Εδουάρδος ο Η΄: Ο βασιλιάς που παραιτήθηκε από το θρόνο για μια γυναίκα (pics)
Παρά το ντόρο που προκάλεσαν, αυτό που έκαναν ο Χάρι και η Μέγκαν- να παραιτηθούν από τα επίσημα καθήκοντά τους- δεν είναι δα και το πιο θαρραλέο ή ακραίο πράγμα που έχει κάνει μέλος της βασιλικής οικογένειας, ειδικότερα δε της Βρετανικής.
Ο Χάρι και η Μέγκαν, όπως έχουμε εξηγήσει και παλιότερα, δεν έχουν και πολλά να ρισκάρουν, δεν είναι καν πιθανό να ανέβουν στο θρόνο, εκτός αν ξεκληριστεί πριν από αυτούς η μισή βασιλική οικογένεια. Αν υποθέσουμε, λοιπόν, ότι έκαναν αυτή την κίνηση για να μπορέσουν να ζήσουν ανενόχλητοι η ζωή τους και ότι ο Χάρι αποτάσσει κάποια από τα προνόμιά του για χάρη της Μέγκαν, να θυμίσουμε εδώ ότι δεν είναι ούτε ο πρώτος και πιθανότατα ούτε ο τελευταίος Βρετανός πρίγκιψ που το κάνει.
Από την εποχή των Τιούντορ ήδη, ο Ερρίκος ο Η’, διαβόητος γυναικάς και όχι μόνο, άλλαξε την ιστορία και δημιούργησε ένα νέο δόγμα (την Εκκλησία της Αγγλίας), προκειμένου να απαλλαγεί από την Αικατερίνη της Αραγωνίας και να παντρευτεί την Αν Μπόλεϊν, την οποία στη συνέχεια αποκεφάλισε για να περάσει στην επόμενη ερωμένη και σύζυγο. Αποδεικνύοντας μ’ αυτόν τον τρόπο ότι οι μονάρχες έχουν όντως «50 τρόπους ν’ απαλλαγούν από τους εραστές και τις ερωμένες τους», μερικοί εκ των οποίων δεν είναι ιδιαιτέρως ευχάριστοι.
Ο Χάρι, πάντως, δεν θα πρέπει να κοιτάει πολύ μακριά για να βρει παρόμοια παραδείγματα. Η μητέρα του και ο πατέρας του ήταν δύο άνθρωποι που επέλεξαν το δρόμο της προσωπικής ευτυχίας (ή έστω της μη-δυστυχίας), χάνοντας καθένας τους και κάτι. Η Νταϊάνα αρχικά τους τίτλους της και μετά τη ζωή της, ο δε Κάρολος -ανεπίσημα, αλλά όλοι το ξέρουν- την πιθανότητα να γίνει βασιλιάς.
Κάπου ανάμεσα στους αποκεφαλισμούς του Ερρίκου και την Καμίλα του Καρόλου, υπάρχει και μια περίπτωση ενός άλλου βασιλιά, ο οποίος ενώ ανέβηκε στο θρόνο, αποφάσισε τελικά ότι αξίζει να τον δώσει πίσω προκειμένου να μπορεί να είναι με την εκλεκτή τη καρδιάς του. Η ιστορία του Εδουάρδου θα μπορούσε κάλλιστα να είναι αφιερωμένη σε όσους πιστεύουν ότι ο έρωτας δεν σταματάει σε κανένα εμπόδιο.
Η πιο λάθος γυναίκα
Αναμφίβολα η Γουόλις Σίμπσον ήταν η πιο λάθος γυναίκα που θα μπορούσε να έχει ερωτευτεί ο Εδουάρδος. Όταν τη γνώρισε, το 1931, εκείνη ήταν Αμερικανίδα (μείον μερικοί πόντοι), ήδη διαζευγμένη από τον πρώτο της γάμο (μείον πάρα πολλοί πόντοι) και ξαναπαντρεμένη σε δεύτερο γάμο. Χειρότερα δεν γινόταν. Ακόμα και σήμερα θα ήταν θέμα όλα αυτά μαζί.
