EXPLAINERS

Άσπιλος πλούτος: γιατί τόσες νύφες φορούν λευκό;

Άσπιλος πλούτος: γιατί τόσες νύφες φορούν λευκό;

Φανταστείτε τη Μέγκαν Μαρκλ. Στέκεται μπροστά από το νυφικό της τη νύχτα πριν από το γάμο της. τα χέρια της αγγίζουν το μανίκι μιας κόκκινης τουαλέτας, διακοσμημένο με χρυσά κεντήματα και βαριά σαν κειμήλια κοσμήματα κειμηλίων. Αυτό είναι το φόρεμα που θα φορέσει πριν παντρευτεί τον πρίγκιπα της ζωής της, τον Χάρι.

Αν και αυτή η υπόθεση μοιάζει περίεργη για τις ημέρες μας που τα νυφικά είναι λευκά η Μαρκλ δεν θα εντυπωσίαζε και κανέναν με αυτή τη φανταχτερή επιλογή της αν ήταν μια αριστοκράτισσα της Ευρώπης πριν από τον 20ό αιώνα.

Τα άσπιλα, λευκά νυφικά που φοριούνται μια φορά και μετά περνάνε στη λήθη, δεν ήταν κανόνας για τη γαμήλια μέρα.

Στο παρελθόν τα χρωματιστά φορέματα ήταν η επιλογή για τις νύφες όλων των κοινωνικών τάξεων.

Αν και πολλές πρωταγωνίστριες της ιστορίας παντρεύτηκαν φορώντας λευκό νυφικό - συμπεριλαμβανομένης της Μαρίας, βασίλισσας των Σκωτσέζων το 1558 - μια άλλη βασίλισσα, η Βικτώρια καθιέρωσε το λευκό νυφικό, ιδανικά από μετάξι, στο γάμο της με τον πρίγκιπα Άλμπερτ το 1840.

Γυρνώντας την πλάτη στη γούνα, το χρυσό κέντημα και τα έντονα χρώματα που συνήθιζαν οι γυναίκες της αριστοκρατίας στα χρόνια της, η Βικτώρια επέλεξε ένα απλό λευκό φόρεμα με δαντέλα Honiton και αντικατέστησε το στέμμα της με ένα στεφάνι από άνθη πορτοκαλιάς και μυρτιά.

Ωστόσο, όταν το μυστήριο ξεκίνησε όλοι αναρωτήθηκαν το γιατί. Άλλωστε τότε οι βασιλικοί γάμοι ήταν περισσότερο μια κίνηση διπλωματίας και επίδειξη πλούτου και επιρροής οπότε όλοι προσπαθούσαν να δείξουν με κάθε τρόπο την θέση τους στην ιεραρχία της κοινωνίας και τις αμύθητες περιουσίες τους με εντυπωσιακές εμφανίσεις.

Το νυφικό της Mαργαρίτας της Υόρκης το 1468 λέγεται ότι ήταν τόσο αφόρητα βαρύ, γεμάτι από βαρύτιμα κοσμήματα και πολύτιμοτυς λίθους, που η νύφη έπρεπε να μεταφερθεί από τρίτους στην εκκλησία καθώς δεν μπορούσε να περπατήσει.

Η πριγκίπισσα Charlotte, το 1816, φορούσε μια ασημένια δημιουργία, κεντημένη με κοχύλια και λουλούδια, που λέγεται ότι κόστισε £10.000 (το ισοδύναμο περίπου 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων, προσαρμόζοντας τον πληθωρισμό σήμερα).

Η λιτή επιλογή της Βικτώρια δεν ήταν κάτι συνηθισμένο -και αυτό ήταν όλο το νόημα.

Η νεαρή βασίλισσα ήθελε να δείξει καλούς τρόπους, αθωότητα, λογική και σύνεση στο γάμο της για να υπενθυμίσει στους πολίτες της τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας της.

Επιπλέον, γνωρίζοντας ότι το φόρεμά της θα έκανε πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο η Βικτώρια επέλεξε να φορέσει ένα φόρεμα διακοσμημένο με χειροποίητη δαντέλα Honiton από το μικρό χωριό Beer, για να στηρίξει το τοπικό εμπόριο και επιπλέον ήθελε να παντρευτεί τον άντρα που ήταν και έρωτας της ζωής της, όχι ως βασίλισσα αλλά ως μια σύντροφος. Απλή, λευκή, περίπου μια γυναίκα πέρα από αξιώματα.

Μια επανάσταση για λίγους

Wedding of Queen Victoria and Prince Albert

Η Βικτώρια έκανε την επανάσταση της και μετά όλα έγιναν λευκά. Βέβαια το λευκό νυφικό δεν καθιερώθηκε επειδή συμβόλιζε ταπεινότητα. Αντιθέτως, το λευκό φόρεμα συμβόλιζε το χρήμα.

Εκείνη την εποχή μόνο οι πλούσιοι είχαν την πολυτέλεια να αγοράσουν ακριβές δημιουργίες σε λευκό, ένα χρώμα που λερώνει εύκολα και απαιτεί φροντίδα τέτοια που μόνο ένα υπηρετικό προσωπικό θα μπορούσε να φέρει εις πέρας. Δεν υπήρχαν στεγνοκαθαριστήρια ή πλυντήρια στα τέλη του 19ου αιώνα...

Για τους περισσότερους η αγορά ενός λευκού φορέματος έμοιαζε εξαιρετικά ανέφικτη. Μεταξύ του ποτού, του χορού και τα επιδόρπια, οι πιθανότητες ήταν ότι το φόρεμα θα καταστρέφονταν και θα ήταν μόνο μιας χρήσης. Καμία γυναίκα από την εργατική τάξης δεν θα μπορούσε να αντέξει μια τέτοια οικονομική επιπολαιότητα.

Μόνο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η μεσαία τάξη άρχισε να αντιγράφει τα λευκά νυφικά της αριστοκρατίας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι νύφες φορούσαν έκτοτε μόνο λευκά. Η Μπριζίτ Μπαρντό φόρεσε ένα ροζ φόρεμα με μανίκια δαντελωτά το 1959, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ φόρεσε λευκό νυφικό μόνο σε δύο από τους οκτώ γάμους της και πιο πρόσφατα, η Kίρα Νάιτλι παντρεύτηκε φορώντας ένα γκρι φόρεμα Chanel το 2013, η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ παντρεύτηκε με μαύρη τουαλέτα το 1997 και η Τζούλιαν Μουρ παντρεύτηκε το 2003 φορώντας τουαλέτα Prada στο χρώμα της λεβάντας.

Ακόμα και σήμερα, διαφορετικοί πολιτισμοί φορούν διαφορετικά χρώματα στους γαμήλιους εορτασμούς τους.

Στην Κίνα και την Ινδία, για παράδειγμα, φορούν κόκκινα φορέματα ως σύμβολο καλής τύχης και επιτυχίας ενώ στη Γκάνα τα νυφικά ποικίλλουν από ζευγάρι σε ζευγάρι, με κάθε οικογένεια να χρησιμοποιεί το δικό της πολύπλοκο μοτίβο στις γαμήλιες δημιουργίες και τη Μαλαισία παντρεύονται φορώντας συνήθως μοβ.

Η Μέγκαν Μαρκλ μάλλον δεν θα επιλέξει κάτι άλλο από λευκό. Άλλωστε θα περπατήσει στον καθεδρικό με τον ίδιο τρόπο που το έκανε η βασίλισσα Βικτώρια, 178 χρόνια πριν.

Why so many brides wear white on their wedding day