ΑΠΟΨΕΙΣ

Βασίλης Κορκίδης: Οι περυσινές εκκρεμότητες να γίνουν φετινές προτεραιότητες

Βασίλης Κορκίδης: Οι περυσινές εκκρεμότητες να γίνουν φετινές προτεραιότητες

O πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με υψηλές προσδοκίες υποδέχεται τη νέα χρονιά η αγορά. Η περαιτέρω μείωση της φορολογίας, η εύρεση εξειδικευμένου προσωπικού και η ενίσχυση της ρευστότητας μέσω των τραπεζών και δημόσιων προγραμμάτων χρηματοδότησης, είναι μεταξύ των ζητημάτων που θέτουν στο τραπέζι οι επιχειρήσεις.

Η ελληνική οικονομία εισέρχεται στο 2025 με ισχυρή δυναμική από το 2024 και θετικές προοπτικές. Με βάση τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού που ψηφίστηκε στα τέλη του 2024 αλλά και τις τελευταίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα και τη νέα χρονιά θα παρουσιάσει ρυθμούς ανάπτυξης σημαντικά υψηλότερους του ευρωπαϊκού μέσου όρου, συνεχίζοντας την πορεία σύγκλισης.

Αυτές οι «διαπιστώσεις» σίγουρα δεν επιτρέπουν κανένα απολύτως εφησυχασμό. Και μάλιστα σε περίοδο όπου οι απειλές για δασμούς και ενός νέου κύκλου εμπορικού πολέμου διεθνώς είναι ορατές.

Είναι ανάγκη να τρέξουμε ως χώρα, ως οικονομία, ολοένα και πιο γρήγορα για να απαντήσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα αιτήματα της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνίας. Άλλωστε το κοινωνικό σύνολο είναι ένας από τους κρίκους της οικονομίας η οποία σπεύδω να υπενθυμίσω ότι είναι κυκλική. Η αγορά προσβλέπει σε περαιτέρω μείωση της φορολογίας αλλά και στη συνέχιση της ενίσχυσης της ρευστότητας μέσω των τραπεζών και δημόσιων προγραμμάτων χρηματοδότησης. Είναι προφανές ότι αυτή τη χρονιά δεν πρέπει να χαθεί ούτε σέντ από ευρωπαϊκά και άλλα προγράμματα, όποια και ονομασία αν φέρουν καθώς θα απαιτηθεί μεγαλύτερη προετοιμασία για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απορρόφησή τους. Για να αντέξει η οικονομία και η κοινωνία, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα πρέπει να σχεδιάσει προσεκτικά τις επόμενες φοροελαφρύνσεις που στόχο θα έχουν να δώσουν «ανάσα» σε μόνιμη βάση στους φορολογούμενους.

Παράλληλα, όσο και αν ακούγεται παράδοξο, η αγορά προσδοκά στην περαιτέρω πάταξη της φοροδιαφυγής προκειμένου να αλλάξει συνολικά η εικόνα και να ελαχιστοποιηθεί ο «άδικος ανταγωνισμός» έναντι των επιχειρήσεων που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι αυτή τους η επιλογή «θυσιάζει» μέρος της ρευστότητας που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αθέμιτη ανάπτυξη. Και εδώ η κυβέρνηση πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες με «ομοβροντίες» ψηφιακών ελέγχων κατά της φοροδιαφυγής. Η ψηφιοποίηση του κράτους, χωρίς την ψηφιοποίηση της γραφειοκρατίας είναι επίσης ένα θέμα που πρέπει να τρέξει μέσα στο 2025.

Ο χρόνος είναι χρήμα και οι χαμένες ανθρωποώρες στα πληκτρολόγια και στα γκισέ των διαφόρων υπηρεσιών. Η δημιουργία ενός one stop shop πρέπει να γίνει πραγματικότητα το τρέχον έτος γιατί οι επενδυτές αποστρέφουν από την «ανελέητη» γραφειοκρατία αλλά και τις νομικές και άλλες προσφυγές που ακολουθούν μέχρι της οριστικοποίησης μιας επένδυσης.

Η ενεργειακή ανασφάλεια πρέπει να λήξει. Οι διακυμάνσεις της χρηματιστηριακής αγοράς ρεύματος θέτουν εκ νέου στο προσκήνιο την ανάγκη για ταχύρρυθμες επενδύσεις στο πεδίο των ΑΠΕ και ειδικότερα στα δίκτυα διανομής και αποθήκευσης ενέργειας. Ο μεταποιητικός τομέας αλλά και γενικότερα η αγορά εξακολουθεί να αναζητά την φθηνότερη ενέργεια ώστε να ανατάξει την ανταγωνιστικότητα της γεγονός που θα επιδράσει και στην ανάπτυξη των εξαγωγικών δραστηριοτήτων. Κλειδί στην όλη υπόθεση του ενεργειακού φαίνεται πως είναι η αποδέσμευση των ΑΠΕ από το χρηματιστήριο ενέργειας.

Στο θέμα της απασχόλησης η αγορά θα συνεχίσει να αναζητά εξειδικευμένο προσωπικό για να καλύψει ένα σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας που πλέον συναρτώνται με τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων και άρα με την ανταγωνιστικότητά τους. Πάντως για το 2025, η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στην εργασία αναμφίβολα θα συνεχιστεί με τους εργαζόμενους να απαιτούν εκπαίδευση και διαφάνεια σχετικά με τον ρόλο της ΑΙ και τους εργοδότες να αντιμετωπίζουν το κύμα ανησυχιών σχετικά με την ασφάλεια των θέσεων εργασίας και την ηθική.

Το ταραγμένο 2024 έφυγε, το 2025 ήρθε εν μέσω σοβαρών γεωπολιτικών κλυδωνισμών στη γειτονιά μας και στον κόσμο. Στόχος μας είναι να συνεχίσει η Ελλάδα, ως νοικοκυρεμένη χώρα, συγκριτικά με το ασταθές και απρόβλεπτο διεθνές τοπίο, ώστε σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο να μετατρέψει τις προκλήσεις ενός απρόβλεπτου περιβάλλοντος σε οικονομικές ευκαιρίες για την ελληνική επιχειρηματικότητα.

Οι «πληγές» του 2024 μακάρι να κλείσουν το 2025 και οι περυσινές εκκρεμότητες να γίνουν φετινές προτεραιότητες. Το τρέχον έτος εύχομαι η ελληνική οικονομία, να συνεχίσει να βαδίζει στον δρόμο της επιχειρηματικής ανάπτυξης, της κοινωνικής στήριξης και των θετικών αλλαγών που βελτιώνουν την ζωή για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Η ελληνική οικονομία μεγεθύνεται, αναβαθμίζεται, ισχυροποιείται και αυτή η δυναμική πρέπει να περάσει το 2025 στη πραγματική οικονομία και την καθημερινότητα μας.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece με τις «20+5 απόψεις για την οικονομία το 2025»