.μ. στις 21 Απριλίου 1926 στο Μέιφερ, στο κεντρικό Λονδίνο. Είναι το πρώτο παιδί του Δούκα και της Δούκισσας της Υόρκης, που θα γίνει ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ' και η βασίλισσα Ελισάβετ.
1936
Έγινε διάδοχος του θρόνου, σε ηλικία 10 ετών, όταν ο θείος της Εδουάρδος Η' παραιτήθηκε από το θρόνο και ο πατέρας της Γεώργιος ΣΤ' έγινε βασιλιάς.
1940
Καθώς η ναζιστική Γερμανία βομβαρδίζει τη βρετανική πρωτεύουσα, η Ελισάβετ και η μικρότερη αδερφή της, η πριγκίπισσα Μαργαρίτα, μετακομίζουν στο κάστρο του Ουίνδσορ, δυτικά του Λονδίνου, για την ασφάλειά τους. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, εκπαιδεύεται ως στρατιωτικός μηχανικός αυτοκινήτων.
1947
Παντρεύτηκε τον υπολοχαγό του ναυτικού Φίλιπ Μαουντμπάτεν στο Αβαείο του Γουέστμινστερ του Λονδίνου. Απέκτησαν τέσσερα παιδιά: τον πρίγκιπα Κάρολο (γεννήθηκε το 1948), την πριγκίπισσα Άννα (1950), τον πρίγκιπα Άντριου (1960) και τον πρίγκιπα Εδουάρδο (1964).
1952
Η 25χρονη τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ και ο σύζυγός της πρίγκιπας Φίλιππος, ξεκίνησαν μια περιοδεία στην Αφρική και την Ασία στη θέση του άρρωστου πατέρα της, Βασιλιά Γεωργίου Στ'. Μαθαίνει για τον θάνατο του βασιλιά στην Κένυα στις 6 Φεβρουαρίου, και επιστρέφει άμεσα στη Βρετανία.
1953
Στέφεται βασίλισσα στο Αβαείο του Γουέστμινστερ στις 2 Ιουνίου 1953, μπροστά σε 8.500 συγκεντρωμένους καλεσμένους. Την σχεδόν τρίωρη λειτουργία παρακολούθησαν στην τηλεόραση 27 εκατομμύρια άνθρωποι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τη βασιλική οικογένεια. Ο πρίγκιπας Κάρολος, παρευρέθηκε στη στέψη, και έγινε το πρώτο παιδί που ήταν μάρτυρας της στέψης της μητέρας του.
Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, η πρώτη περιοδεία της Βασίλισσας στην Κοινοπολιτεία ξεκινά καλύπτοντας μια απόσταση 43.618 μιλίων.
1957
Η Ελισάβετ επισκέφτηκε τον πρόεδρο Χάρι Σ. Τρούμαν το 1951, όταν ήταν πριγκίπισσα, αλλά έκανε την πρώτη της κρατική επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες ως βασίλισσα το 1957, συναντώντας τον πρόεδρο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ για τον εορτασμό της 350ης επετείου από την πρώτη μόνιμη αγγλική εγκατάσταση στο Τζέιμστάουν.
Τα Χριστούγεννα της ίδιας χρονιάς απηύθυνε στο λαό το πρώτο τηλεοπτικό της διάγγελμα. «Δεν μπορώ να σας οδηγήσω στη μάχη, δεν σας δίνω νόμους ούτε απονέμω δικαιοσύνη, αλλά μπορώ να κάνω κάτι άλλο, μπορώ να σας δώσω την καρδιά μου και την αφοσίωσή μου σε αυτά τα παλιά νησιά και σε όλους τους λαούς της αδελφότητας των εθνών μας», ανέφερε μεταξύ άλλων.
