FOCUS

Νέα λίστα με τα καλύτερα διαβατήρια στον κόσμο: Οι αλλαγές λόγω Ουκρανίας αλλά και κλιματικής κρίσης

Νέα λίστα με τα καλύτερα διαβατήρια στον κόσμο: Οι αλλαγές λόγω Ουκρανίας αλλά και κλιματικής κρίσης
Ουκρανή πρόσφυγας στην Πολωνία, κρατώντας το διαβατήριό της AP Photo/Markus Schreiber

Το κλείσιμο του εναέριου χώρου εξαιτίας της ρωσικής εισβολής και το άνοιγμα των συνόρων για τους Ουκρανούς πρόσφυγες έχει ήδη κάνει ορατή την επίδρασή σε ό,τι αφορά στα ταξίδια, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αναφορικά με τα πιο ισχυρά διαβατήρια του πλανήτη.

Παρότι οι αλλαγές στην κορυφή της λίστας με τα διαβατήρια που υπόκειται στους λιγότερους ταξιδιωτικούς περιορισμούς δεν είναι μεγάλες, ωστόσο υπάρχουν κάποιες μετακινήσεις στο κάτω μέρος της λίστας που συντάσσεται σε τακτική βάση από τη συμβουλευτική εταιρεία Henley & Partners.

Από το ξέσπασμα του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου, πολλές χώρες είτε χαλάρωσαν τις πολιτικές εισόδου τους είτε ήραν εντελώς την υποχρέωση για βίζα στους κατοίκους ουκρανικών διαβατηρίων, γεγονός που ενίσχυσε σημαντικά τα ουκρανικά διαβατήρια.

Παρότι η θέση της Ρωσίας δεν έχει ακόμη επηρεαστεί δραστικά, η αναφορά δείχνει ότι αυτό μπορεί να αλλάξει τους επόμενους μήνες.

Ο δείκτης Henley Passport της εταιρείας, ο οποίος αντλεί στοιχεία από την Διεθνή Ένωση Αερομεταφορέων (ΙΑΤΑ), παρακολουθεί τακτικά τα πιο φιλικά προς τα ταξίδια διαβατήρια από το 2006.

Στη λίστα για το δεύτερο τετράμηνο του 2022, η Ουκρανία μετακινήθηκε μία θέση προς τα πάνω, στη 34η θέση της λίστας. Πλέον οι Ουκρανοί πολίτες μπορούν να ταξιδέψουν σε 192 προορισμούς χωρίς βίζα.

Η Ρωσία έπεσε κατά τέσσερις θέσεις, στην 49η θέση, με 117 βαθμούς, μια θέση που εκτιμάται ότι θα χειροτερέψει όταν οι περιορισμοί στη βίζα και οι κυρώσεις επισημοποιηθούν.

Οι τελευταίες ανακατατάξεις δείχνουν καθαρά «τον βαθύ και ίσως μη αναστρέψιμο αντίκτυπο του πολέμου στην ελευθερία των μετακινήσεων», σύμφωνα με την αναφορά.

Η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη εξακολουθούν να μοιράζονται την πρώτη θέση της λίστας, καθώς οι κάτοικοι αυτών των διαβατηρίων μπορούν να ταξιδεύουν θεωρητικά χωρίς βίζα, ωστόσο πρέπει να λάβει κανείς τους προσωρινούς περιορισμούς που ισχύουν στις χώρες λόγω πανδημίας.

Στο τέλος της λίστας βρίσκονται για ακόμη μια φορά οι πολίτες του Αφγανιστάν, οι οποίοι μπορούν να μπουν σε μόλις 26 χώρες χωρίς βίζα.

Η κυριαρχία της Ευρώπης παραμένει

Στη δεύτερη θέση της λίστας, η Νότια Κορέα εξακολουθεί να ισοβαθμεί με τη Γερμανία, με βαθμολογία 190, και η Φινλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο και η Ισπανία βρίσκονται στην τρίτη θέση, με βαθμολογία 189.

Ενώ η Αυστρία, η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία μοιράζονται την τέταρτη θέση, με βαθμολογία 188, η Γαλλία έχει υποχωρήσει στην πέμπτη θέση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο ήρε όλους τους εναπομείναντες περιορισμούς που σχετίζονται με την Covid-19 τον περασμένο μήνα, ανέβηκε μία θέση στην πέμπτη θέση, δίπλα στη Γαλλία, καθώς και την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, με βαθμολογία 117.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν στο νούμερο έξι, με βαθμολογία 186, μοιράζοντας τη θέση με το Βέλγιο, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νορβηγία και την Ελβετία.

