EXPLAINERS

Πραγματικότητα vs Επιστημονική φαντασία: Επτά ερωτήσεις για τον κορωνοϊό

Πραγματικότητα vs Επιστημονική φαντασία: Επτά ερωτήσεις για τον κορωνοϊό
AP Photo/Chris Pizzello

Καθώς τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού ανά τον πλανήτη αυξάνονται, το ίδιο αυξάνουν οι ερωτήσεις και οι απορίες γύρω από αυτόν. Καθώς είναι δύσκολο να πει κανείς πόσο μακριά είμαστε από το τέλος της πανδημίας, οι μόνες απαντήσεις που έχουν αξία, είναι αυτές που μας παρέχουν οι επιστήμονες

Ερώτηση 1

Με τόσους ανθρώπους να αγγίζουν καθημερινά τα προϊόντα και τις συσκευασίες σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα με τρόφιμα, τι μέτρα πρέπει να πάρει κανείς για να προστατευτούν οι καταναλωτές από τον νέο κορωνοϊό;

Απάντηση: Είναι σημαντικό να κατανοήσει κανείς ότι ο κορωνοϊός δεν είναι διατροφική ασθένεια, αλλά αναπνευστική. Δεν αρρωσταίνουμε καταναλώνοντας φαγητό.

Παρόλα αυτά, οι ειδικοί όντως συνιστούν τον καθαρισμό των κονσερβοποιημένων ή συσκευασμένων αγαθών. Ούτως ή άλλως πρέπει να ξεπλένουμε τις τροφές μας πριν τις καταναλώσουμε, οπότε συνεχίστε να το κάνετε. Και σίγουρα να πλένετε τα χέρια σας μετά το ξεπακετάρισμα των λαχανικών και πριν την κατανάλωση τροφής.

Προσοχή: Σαπουνίστε τα χέρια σας για 20 δευτερόλεπτα. Μην ξεχνάτε τους αντίχειρές σας.

virsss


Πηγή: AP Photo/Thanassis Stavrakis

Ερώτηση 2

Αν κάποιος τελικά εκτεθεί στον ιό και αρρωστήσει, πώς μπορεί να απομονωθεί ουσιαστικά σε ένα σπίτι όταν ζει με πολλούς ακόμη ανθρώπους κάτω από την ίδια στέγη;

Απάντηση: Είναι ομολογουμένως δύσκολο. Αν ένας ασθενής κορωνοϊού μοιράζεται τον ίδιο χώρο με άλλους, αυτό το άτομο πρέπει να προσπαθήσει να απομονωθεί σε ένα και μόνο δωμάτιο, όσο αυτό είναι δυνατό. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του κάποιες πρακτικές συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση.

Κάποιες από τις συστάσεις περιλαμβάνουν τον καλό εξαερισμό των κοινόχρηστων χώρων, την ανάγκη του αρρώστου να φοράει μάσκα και των υγειών να χρησιμοποιούν στο μέτρο του δυνατού γάντια μιας χρήσης προκειμένου να αγγίζουν πιθανά μολυσμένα αντικείμενα όπως πιάτα.

Ερώτηση 3

Πώς μπορεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να προστατεύεται από τους ασθενείς όταν δεν του παρέχεται επαρκής προστασία;

Απάντηση: Η απάντηση είναι: δεν μπορεί. Γι’ αυτό και η ερώτηση γίνεται όλο και πιο κρίσιμη καθώς τα νοσοκομεία καλούνται να αντιμετωπίσουν όλο και περισσότερες περιπτώσεις ασθενών από τον νέο κορωνοϊό. Η έλλειψη σε προστατευτικές μάσκες και γάντια είναι μεγάλη σε παγκόσμιο επίπεδο με αποτέλεσμα οι χώρες αλλά και ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να συστήνει στους πολίτες να μην προβαίνουν στην αγορά μασκών αν δεν τις χρειάζονται πραγματικά, προκειμένου να επαρκούν για τους ασθενείς, το προσωπικό υγείας και όσους φροντίζουν ασθενείς.

Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις στρέφονται στην παραγωγή μασκών και στολών προκειμένου να βοηθήσουν τους επαγγελματίες της υγείας να λαμβάνουν επαρκή προστασία.