1966
Η τραγωδία του Αμπερφαν. Η βασιλεία της Ελισάβετ σημαδεύτηκε επίσης από στιγμές εθνικής καταστροφής. Στις 21 Οκτωβρίου 1966, μια χιονοστιβάδα από υπολείμματα άνθρακα που είχε ξεκολλήσει από ένα βροχερό βουνό όρμησε μέσα από την πόλη Αμπερφαν της Ουαλίας, σκοτώνοντας 144 ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν παιδιά στο σχολείο. Καθώς το έθνος θρηνούσε την τραγωδία, η Ελισάβετ επικρίθηκε επειδή περίμενε οκτώ ημέρες προτού επισκεφτεί τον τόπο της καταστροφής, μια απόφαση για την οποία λέγεται ότι μετανιώνει.
1969
Η εξερεύνηση του διαστήματος κατέχει υψηλή θέση ανάμεσα στις επιστημονικές και τεχνολογικές προόδους κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Ελισάβετ. Αφού έγιναν οι πρώτοι άνθρωποι που προσγειώθηκαν στο φεγγάρι, οι Αμερικανοί Νιλ Άρμστρονγκ, Μάικλ Κόλινς και Μπαζ Όλντριν έκανα μια παγκόσμια περιοδεία, κάνοντας μια στάση στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στις 14 Οκτωβρίου 1969.
1970
Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη Νέα Ζηλανδία, η βασίλισσα εισάγει για πρώτη φορά το «walkabout». Αντί να χαιρετίσει τα πλήθη από προστατευμένη απόσταση, η βασίλισσα Ελισάβετ χαιρετούσε τους ανθρώπους αυτοπροσώπως. Η τακτική αυτή συνεχίστηκε στις μετέπειτα βασιλικές περιοδείες.
1977
Η βασίλισσα γιορτάζει το Ασημένιο Ιωβηλαίο της – 25 χρόνια ως μονάρχης – με μια περιοδεία σε χώρες της Κοινοπολιτείας και πλούσιους εορτασμούς στη Βρετανία.
1981
Ο πρίγκιπας Κάρολος παντρεύεται τη λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ σε μια λαμπερή τελετή. Η σχέση της Ελισάβετ με την Νταϊάνα υπήρξε ιδιαίτερα προβληματική και σε πολλές περιπτώσεις συγκρουσιακή.
1982
Το πρώτο παιδί του Καρόλου και της Νταϊάνα, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, γεννιέται στις 21 Ιουνίου. Ο πρίγκιπας Χάρι γεννιέται δύο χρόνια αργότερα.
1986
Τον Οκτώβριο του 1986, η Ελισάβετ έγινε η πρώτη Βρετανίδα μονάρχης που επισκέφτηκε την Κίνα. Το ταξίδι θεωρήθηκε σημαντικό κομμάτι της διπλωματικής προσπάθειας της Βρετανίας καθώς προετοιμαζόταν να επιστρέψει το Χονγκ Κονγκ στον κινεζικό έλεγχο.
1991
Η βασίλισσα περιοδεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες και γίνεται ο πρώτος μονάρχης που απευθύνεται στο Κογκρέσο.
1992
Το 40ο έτος της στο θρόνο, το οποίο αποκαλεί «annus horribilis» (φρικτό έτος), χαρακτηρίζεται από συζυγικές ανατροπές και δημόσιες διαφωνίες.
- Ο Άντριου και η Σάρα χωρίζουν. Η κόρη της Άννα χωρίζει από τον Μαρκ Φίλιπς.
- Τον Νοέμβριο, το κάστρο του Ουίνδσορ έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά. Η βασίλισσα συμφωνεί να πληρώσει φόρο εισοδήματος.
- Τον Δεκέμβριο, ο Κάρολος και η Νταϊάνα ανακοινώνουν τον χωρισμό τους.
1995
-Τον Μάρτιο, η βασίλισσα κάνει την πρώτη ομιλία Βρετανού μονάρχη σε κοινοβούλιο της Νότιας Αφρικής από το 1947.
