FOCUS

Θρομβώσεις με AstraZeneca: Κορυφαίος Έλληνας επιστήμονας εξηγεί στο CNN Greece τι ισχύει

Θρομβώσεις με AstraZeneca: Κορυφαίος Έλληνας επιστήμονας εξηγεί στο CNN Greece τι ισχύει
AP Photo/Darko Vojinovic, File

Τα περιστατικά θρομβώσεων που σχετίζονται ή φέρονται να σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca έχουν σπείρει την αμφιβολία και τον φόβο σε πολλούς συμπολίτες μας. Ως αποτέλεσμα, το «τείχος» ανοσίας χτίζεται με βασανιστικά αργούς ρυθμούς.

Επιπλέον, όπως επιμένουν οι επιστήμονες, άνθρωποι που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί, καθώς είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν, χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας του δισταγμού και της χρονοτριβής τους να εμβολιαστούν.

Το CNN Greece μίλησε με τον καθηγητή Άλεξ Σπυρόπουλο* (Alex Spyropoulos), επιφανή Έλληνα της διασποράς, καθηγητή Ιατρικής και έναν από τους γνωστότερους επιστήμονες παγκοσμίως στην έρευνα της θρόμβωσης και της αντιθρομβωτικής αγωγής για μας εξηγήσει πόσο βάσιμος είναι αυτός ο δισταγμός.

«Ο κίνδυνος θρόμβωσης εξαιτίας του εμβολίου κατά του κορωνοϊού είναι απειροελάχιστη, 1 στο 1 εκατομμύριο. Αυτό πρέπει να σταθμίζεται με τον κίνδυνο θρόμβωσης εξαιτίας της Covid. Αυτός σε ασθενείς πάνω από την ηλικία των 50 ετών (ειδικά σε ασθενείς με υποκείμενα καρδιοαγγειακά προβλήματα) είναι 1 στις 100» εξηγεί.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα πρόσφατα περιστατικά θρόμβωσης σε πολίτες που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας εντάσσονται στο ποσοστό του κινδύνου θρόμβωσης που παρατηρείται σε όλες τις χώρες.

Όσον αφορά στο προφίλ των μέχρι τώρα αποδεδειγμένα σχετιζόμενων με το εμβόλιο του κορωνοϊού εμβολιασμένων που υπέστησαν θρόμβωση, ο καθηγητής διευκρινίζει:

«Η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών ήταν σε αναπαραγωγική ηλικία και πολλές από αυτές λάμβαναν από το στόμα αντισυλληπτική θεραπεία ή θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, θεραπείες που είναι γνωστό ότι παρουσιάζουν από μόνες τους αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης».

Σύμφωνα πάντως με τον καθηγητή, ο οποίος έχει ασχοληθεί και αναγνωρισθεί παγκοσμίως ως μια εξέχουσα προσωπικότητα στον τομέα της Αντιθρομβωτικής Αγωγής, ενώ εξειδικεύεται επίσης στη διαχείριση της θρομβοεμβολικής νόσου, καθώς και στην αξιολόγηση νέων αντιθρομβωτικών θεραπειών, το να διστάζει κάποιος να κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού από φόβο μην πάθει θρόμβωση είναι μάλλον ειρωνικό:

«Ο κίνδυνος θρόμβωσης λόγω της Covid-19 είναι ξεκάθαρος. Σε προ-νοσοκομειακό στάδιο, όπως προείπα, είναι 1 στις 100, ποσοστό πολύ υψηλό. Όταν ο ασθενής νοσηλεύεται, ο κίνδυνος θρόμβωσης είναι 1 στις 6, ενώ αν βρίσκεται σε ΜΕΘ, 1 στις 3. Πρόκειται για εξαιρετικά υψηλά ποσοστά. Ως ειδικός στις θρομβώσεις μπορώ να βεβαιώσω ότι η Covid-19 αποτελεί την πιο θρομβογενή ασθένεια που έχουμε δει ποτέ στη ζωή μας, ακόμη περισσότερο και από τη θρόμβωση του καρκίνου ή τη θρόμβωση που σχετίζεται με σοβαρές υπερφλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο».

spuropoulos.jpg
O διακεκριμένος καθηγητής Άλεξ Σπυρόπουλος με μια συνάδελφό του.Feinstein Institutes Feinstein Institutes

Το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι το μόνο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στο οποίο έχει εντοπιστεί συσχετισμός με σπάνιες περιπτώσεις θρόμβωσης.

