ΑΠΟΨΕΙΣ

Κεντρική μας πολιτική δέσμευση, η καθαρή ενέργεια σε προσιτές τιμές για όλους

Κεντρική μας πολιτική δέσμευση, η καθαρή ενέργεια σε προσιτές τιμές για όλους

Η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας το 2019, με βάση ένα συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο το οποίο εξειδικεύτηκε από τον πρωθυπουργό στις προγραμματικές δηλώσεις.

Στο θέμα της ενέργειας ο Κυριάκος Μητσοτάκης τότε είχε πει, μεταξύ άλλων: «Η ανάπτυξη στην πατρίδα μας ή θα σεβαστεί το περιβάλλον ή απλά δεν θα είναι βιώσιμη. Και η βιωσιμότητα, ως οριζόντια έννοια, πρέπει να διατρέχει το σύνολο της πολιτικής μας…».

Ο σεβασμός του Περιβάλλοντος στην ενεργειακή και περιβαλλοντική μας πολιτική ήταν η κεντρική δέσμευσή μας έναντι των πολιτών. Κάτω από αυτήν, αναπτύχθηκε κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μια σειρά πολιτικών πρωτοβουλιών που άλλαξαν καθοριστικά το ενεργειακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα της χώρας μας και διαμόρφωσαν νέους όρους για το μέλλον.

Σταθερή επιλογή μας από την πρώτη μέρα ήταν και παραμένει η ραγδαία αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ, δηλαδή της παραγωγής καθαρής ενέργειας, στο μείγμα που καταναλώνουμε.

Φτάσαμε να είμαστε η 8η χώρα στον κόσμο σε ρυθμούς αύξησης της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα.

Δείχνουμε με πράξεις την αμετάκλητη απόφασή μας να διασφαλίσουμε την ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας με σεβασμό στο Περιβάλλον και με μέριμνα όχι μόνο για το παρόν, αλλά και για το μέλλον, με σεβασμό στους πολίτες και στις επόμενες γενιές.

Στη διάρκεια, όμως, της διακυβέρνησής μας, προέκυψε η μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ευρώπη, ως αποτέλεσμα της αστάθειας που προκάλεσε η επεκτατική στάση της Ρωσίας αρχικά, και η εισβολή της στην Ουκρανία στη συνέχεια. Η ελληνική κοινωνία ήταν έκδηλα ανήσυχη -όσο και δικαιολογημένα λόγω του οικονομικού πολέμου που πυροδότησε η εισβολή- τόσο για το αν θα έχουμε ενεργειακή επάρκεια, όσο και εάν θα καταφέρει κάθε νοικοκυριό να ανταποκριθεί στις αλματώδεις τιμές του φυσικού αερίου, που εκτίναξαν στα ύψη τους λογαριασμούς ενέργειας.

Η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε αμέσως και σε δυο παράλληλα μέτωπα: Πρώτον, στο εσωτερικό της χώρας αποφασίσαμε να κάνουμε δυο πράγματα.