Ο Εδουάρδος, πρίγκιπας της Ουαλίας τότε, διάδοχος του θρόνου δηλαδή, ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Βασιλιά Γεωργίου και της Βασίλισσας Μαίρης. Είχε υπηρετήσει στο Βρετανικό στρατό κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και ήταν συμπαθών τους Ναζί (όπως όλη η βασιλική οικογένεια), κάτι που τον έκανε πολύ αγαπητό στη βρετανική αριστοκρατία που θα έδινε -σχεδόν- τα πάντα για να συμμαχήσει με κάποιο τρόπο η χώρα με τη Γερμανία.
Το ίδιο πράγμα όμως τον έκανε πολύ αντιπαθή ανάμεσα σε μεγάλη μερίδα πολιτικών, τόσο αντιπαθή που λέγεται ότι η Βρετανική ΜΙ5 κρυβόταν πίσω από μια -κάπως άτεχνη είναι η αλήθεια- απόπειρα δολοφονίας του.
Πέρα απ’ αυτό, ο Εδουάρδος ήταν ωραιοπαθής, άστατος, με μια μακριά λίστα από παντρεμένες ερωμένες, υπερόπτης και αδιάφορος προς τις συνέπειες των πράξεών του. Μόλις ανέβηκε στο θρόνο άρχισε να αψηφά το πρωτόκολλο, κι αυτό δεν θα ήταν τόσο μεγάλο πρόβλημα αν δεν ανακατευόταν και με την πολιτική.
Ο Γεώργιος πέθανε το 1936 και ο Εδουάρδος ανέβηκε στο θρόνο ως Εδουάρδος ο Η’.
Η πρώτη του κίνηση ήταν να αψηφήσει την παράδοση που θέλει την κεφαλή κάθε μονάρχη στα νομίσματα να κοιτάει ανάποδα από εκεί όπου κοιτούσε ο προηγούμενος. Τα δικά του νομίσματα κοιτούσαν αριστερά, όπως κι εκείνα του πατέρα του, για να φαίνεται η χωρίστρα του.
@Wikipedia
Μετά έκανε και διάφορα άλλα, εξοργίζοντας τους πολιτικούς της εποχής. Για παράδειγμα, δεν άνοιγε ο ίδιος την επίσημη αλληλογραφία του και άφηνε τη Γουόλις Σίμπσον να το κάνει, πράγμα μάλλον ανήκουστο. Η Σίμπσον, στο μεταξύ είχε σχεδόν μετακομίσει μαζί του στο παλάτι, πράγμα εξίσου ανήκουστο. Ήταν αδιάφορος προς τα καθήκοντά του και τα βαριόταν φριχτά. Από εκεί μέχρι να τα εγκαταλείψει εντελώς, όμως, υπάρχει μεγάλη απόσταση. Την οποία και κάλυψε.
Και μετά, το πρωί της 16ης Νοεμβρίου του 1936, φώναξε στο παλάτι τον Πρωθυπουργό Στάνλεϊ Μπόλντουιν και του είπε ότι θα παντρευτεί την Σίμπσον, η οποία στο μεταξύ είχε πάρει και δεύτερο διαζύγιο.
Ακολούθησε πανικός
Δεν υπήρχε ούτε ένας άνθρωπος που να υποστήριξε την απόφασή του.
Ψέματα, υπήρξε ένας: Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο οποίος και συνέλαβε ένα ιδιοφυές σχέδιο: Έναν γάμο που θα έδινε στην Σίμπσον όλα τα συζυγικά δικαιώματα αλλά κανένα βασιλικό, ενώ και τα πιθανά παιδιά τους δεν θα είχαν δικαιώματα στο θρόνο. Ο Τσόρτσιλ έκανε αυτό που έκανε πάντα με αξιοθαύμαστο τρόπο: Μηχανορραφούσε, για να ελέγχει τον Εδουάρδο.