«Ένα παρόμοιο μοτίβο θρόμβωσης που προκαλείται από εμβόλιο έχει παρατηρηθεί και με το εμβόλιο (πάλι με φορέα αδενοϊό) της Johnson και Johnson, με παρόμοια συχνότητα, 1 στο 1 εκατομμύριο. Φαίνεται, επομένως, ότι μπορεί να υπάρχουν παρόμοιοι παθολογικοί μηχανισμοί».

«Θρόμβωση που προκαλείται από εμβόλιο δεν έχει παρατηρηθεί με τα εμβόλια τεχνολογίας mRNA, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Moderna και της Pfizer».

Ποιο είναι όμως το «κρίσιμο» στάδιο μετά την παρέλευση του οποίο μπορεί κανείς να θεωρήσει ότι έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο θρόμβωσης και ποια τα προειδοποιητικά συμπτώματα;

«Οι πιο συνηθισμένες ενδείξεις είναι έντονος ετερόπλευρος πονοκέφαλος, φωτοφοβία ή θολή όραση και ίσως συνοδεύονται από πυρετό/ρίγη. Είναι σημαντικό το χρονικό πλαίσιο να είναι έως και δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό (περιστασιακά έως τρεις εβδομάδες). Επομένως, ο χρόνος έναρξης των συμπτωμάτων είναι σημαντικός. Η θρόμβωση που προκαλείται από εμβόλιο δεν αναμένεται να συμβεί πάνω από τρεις εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό».

Στη χώρα μας, το ποσοστό των πολιτών που διστάζει να εμβολιαστεί εκτιμάται γύρω στο 20%.

Τι θα συμβούλευε ο καθηγητής μια γυναίκα που ενώ θέλει να εμβολιαστεί φοβάται να το κάνει;

«Θα της έλεγα πως ως γυναίκα είναι πιο πιθανό να χτυπηθεί από κεραυνό παρά να πάθει θρόμβωση από το εμβόλιο. Εάν μια γυναίκα νοσήσει με Covid-19 (κάτι που θα αποτρέψει το εμβόλιο) και ειδικά εάν παρουσιάζει παχυσαρκία, είναι καπνίστρια, πάσχει από καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη κλπ, ο κίνδυνος εμφάνισης θρόμβου που απειλεί τη ζωή της είναι 1 στους 100 και πολύ υψηλότερος (έως 1 έως 3) εάν νοσηλευτεί. Επομένως, κατά τη γνώμη μου, η απόφαση όσον αφορά το όφελος σε σχέση με τον κίνδυνο είναι αρκετά απλή».

Εμφατικά υπέρ της γρήγορης ανοσοποίησης του πληθυσμού προκειμένου να τεθεί τέρμα στην «πανδημία των θρομβώσεων», όπως αποκαλείται από πολλούς ο νέος κορωνοϊός, ο Άλεξ Σπυρόπουλος τάσσεται υπέρ του εμβολιασμού και των παιδιών:

«Είναι ζωτικής σημασίας να συμπεριληφθούν [σ.σ. στον εμβολιασμό] παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών (όπου έχει μελετηθεί το εμβόλιο) προκειμένου μια χώρα όπως η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την επόμενη ως επί το πλείστον ασυμπτωματική πηγή Covid-19 και να πλησιάσει την ανοσία της αγέλης και ως εκ τούτου στην εθνική ανοσία».

*Ο Άλεξ Σπυρόπουλος είναι καθηγητής στο The Donald and Barbara Zucker School of Medicine at Hofstra/Northwell, καθηγητής στο The Center for Health Innovations and Outcomes Research – The Feinstein Institute for Medical Research System, διευθυντής στο Anticoagulation and Clinical Thrombosis Services Northwell Health at Lenox Hill Hospital με 23 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα.