Ελβετία: Πρέπει οι αρνητές του κορωνοϊού να χάνουν τη θέση τους σε περίπτωση συμφόρησης στις ΜΕΘ;
Ανανεώθηκε:
Αίσθηση έχει προκαλέσει στην Ελβετία η πρόταση ενός επιφανούς οικονομολόγου της υγείας στη χώρα οι αρνητές του κορωνοϊού να χάνουν τη θέση τους στα κρεβάτια των Εντατικών σε περίπτωση υγειονομικής συμφόρησης.
Ο Willy Oggier, κορυφαίος οικονομολόγος γύρω από θέματα υγείας, ο οποίος προσφέρει τις συμβουλές του πάνω στην πανδημία του κορωνοϊού σε έναν μεγάλο αριθμό νοσοκομείων της Ελβετίας, έκανε αυτήν την ριζοσπαστική πρόταση σε περίπτωση ασφυκτικής πίεσης στις ΜΕΘ της χώρας.
Μιλώντας στο ελβετικό Μέσο Tages Anzeiger ο Oggier είπε ότι είτε κάποιος είναι σκεπτικιστής απέναντι στον κορωνοϊό είτε όχι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στη λήψη αποφάσεων.
«Προτείνω οι αρνητές του κορωνοϊού να χάνουν το δικαιώμά τους για ένα κρεβάτι νοσοκομείου ή μία κλίνη ΜΕΘ σε περίπτωση συμφόρησης. Όποιος συλλαμβάνεται να παραβιάζει εσκεμμένα τους κανόνες κοινωνικής απόστασης και υγιεινής πρέπει να είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του. Προτείνω αυτοί οι άνθρωποι να καταχωρίζονται με το όνομά τους και, σε περίπτωση πίεσης, να μην τους παρέχεται κρεβάτι εντατικής θεραπείας», δήλωσε ο οικονομολόγος.
«Αυτό συμβαδίζει με την αρχή εκείνος που μολύνει να πληρώνει το αντίτιμο».
«Μιλάω απλώς για τις περιπτώσεις συμφόρησης. Όταν τα νοσοκομεία έχουν φτάσει στα όριά τους και οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό δεν μπορούν να παρά να αποφασίσουν σε ποιον θα δώσουν κρεβάτι», διευκρινίζει.
Και καταλήγει: «Νομίζω ότι είναι πιο δίκαιο κάποιος αυτοαποκαλούμενος επαναστάτης του κορωνοϊού να μένει πίσω».
Και ο στρατός στη μάχη κατά του κορωνοϊού
H ελβετική κυβέρνηση έχει ήδη θέσει τον στρατό στη διάθεση των νοσοκομείων. Το υγειονομικό προσωπικό είναι ήδη εξαντλημένο. Την Τρίτη, 17 Νοεμβρίου, στην Ελβετία καταμετρήθηκαν 4.560 νέα κρούσματα. Στη δίνη της πανδημίας του κορονοϊού βρίσκεται ακόμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που έχει τα γραφεία του στην χώρα των Άλπεων. Δεκάδες εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί στον ιό, ενώ κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη νοσηλευθεί.
Η Γαλλία έχει προσφερθεί να δεχτεί στα δικά της νοσοκομεία ασθενείς από την Ελβετία. Κάποιοι άλλοι βγαίνουν από την μονάδα εντατικής θεραπείας νωρίτερα, σε μία προσπάθεια να απελευθερωθούν κρεβάτια.
Ασθενείς ενθαρρύνονται να παραμείνουν στην οικεία τους ακόμα και αν η κατάσταση τους εμφανίζει ανησυχητική επιδείνωση.