FOCUS

Κίνδυνος αποσταθεροποίησης ΝΑΤΟ μετά την κατάρριψη του μαχητικού

Κίνδυνος αποσταθεροποίησης ΝΑΤΟ μετά την κατάρριψη του μαχητικού
NATO/Pool/Anadolu Agency/Getty Images/Ideal Image

Η βορειοατλαντική συμμαχία που άντεξε δεκαετίες από τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, κινδυνεύει μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους.

Δεκαετίες προσεκτικής διπλωματίας αλλά και ατέρμονης αποστασιοποίησης κατά τη διάρκεια πυρηνικών εξοπλιστικών διαδικασιών σε παγκόσμιο επίπεδο τις δεκαετίες ’50-’70, θυσιάζονται από την πλευρά της Τουρκίας σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα.

Η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από Τουρκικά F16, την Τρίτη είχε ως άμεσο αποτέλεσμα την εφαρμογή ενός μακροχρόνιου στρατηγικού στόχου από την πλευρά του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν: Την αποσταθεροποίηση και διάσπαση του ΝΑΤΟ.

Στον απόηχο των πρόσφατων γεγονότων οι οποιεσδήποτε ελπίδες για ένα τέλος στον πόλεμο στη Συρία αρχίζουν να ξεθωριάζουν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πούτιν προβαίνει σε ενέργειες υπονομευτικές για την ενότητα του ΝΑΤΟ. Η πτήση ρωσικών αεροσκαφών στον βαλτικό εναέριο χώρο, η αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας και η προσάρτηση της Κριμαίας είναι μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων ενεργειών. Έχει κοντράρει επανειλημμένως το ΝΑΤΟ, δοκιμάζοντας την συνοχή του και αποβλέποντας σε διαίρεση.

Το ΝΑΤΟ μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια στρατιωτική συμμαχία της οποίας η δημιουργία ήρθε ως απόρροια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου από χώρες της Νότιας Αμερικής και Δυτικής Ευρώπης. Επί του παρόντος απαρτίζεται από 28 κράτη - μέλη που δεσμεύονται στην υπεράσπιση των συνόρων όλων των κρατών μελών. Στο παρελθόν η συνοχή της συμμαχίας του ΝΑΤΟ ήταν αδιαμφισβήτητη.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, έκανε δηλώσεις την Τρίτη υποστηρίζοντας την ακλόνητη συνοχή του ΝΑΤΟ.

«Όπως έχουμε καταστήσει σαφές και στο παρελθόν, υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας, ως οφείλουμε προς ένα μέλος του ΝΑΤΟ».

Παρ’όλα αυτά, Γερμανοί και Τσέχοι αξιωματούχοι εκφράζουν την έκπληξη τους για την ακρότητα της κίνηση της Τουρκίας, δεδομένου ότι το Ρωσικό μαχητικό βρισκόταν στον Τουρκικό εναέριο χώρο για μόλις 30 δευτερόλεπτα πριν την κατάρριψη του, σύμφωνα με υπολογισμούς από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Ομπάμα σε συμφωνία με τον καλεσμένο του στον Λευκό Οίκο, Φρανσουά Ολάντ, παρότρυνε την Ρωσία να επιτεθεί σε στόχους του ISIS στη Συρία, σε συμφωνία με την συμμαχία τους και όχι μονομερώς. Ένα ενδεχόμενο που μοιάζει πιο κοντά στην πραγματικότητα μετά τα πρόσφατα γεγονότα που βύθισαν το Παρίσι και τη Ρωσία σε πένθος.

Οι πρόσφατες επιθέσεις των ISIS κόστισαν τις ζωές 130 ανθρώπων στο Παρίσι και αυτές των βομβιστών στην Ρωσία λίγες βδομάδες νωρίτερα, τις ζωές 224 ανθρώπων. Κατ’επέκτασιν η παρότρυνση εκ μέρους των δυο χωρών για συνολική αντίδραση έχει μια ηθική βάση.

Η ραγδαία κλιμάκωση των γεγονότων επέφερε ασυνήθιστες κινήσεις στην διεθνή διπλωματία. Κάποιοι αξιωματούχοι μάλιστα προέβλεπαν στροφή στην εξωτερική πολιτική της Ρωσίας ως προς την Συρία και πιο συγκεκριμένα αναθεώρηση της υποστήριξης της προς τον Bashar al-Assad. Μια στροφή που πιθανώς να πραγματοποιείτο μακροπρόθεσμα, πάντως σίγουρα η ευκαιρία ήταν υπαρκτή.

Κάτι που ο Ερντογάν αναίρεσε. Στην πραγματικότητα μάλιστα έδωσε αφορμή στον Πούτιν να τον παρομοιάσει με τρομοκράτη.

NATO survived Cold War, but downed Russian fighter provides biggest threat