- Τον Δεκέμβριο, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ επιβεβαιώνουν ότι η βασίλισσα έχει γράψει στον Κάρολο και την Νταϊάνα ζητώντας τους να χωρίσουν.
1996
- Τον Αύγουστο, ο Κάρολος και η Νταϊάνα χωρίζουν.
- Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα έφτασε στη Βρετανία τον Ιούλιο του 1996 για μια τετραήμερη κρατική επίσκεψη στον πρώην αποικιοκράτη της χώρας του. Σε εκείνο το ταξίδι, ο Μαντέλα και η βασίλισσα ανέπτυξαν μια βαθιά αγάπη ο ένας για τον άλλον. Τον φιλοξένησε στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και τον έκανε βόλτα με άμαξα στο κεντρικό Λονδίνο.
1997
Στις 31 Αυγούστου, η Νταϊάνα και ο εκατομμυριούχος σύντροφός της Ντόντι αλ Φαγιέντ σκοτώνονται όταν το αυτοκίνητό τους συντρίβεται ενώ τους κυνηγούν παπαράτσι στο Παρίσι με μοτοσικλέτες. Η βασίλισσα και η βασιλική οικογένεια επικρίνονται για την επιφυλακτική στάση τους.
Τον Νοέμβριο, μεγάλα πλήθη χαιρετούν τη βασίλισσα και τον Φίλιππο καθώς γιορτάζουν τη χρυσή επέτειο του γάμου τους. Σε μια ασυνήθιστα ειλικρινή ομιλία, η βασίλισσα αναγνωρίζει ότι οι μοναρχίες επιβιώνουν μόνο μέσω της δημόσιας υποστήριξης.
2002
Οι εορτασμοί για τα 50 χρόνια της βασίλισσας στον θρόνο γίνονται την ίδια χρονιά με τον θάνατο της μητέρας της και της μικρότερης αδελφής της Margaret, δείχνοντας τη δημόσια υποστήριξη στη μοναρχία.
2005
Ο γιος της και διάδοχος του θρόνου πρίγκιπας Κάρολος παντρεύεται την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς σε μια πολιτική τελετή στο Ουίνδσορ.
2011
- Η βασίλισσα παρευρίσκεται στον γάμο του εγγονού της πρίγκιπα Ουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον, τον οποίο εκτιμάται ότι παρακολούθησαν περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.
- Τον Μάϊο η Βασίλισσα πραγματοποιεί τετραήμερη κρατική επίσκεψη στην Ιρλανδία, που είναι η πρώτη Βρετανού μονάρχη από τότε που η Ιρλανδία κέρδισε την ανεξαρτησία της από το Λονδίνο το 1921.
2012
- Το Διαμαντένιο Ιωβηλαίο που σηματοδοτούσε τα 60 της χρόνια στον θρόνο συνοδεύτηκε από τετραήμερους εορτασμούς τον Ιούνιο μαζί με μια εθνική περιοδεία. Ένα εκατομμύριο άνθρωποι συγκεντρώνονται για ένα διαγωνισμό στον ποταμό Τάμεση και εκατομμύρια περισσότεροι συμμετέχουν σε πάρτι στο δρόμο.
- Η βασίλισσα εξέπληξε το κοινό στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το 2012, εμφανιζόμενη με δραματικό τρόπο δίπλα στον πιο διάσημο κατάσκοπο της Βρετανίας, Τζέιμς Μποντ, τον οποίο υποδύεται ο ηθοποιός Ντάνιελ Κρεγκ. Σε ένα βίντεο, οι δύο τους φαίνονται να πέφτουν με αλεξίπτωτο από ένα ελικόπτερο στο Ολυμπιακό Στάδιο εν μέσω ξέφρενων χειροκροτημάτων από τους ξαφνιασμένους θαυμαστές.
2013
Η σύζυγος του πρίγκιπα Γουίλιαμ, Κέιτ, φέρνει στον κόσμο τον γιο τους πρίγκιπα Τζορτζ. Το δεύτερο παιδί τους, η πριγκίπισσα Σάρλοτ γεννήθηκε το 2015 και ο μικρότερος αδερφός τους ο πρίγκιπας Λούις γεννήθηκε το 2018.
23-26 Ιουνίου 2014
- Η βασίλισσα ξεκινά την τελευταία της επίσκεψη στο εξωτερικό, στη Γερμανία.
- Στις 9 Σεπτεμβρίου η Ελισάβετ γίνεται η μακροβιότερη μονάρχης του έθνους, ξεπερνώντας την προ-προγιαγιά της Βασίλισσα Βικτώρια.
2016
Η Ελισάβετ γιορτάζει τα 90ά της γενέθλια, η πρώτη Βρετανίδα μονάρχης που έφτασε σε ένα τέτοιο ορόσημο.
2017
Ο σύζυγός της Φίλιππος αποχωρεί από τη δημόσια ζωή μετά από 65 χρόνια υποστήριξης της συζύγου του. Η Ελισάβετ και ο Φίλιππος γιορτάζουν την 70ή επέτειο του γάμου τους με ένα ιδιωτικό πάρτι στο Κάστρο του Ουίνδσορ.
2018
Ο εγγονός της βασίλισσας, πρίγκιπας Χάρι, παντρεύεται τη Μέγκαν Μαρκλ, μια χωρισμένη Αμερικανίδα ηθοποιό από το Λος Άντζελες, σε μια γαμήλια τελετή στο Κάστρο του Ουίνδσορ.
2019
- Μια οικογενειακή διαμάχη μεταξύ του Γουίλιαμ και του Χάρι γίνεται δημόσια, με τον νεότερο πρίγκιπα να επιβεβαιώνει τις φήμες περί ρήξης.
- Ο πρίγκιπας Άντριου δίνει μια καταστροφική συνέντευξη στο BBC σε μια προσπάθεια να «μαζέψει» ένα σεξουαλικό σκάνδαλο. Μέρες αργότερα αναγκάζεται να παραιτηθεί από τα βασιλικά του καθήκοντα λόγω των δεσμών του με τον Τζέφρι Έπσταϊν, ο οποίος φυλακίστηκε το 2008 για αδικήματα σεξουαλικής παρενόχλησης παιδιών.
2020
- Ο Χάρι και η Μέγκαν ανακοινώνουν ότι δεν θα είναι πλέον εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Μετακομίζουν στο Λος Άντζελες τον Μάρτιο.
- Η βασίλισσα απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα, μόλις το πέμπτο στην καριέρα της, για να συσπειρώσει το έθνος εν μέσω της πανδημίας COVID-19.
2021
- Ο πρίγκιπας Φίλιππος, ο επί 73 χρόνια σύζυγος της βασίλισσας, πεθαίνει ειρηνικά σε ηλικία 99 ετών στο Κάστρο του Ουίνδσορ.
- Αργότερα εκείνη τη χρονιά η βασίλισσα περνά μια νύχτα στο νοσοκομείο για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, με το παλάτι του Μπάκιγχαμ να κάνει λόγο για «προληπτικές εξετάσεις».
- Τα Μπαρμπέιντος γίνονται δημοκρατία, που σημαίνει ότι η βασίλισσα είναι τώρα αρχηγός κράτους μόλις 15 βασιλείων.
2022
Η Βασίλισσα γιορτάζει τα 70 χρόνια στο θρόνο, χρησιμοποιώντας την περίσταση για να δώσει την ευλογία της στη δεύτερη σύζυγο του Καρόλου, Καμίλα, που θα ονομαστεί βασίλισσα Consort όταν εκείνος γίνει βασιλιάς.
Δύο εβδομάδες αργότερα, βγήκε θετική στον Covid-19 αλλά με μόνο «ήπια» συμπτώματα προτού επιστρέψει στη δουλειά τον Μάρτιο.