FOCUS

Οδοιπορικό του CNN Greece στην «κόλαση» της Μόριας

Οδοιπορικό του CNN Greece στην «κόλαση» της Μόριας
Λευτέρης Παρτσάλης

Το χωριό Μόρια απέχει 6 χλμ. από την πόλη της Μυτιλήνης. Έχει γίνει γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο από τα δεκάδες ρεπορτάζ που έχουν γίνει για τις συνθήκες που επικρατούν στο ομώνυμο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Επεισόδια, δολοφονίες, απόπειρες αυτοκτονίας, βιασμοί, θάνατοι βρεφών και άλλα ακραία περιστατικά έγιναν πρωτοσέλιδα, συγκαταλέγοντας το συγκεκριμένο ΚΥΤ μεταξύ των χειρότερων παγκοσμίως.

Με αρχικό σχεδιασμό για να φιλοξενεί 3.000 άτομα, ο πληθυσμός της Μόριας έχει ξεπεράσει τα 17.000 άτομα.

Σήμερα, στη δύση του 2019 και έχοντας αφήσει πίσω μας τέσσερα χρόνια την μεγάλη προσφυγική κρίση που δοκίμασε τόσο την ελληνική κυβέρνηση όσο και τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Μόρια βρίσκεται εκεί για να μας θυμίζει ότι το Προσφυγικό είναι ένα ζήτημα που δεν τελείωσε το 2015-16.

Η Μόρια βρίσκεται εκεί για να αντιφάσκει με τον τίτλο της που την θέλει δομή φιλοξενίας. Είναι το πιο αφιλόξενο μέρος για να ζήσει ένας άνθρωπος, πολλώ δε μάλλον όταν μιλάμε για ευπαθείς ομάδες, οικογένειες, ηλικιωμένους, ασυνόδευτα ανήλικα.

Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι έχουν φτάσει από στεριά και θάλασσα τον τελευταίο χρόνο, ανεβάζοντας τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που έχουν μείνει εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα στους 90.000.

Κάνοντας μία βόλτα στη Μόρια το πρώτο πράγμα που διαπιστώνει κανείς είναι η αλληλεγγύη που διακατέχει όλους τους ανθρώπους που ζουν υπό άθλιες συνθήκες και προσπαθούν με κάθε τρόπο να κρατήσουν την αξιοπρέπεια τους και να επιβιώσουν.

Μια μικρή κοινωνία έχει αναπτυχθεί μεταξύ των κατοίκων. Έχουν φτιάξει φούρνους, αίθουσες διδασκαλίας αγγλικών, ελληνικών και γερμανικών, ζωγραφικής και μουσικής. ¨Εχουν δημιουργήσει κουρεία, μαγαζιά που πουλάνε προϊόντα, καθώς και καντίνες που φτιάχνουν φαλάφελ.

Όταν πέφτει το φως στη Μόρια η εγκληματικότητα βγαίνει στους λασπωμένους δρόμους ανάμεσα στις εκατοντάδες σκηνές. Εκεί που πριν από λίγο έπαιζαν παιδιά, με κάθε λογής αυτοσχέδια παιχνίδια, οι οικογένειες μαζεύονται στις σκηνές τους και τα ναρκωτικά, το παραεμπόριο και η πορνεία κάνουν την εμφάνισή τους.