EDITORIAL

Ο τρόμος στην Ευρώπη δεν έφυγε ποτέ

Ο τρόμος στην Ευρώπη δεν έφυγε ποτέ
REUTERS/RTL

Η διπλή επίθεση στο κέντρο των Βρυξελλών επιβεβαίωσε αυτό που γνωρίζαμε αλλά θέλαμε να ξεχάσουμε, ακολουθώντας το δρόμο της λήθης: ο τρόμος δεν έφυγε ποτέ. Αντίθετα, οι τρομοκράτες προετοιμάζονταν διαρκώς για το επόμενο χτύπημα, αντίστοιχο με αυτό του περασμένου Νοεμβρίου, στο Παρίσι.

Μετά τη σύλληψη του Αμπντεσλάμ που είχε και συμβολικό χαρακτήρα για τις αρχές, οι τρομοκράτες χτύπησαν στην «καρδιά» της Ευρώπης, καταδεικνύοντας ότι το δικό τους πολεμικό μέτωπο βρίσκεται εντός των πυλών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτήν τη μάχη, οι τρομοκράτες υπερέχουν καθώς συνεχίζουν να χτυπούν αθώους πολίτες όπου αυτοί συναθροίζονται, παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, παρά τις τεχνολογικές δυνατότητες παρακολούθησης, παρά το γεγονός ότι οι αρχές της Ευρώπης τους τελευταίους 5 μήνες καταδιώκουν το Ισλαμικό Κράτος στο ευρωπαϊκό έδαφος, επιχειρώντας να σταματήσουν τέτοιου τύπου επιθέσεις.

Κάτι τέτοιο, όμως, ακόμη δεν έχει καταστεί δυνατό. Πολύ περισσότερο, δε, η δομή με την οποία λειτουργούν οι πυρήνες των τζιχαντιστών εντός των πυλών της Ε.Ε. τους επιτρέπει να χτυπούν σχεδόν κατά βούληση όποιον στόχο θέλουν. Είναι προφανές ότι η Ευρώπη δεν διαθέτει τα μέσα για να εμποδίσει την τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών σε πολυσύχναστα μέρη αλλά και τον εφιάλτη των καμικάζι, των ανθρώπινων βομβών που ανατινάζονται όπου αυτοί μπορούν να βρεθούν.

Είναι δεδομένο ότι ακόμη οι διωκτικές αρχές της Ευρώπης δεν έχουν καταφέρει να βρουν τον τρόπο για να προλάβουν αυτού του τύπου τις επιθέσεις και αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ζητούμενο το γεγονός ότι ειδικοί αναλυτές της τρομοκρατίας ανέφεραν ότι ένα τέτοιο χτύπημα ήταν αναμενόμενο. Μόλις χθες δημοσιεύτηκε από τους New York Times έρευνα των γαλλικών αρχών η οποία ανέφερε ότι 90 βομβιστές αυτοκτονίας βρίσκονται εντός Ε.Ε. και έτοιμοι να σκορπίσουν τον τρόμο. Ακόμη και ο πρωθυπουργός του Βελγίου δήλωσε ότι «το περιμέναμε», αλλά, δυστυχώς, δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι «το εμποδίσαμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