FOCUS

Transition skateboarding στον Κεραμεικό

Transition skateboarding στον Κεραμεικό

Στην ιστορική συνοικία του Κεραμεικού, όπου η πολυφυλετική ταυτότητα της πόλης συναντά την τέχνη του δρόμου και το νεανικό παλμό, έχει κανείς την αίσθηση ότι συνεχώς κάτι νέο συμβαίνει. Και, πράγματι, πίσω από μια σιδερένια γκαραζόπορτα στην οδό Λεωνίδου, ανακαλύψαμε το next big thing που οι skater της πόλης περιμένουν με ενθουσιασμό.

Και το όνομα αυτού: Latraac. Ένας κήπος που θα φιλοξενεί την πρώτη, υψηλών προδιαγραφών, ψηφιακά κατασκευασμένη ράμπα για transition skateboarding στην Αθήνα. Ο αρχιτέκτονας, σχεδιαστής και -φυσικά- skater Ζάχος Βάρφης, είναι το δημιουργικό πνεύμα πίσω από αυτό το φιλόδοξο έργο.

Skate και αρχιτεκτονική

Η ιδέα ουσιαστικά προέκυψε από την αγάπη του Ζάχου για το transition skateboarding, δηλαδή το skate σε ράμπες (σε αντιπαραβολή με το street skate), και τις αρχιτεκτονικές σπουδές του στο Λονδίνο, όπου εξειδικεύτηκε στην τρισδιάστατη σχεδίαση και την ψηφιακή κατασκευή. “Η ράμπα κατασκευάστηκε με 3D software, όπου σχεδιάζεις τη γεωμετρία που θέλεις και στη συνεχεια τη μετατρέπεις σε τμήματα τα οποία κόβονται ψηφιακά. Αυτά στη συνέχεια συναρμολογούνται, κουμπώνουν το ένα με το άλλο και συνθέτουν τη γεωμετρία της ράμπας”, μας εξηγεί ο Ζάχος προσπαθώντας να μας βάλει στον κόσμο του 3D fabrication. “Για τη συγκεκριμένη κατασκευή χρειάστηκαν 53 φύλλα κόντρα πλακέ σημύδας, μέσα από τα οποία κόπηκαν 609 κομμάτια. Χρησιμοποιήσαμε έναν αλγόριθμο που μεγιστοποίησε την τοποθέτηση των κομματιών πάνω στα φύλλα, ώστε να υπάρχει η λιγότερη δυνατή απώλεια υλικού.”

"Ο Κεραμεικός μου ταίριαζε με την κουλτούρα του skate"

Γιατί όμως επέλεξε τη γειτονιά του Κεραμεικού για να στήσει αυτό το project; “Αυτό που ήθελα ήταν να ομορφύνω την Αθήνα με ένα δικό μου τρόπο και ήταν σημαντικό για μένα αυτό να γίνει κάπου στο κέντρο. Ο Κεραμεικός μου φάνηκε ότι ήταν μια περιοχή όπου μπορούσα να βρω έναν τέτοιο χώρο και επίσης μου ταίριαζε με την ταυτότητα και την κουλτούρα του skate.”

Ένας χώρος αφιερωμένος στο skate και κάτι παραπάνω

Αυτή τη στιγμή, αν και το μεγαλύτερο μέρος του σκελετού της έχει στηθεί, η ράμπα παραμένει ημιτελής και ο κενός χώρος του οικοπέδου δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη. Όπως μας τόνισε ο Ζάχος, το μεγάλο κόστος κατασκευής, αλλά και η γραφειοκρατία και η έκδοση των κατάλληλων αδειών προκάλεσαν μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση της ιδέας του. Μετά από ένα χρόνο όμως, τώρα πια το project βρίσκεται στην τελική ευθεία για την υλοποίηση. “Στοχεύουμε για το Μάιο. Έχουμε βγάλει τις απαραίτητες άδειες και θέλουμε να αναπτυχθεί ο κήπος, να ολοκληρωθεί η ράμπα και να φτιάξουμε ένα μικρό αναψυκτήριο που να λειτουργεί καθημερινά και να υποστηρίζει τις δρασεις στο χώρο και την παρουσία του κόσμου εδώ. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και τα έσοδα θα προέρχονται από τη λειτουργία του αναψυκτήριου”, μας περιγράφει ο Ζάχος την τελική μορφή του Latraac.

Η συμβολή της skate κοινότητας

Και ενώ όλο αυτό ξεκίνησε ως μια ιδέα ενός ανθρώπου, πολλοί είναι οι λάτρεις της κουλτούρας του skate που έσπευσαν να ενισχύσουν την προσπάθεια: αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες, κηπουροί, σχεδιαστές, όλοι έχουν συμβάλει στην υλοποίηση του έργου, είτε προσφέροντας προσωπικό χρόνο και εργασία, είτε συνεισφέροντας στην καμπάνια crowdfunding που χρηματοδότησε μέρος του έργου, είτε οργανώνοντας πάρτι ενίσχυσης κατά τη διάρκεια της κατασκευής.

Και αυτό γιατί, όπως μας εξήγησαν ο Ιάσονας Παχός και ο Δημήτρης Βασιλείου, υποστηρικές του εγχειρήματος και skater οι ίδιοι, το Latraac έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό για τους λάτρεις του transition skateboarding. “Τα περισσότερα πράγματα που υπάρχουν στην Αθήνα όσον αφορά στο transition είνα fun for a minute: απλά θα πας, θα καθίσεις για μισή ωρίτσα και μετά θα φύγεις γιατί θα βαρεθείς. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα που να συγκρίνεται με αυτό που δείχνει ότι θα γίνει αυτό το μέρος”, μας είπε ο Δημήτρης.

Ο Ιάσονας είναι σχεδιαστής ρούχων και ασχολείται με την ολίσθηση ως άθλημα από παιδί. Με τους φίλους του πηγαίνει για skate σε διάφορα μέρη της Αθήνας, “όμως ιδανικά θα ήθελα να κάνω εδώ, σε bowl, γιατί σε όλα αυτά τα αθλήματα είναι πολύ σημαντικό να δημιουργείς τη γραμμή σου”, μας εξήγησε.

Ραντεβού το Μάιο

Αφήσαμε τα παιδιά να ρολάρουν κάτω από το δυνατό ήλιο παράγοντας πάνω στην ξύλινη ράμπα τον χαρακτηριστικό ήχο -που όσο περισσότερο τον συνηθίζεις τόσο σου θυμίζει κύμα- και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για το Μάιο, οπότε και το Latraac θα είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους φαν του transition.