Η Ελλάδα παραμένει στη θέση επτά, μαζί με την Αυστραλία, τον Καναδά, την Τσεχία και τη Μάλτα, με βαθμολογία 185.

Στην όγδοη θέση, η Ουγγαρία βρίσκεται μόνη της, με βαθμολογία 183, ενώ η Πολωνία έχει υποχωρήσει από την όγδοη στην ένατη θέση της λίστας, και μοιράζεται τη θέση με τη Λιθουανία και τη Σλοβακία, με βαθμολογία 182. Η Εσθονία, η Λετονία και η Σλοβενία ​​συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα, με βαθμολογία 181.

Φόβοι μετατόπισης λόγω κλιματικής αλλαγής

Η έκθεση σημειώνει ότι η κατάσταση μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας αποτελεί αυστηρή υπενθύμιση της αστάθειας του κόσμου, του τρόπου με τον οποίο η βία και οι συγκρούσεις μπορούν να οδηγήσουν σε μαζικούς εκτοπισμούς και του αντίκτυπου που μπορεί να έχει το διαβατήριό μας στη θέση σας.

«Καθώς η αξία του ρωσικού διαβατηρίου μειώνεται γρήγορα και ο κόσμος ανοίγει τις πόρτες του στους Ουκρανούς, είναι απολύτως σαφές ότι το διαβατήριο που έχετε καθορίζει τη μοίρα σας και επηρεάζει δραματικά τις ευκαιρίες που έχετε», έγραψε ο Christian H. Kaelin, πρόεδρος της Henley & Partners και δημιουργός του συγκεκριμένου δείκτη διαβατηρίων.

«Αν και είναι αδύνατο να προβλεφθεί πώς θα μοιάζει ο κόσμος στη σκιά ενός νέου Ψυχρού Πολέμου, ο τελευταίος δείκτης δείχνει ότι το χάσμα μεταξύ της Ρωσίας και μεγάλου μέρους του δυτικού κόσμου θα αυξηθεί».

Ωστόσο, τα ευρήματα υποδηλώνουν επίσης ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα αποδειχθούν η κινητήρια δύναμη για τον εκτοπισμό των ανθρώπων τα επόμενα 25 χρόνια, ιδιαίτερα σε λιγότερο οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες.

Ο καθηγητής Dr. Khalid Koser, εκτελεστικός διευθυντής του μη κερδοσκοπικού Ταμείου Global Community Engagement and Resilience (GCERF) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Andan Foundation στην Ελβετία, το οποίο στηρίζει τους εκτοπισμένους, επισημαίνει ότι 15 φορές περισσότεροι άνθρωποι πέθαναν λόγω πλημμύρων, ξηρασιών, και καταιγίδων «σε πολύ ευάλωτες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων της Αφρικής, της Νότιας Ασίας και της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής», από ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο.

Οι ειδικοί αναφέρουν επίσης ότι είναι πιθανό να δούμε σημαντική ανάπτυξη στα διεθνή ταξίδια, τα οποία έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία του Covid-19.

Οι προβλέψεις υποδηλώνουν ότι θα υπάρξει ζήτηση για 10 δισεκ. ταξίδια επιβατών έως το 2050, μια σημαντική αύξηση σε σχέση με τα περίπου 4 δισεκ. πριν από την πανδημία.

Αυτή η ανάπτυξη είναι πιθανό να προέλθει «από επιβάτες που δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να πετάξουν στο παρελθόν: στην Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική», σύμφωνα με τον Sebastian Mikosz, Αντιπρόεδρο Περιβάλλοντος και Αειφορίας στην αεροπορική εταιρεία IATA.

«Οφείλουμε σε αυτήν την επόμενη γενιά ταξιδιωτών να βρούμε βιώσιμες λύσεις, ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν και να επωφελούνται από τα αεροπορικά ταξίδια όπως κάναμε μέχρι τώρα», προσθέτει ο Mikosz.

Τα καλύτερα διαβατήρια για το 2022 είναι:

  1. Ιαπωνία, Σιγκαπούρη (192 προορισμοί)
  2. Γερμανία, Νότια Κορέα (190)
  3. Φινλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ισπανία (189)
  4. Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία (188)
  5. Γαλλία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο (187)
  6. Βέλγιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Ηνωμένες Πολιτείες (186)
  7. Αυστραλία, Καναδάς, Τσεχία, Ελλάδα, Μάλτα (185)
  8. Ουγγαρία (183)
  9. Λιθουανία, Πολωνία, Σλοβακία (182)
  10. Εσθονία, Λετονία, Σλοβενία ​​(181)