Ο Μπόλντουιν και το Κοινοβούλιο, όμως, αρνήθηκαν. Επισήμως, επειδή ένας τέτοιος γάμος θα ήταν αντίθετος με το ρόλο του Εδουάρδου ως επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας, η οποία εκείνη την εποχή δεν αποδεχόταν το γάμο μετά από χωρισμό. Το θέμα, όμως, ήταν βαθιά πολιτικό και αφορούσε από τη μία πλευρά στη συνέπεια ενός μονάρχη προς τους κανόνες, μια συνέπεια που ο Εδουάρδος δεν έδειξε σχεδόν ποτέ. Κι από την άλλη στις απροκάλυπτες σχέσεις του με τους Ναζί. Σχέσεις που πλέον είναι γνωστό ότι είχε φροντίσει να κάνει ακόμα στενότερες η ίδια η Σίμπσον.
@Wikipedia
Ο Μπόλντουιν τού είπε ότι θα μπορούσε να προχωρήσει στο γάμο χωρίς τη συναίνεση των πολιτικών. Ο Εδουάρδος ήξερε ότι αυτό θα προκαλούσε την παραίτησή τους. Επιπλέον, δεν τον ενδιέφερε και τόσο να παραμείνει στη θέση του. «Δεν μπορώ να συνεχίσω να διεκπεραιώνω τα καθήκοντά μου χωρίς να έχω δίπλα μου τη γυναίκα που αγαπώ», είπε στην επίσημη ανακοίνωσή του, στις 10 Δεκεμβρίου και υπέγραψε χωρίς δισταγμό τα έγγραφα της παραίτησης από το θρόνο.
Είχε βασιλέψει για 326 μέρες, γεγονός που τον καθιστά έναν από τους πιο βραχύβιους μονάρχες -ιδιαίτερα εν καιρώ ειρήνης- της Βρετανίας.
Μετά την παραίτησή του, ο Εδουάρδος διατήρησε τον τίτλο του δούκα του Ουίνσδορ. Παντρεύτηκε τη Γουόλις έξι μήνες αργότερα στη Γαλλία, για να πάρει κι εκείνη με τη σειρά της τον τίτλο της δούκισσας του Ουίνσδορ.
Και πέρασαν αυτοί καλά
Ο μεσότιτλος εδώ τα λέει όλα. Εδουάρδος και Γουόλις πέρασαν ζωή χαρισάμενη, κάνοντας ατελείωτες διακοπές και η μόνη φορά που ο δούκας χρειάστηκε να εργαστεί ήταν όταν έγινε, κατά τη διάρκεια του πολέμου, Κυβερνήτης στις Βερμούδες.
Η Σίμπσον απατούσε συχνά -και σχεδόν φανερά- τον Εδουάρδο, αλλά εκείνος δεν έδειξε ποτέ να πτοείται. Οι βιογράφοι του λένε ότι του φερόταν άσχημα και ήταν μια κλασική χειριστική σχέση. Οι δύο τους έζησαν μέσα σε οργιώδη χλιδή, με βάση τους τη Γαλλία αλλά κυρίως ταξιδεύοντας, μέχρι τα τελευταία χρόνια του Εδουάρδου, ο οποίος πέθανε το 1972 από καρκίνο. Η Γουόλις ήταν πλέον και μεγάλη για γλέντια, κλείστηκε στον εαυτό της και πέθανε με τη σειρά της, το 1986.
@AP Photo
Η κηδεία της έγινε στο Λονδίνο, με τις τιμές που άρμοζαν στον τίτλο της.
Αυτό που προκαλεί εντύπωση για τη συγκεκριμένη γυναίκα είναι ότι κατάφερε να είναι μια από τις πιο αντιπαθείς φιγούρες στη βρετανική ιστορία, παρά το ρομαντικό love story στο οποίο πρωταγωνίστησε...