Ερώτηση 4

Αναφέρεται συχνά ότι οι άνθρωποι που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο είναι οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με προ-υπάρχοντα προβλήματα υγείας. Καθώς όμως αυτός ο όρος είναι αρκετά γενικός, τι ακριβώς περιλαμβάνει;

Απάντηση: Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, κάποια από τα υποκείμενα νοσήματα τα οποία είναι πιθανό να σας θέσουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο περιλαμβάνουν: χρόνιες πνευμονικές νόσους και άσθμα, καρδιακές παθήσεις και εν εξελίξει θεραπεία για κάποια μορφή καρκίνου.

mask stop


Πηγή: AP Photo/Jens Meyer

Οποιοσδήποτε πάσχει από διαβήτη, νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια μπορεί επίσης να θεωρηθεί ότι εντάσσεται στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Σκεφτείτε το κάπως έτσι: στην καθημερινότητά μας, συνεχώς αγωνιζόμαστε ενάντια σε παθογένειες. Τις περισσότερες φορές δεν το συνειδητοποιούμε καν. Αν έχουμε ήδη ένα υποκείμενο νόσημα, όλη η διαδικασία γίνεται ακόμη πιο δύσκολη ειδικά αν έχεις να αντιπαλέψεις έναν ιό όπως ο νέος κορωνοϊός. Μπορεί να εμφανίσουμε πυρετό, δυσκολία στην αναπνοή ή βήχα πιο εύκολα από κάποιον που δεν αντιμετωπίζει προϋπάρχουσες ασθένειες.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι καρδιακές παθήσεις μπορεί να αποτελούν συχνή συνθήκη για τους ασθενείς του κορωνοϊού που αναγκάζονται να νοσηλευτούν.

Με τα νοσοκομεία να βρίθουν πλέον από ασθενείς είναι σημαντικό να ξέρουμε ποια συμπτώματα είναι αρκετά σοβαρά ώστε να μας θέσουν σε επιφυλακή να επισκεφτούμε κάποιο νοσοκομείο. Αν αντιμετωπίζετε δύσπνοια, σε συνδυασμό με επίμονο πόνο ή πίεση στο στήθος, πρέπει άμεσα να αναζητήσετε ιατρική παρακολούθηση.

Ερώτηση 6

Δεν έχω βγει από το σπίτι εδώ και μία εβδομάδα ενώ εργάζομαι από το σπίτι. Ο συγκάτοικός μου όμως πηγαίνει καθημερινά στη δουλειά ενώ δεν φαίνεται διατεθειμένος να περιορίσει σημαντικά τις εξόδους του. Τι μπορώ να κάνω;

Απάντηση: Το να βιώνει κανείς μια πανδημία μπορεί να προκαλέσει διαφορετικές αντιδράσεις στους ανθρώπους: από το να σκεφτούν ότι αυτό δεν είναι ένα δικό τους πρόβλημα, μέχρι την υπερβολική ανησυχία που να τους οδηγήσει στην αποθεματοποίηση δεκάδων ρολών χαρτιού υγείας.

Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, καλό θα ήταν να κάνετε μια συζήτηση με τον συγκάτοικο ή το μέλος της οικογένειάς σας σχετικά με την ανάγκη να παραμείνετε σπίτι. Μπορείτε να του δείξετε κάποια από τα βίντεο που δημοσιεύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ή και ο αγαπημένος σας celebrity σχετικά με την ανάγκη της κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Μπορείτε ακόμη να τον ενημερώσετε για τις επιστημονικές έρευνες και τα αριθμητικά δεδομένα που έκαναν ακόμη και αρχηγούς κρατών (βλ. Μπόρις Τζόνσον) να αλλάξουν τον τρόπο αντιμετώπισής τους στην πανδημία. Αξίζει επίσης να του υπενθυμίσετε ότι στην πραγματικότητα είμαστε όλοι μαζί σε αυτό. Ποτέ άλλοτε ο ένας δεν εξαρτιόταν τόσο πολύ από τον άλλο. Η συμπεριφορά μας επηρεάζει άμεσα τόσο την υγεία μας όσο και την υγεία των συνανθρώπων μας. Επομένως, αν δεν θέλουμε να ενεργούμε σύμφωνα με τις οδηγίες για το δικό μας καλό, ας το κάνουμε για το καλό όσων αγαπάμε.

virus thes


Πηγή: AP Photo/Giannis Papanikos

Ερώτηση 7

Πόσο θα κρατήσει όλο αυτό;

Απάντηση: Δυστυχώς, κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά. Την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, δρ. Σωτήρης Τσιόδρας δήλωσε πως οι αναπνευστικοί ιοί και οι κορωνοϊοί δεν ευνοούνται από τις υψηλές θερμοκρασίες και τη χαμηλή υγρασία τονίζοντας ωστόσο ότι «δεν ξέρουμε γι’ αυτόν τον ιό, τι θα γίνει το καλοκαίρι».

Οι επιστήμονες λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε πώς ή πότε θα τελειώσει στ’ αλήθεια η πανδημία.