  1. Να στηρίξουμε όσο και όπως μπορούμε τους καταναλωτές έναντι των αστρονομικών τιμών της ενέργειας. Δημιουργήσαμε πρώτοι σε όλη την Ευρώπη, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης όπου διοχετεύουμε κονδύλια από διάφορες πηγές (ανάκτηση υπερεσόδων παραγωγών, έσοδα από χρηματιστήριο ρύπων κλπ αλλά και, όταν χρειάστηκε, κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό) και με αυτά επιδοτούμε κάθε μήνα επί ενάμιση χρόνο τους λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών, επαγγελματιών και αγροτών. Διαβεβαιώσαμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες ότι θα θωρακίσουμε την κοινωνική συνοχή, δηλαδή τη δυνατότητά τους να καταναλώνουν ενέργεια σε προσιτές τιμές, για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση, πράγμα που συνεχίζουμε αταλάντευτα να κάνουμε. Διεθνή Ινστιτούτα αδιαμφισβήτητου κύρους, όπως το Bruegel, ανέδειξαν ότι είμαστε οι πρώτοι σε δαπάνες ως προς το ΑΕΠ, στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης. Σταθερή μέριμνά μας ήταν κι οι πιο ευάλωτοι, αφού στηρίξαμε από την αρχή κατά 100% τους δικαιούχους Κοινωνικού Τιμολογίου.
  2. Να κινηθούμε γρήγορα κι αποτελεσματικά στην κατεύθυνση της διασφάλισης της ενεργειακής επάρκειας, σε μια περίοδο που δεν ξέραμε ούτε πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος, άρα η αναστάτωση, ούτε πόσο δυσμενώς θα εξελιχθούν οι επιπτώσεις του στην την αγορά ενέργειας. Διπλασιάσαμε σε χρόνο- ρεκόρ τις αποθηκευτικές δυνατότητες της Ρεβυθούσας, ετοιμάσαμε την λειτουργία της «Πτολεμαΐδας 5», ετοιμάσαμε πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με διπλού καυσίμου, ώστε να μπορούν να παραγάγουν με πετρέλαιο αντί του φυσικού αερίου, συνήψαμε συμφωνίες μετά από διαπραγματεύσεις για δυνατότητα αγοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από διάφορες πηγές πέραν της Ρωσίας, ενώ μεγιστοποιήσαμε και τις δυνατότητες του αγωγού TAP για μεταφορά φυσικού αερίου. Τελικά, διασφαλίσαμε πλήρως την ενεργειακή επάρκεια για όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες καταναλωτές, ενώ καταφέραμε να εξάγουμε και σε άλλες χώρες, στηρίζοντας και εκεί τις πολύ δύσκολες προσπάθειες των κοινωνιών να ανταποκριθούν σε εντελώς έκτακτες καταστάσεις.

Δεύτερον, προς τα έξω αναλάβαμε την μεγάλη προσπάθεια να πείσουμε την Ευρώπη για να αναπτύξει κοινές πολιτικές στην ενέργεια και το περιβάλλον, με πρώτη την απόφαση για επιβολή ενός ρεαλιστικού πλαφόν στις αγορές φυσικού αερίου από τα κράτη μέλη. Την πρόταση όπως θυμάστε υπέβαλε πρώτον τον περασμένο Μάρτιο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και μέχρι τον Δεκέμβριο που ελήφθη η τελική απόφαση, χρειάστηκε να προσπαθήσουμε πολύ, να επιστρατεύσουμε όλα τα επιχειρήματα και την πειθώ μας και να δώσουμε αναρίθμητες μάχες στο εσωτερικό της ΕΕ. Σας βεβαιώνω, δεν ήταν καθόλου εύκολο. Ωστόσο το αποτέλεσμα ήταν αυτό που προσδοκούσαμε κι αυτό είναι τελικά που μετράει.

H Πράσινη Μετάβαση

Με αυτά τα αποτελέσματα της πολιτικής μας μπήκαμε στο 2023 κι αυτά θα επιδείξουμε στους πολίτες όταν θα τους ζητήσουμε να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους σε μας. Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα την πολιτική της Πράσινης Μετάβασης όπως περιγράφεται στις προτάσεις μας για το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), θα εξακολουθήσουμε την πολιτική διαρκούς μεγέθυνσης της συμβολής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα, ενώ παράλληλα θα αναπτύσσουμε και τις πολιτικές για την προστασία του Περιβάλλοντος, όπως η ολοκλήρωση των Δασικών Χαρτών, ο χωροταξικός σχεδιασμός, καθώς και πρωτοβουλίες όπως τα «Απάτητα βουνά», το «εθνικό Δίκτυο μονοπατιών» κλπ.

Κεντρική μας δέσμευση και για τη νέα περίοδο διακυβέρνησης, για την οποία ζητάμε την εντολή του ελληνικού λαού, είναι η «καθαρή ενέργεια σε προσιτές τιμές για όλους και όλες».