ΑΠΟΨΕΙΣ

Το «θαύμα» της Αλεξανδρούπολης

Το «θαύμα» της Αλεξανδρούπολης
Η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται σε ενεργειακή πύλη, καθίσταται σημείο εξαγωγής ενέργειας και είναι αναπόσπαστος κρίκος της αλυσίδας μεταφοράς που εκτείνεται σε όλα τα Βαλκάνια. ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Η Αλεξανδρούπολη σήμερα είναι μια άλλη πόλη. Αρκεί μια βόλτα για να καταλάβει κανείς ότι ο ακριτικός κόμβος, που βρίσκεται λιγότερο από 20 χιλιόμετρα μακριά από την Τουρκία, δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν.

Επενδύσεις κυριολεκτικά δισεκατομμυρίων ευρώ, εγχώριοι και ξένοι κολοσσοί, αλλά και γεωστρατηγικές εξελίξεις συνθέτουν το παζλ της αναβάθμισης της πόλης. Μια αναβάθμιση, τα θεμέλια της οποίας είχαν μεν μπει εδώ και αρκετά χρόνια, έγινε όμως πράξη τους τελευταίους 12 μήνες.

Οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έκαναν την Αλεξανδρούπολη ενεργειακό κόμβο για τα Βαλκάνια και όχι μόνο. Αξιοποιώντας την υπάρχουσα ενεργειακή υποδομή, εκμεταλλευόμενη τη γεωγραφική της θέση και αποτελώντας πόλο έλξης νέων επενδύσεων η Αλεξανδρούπολη βιώνει ένα «θαύμα».

Το οποίο και αναδείχθηκε πριν από λίγες ημέρες, όταν ο πρωθυπουργός, κορυφαίοι επιχειρηματίες αλλά και τραπεζίτες βρέθηκαν στην πόλη.

«Η Αλεξανδρούπολη έχει και θα συνεχίσει να έχει έναν εξαιρετικά κομβικό γεωπολιτικό, ενεργειακό και αναπτυξιακό ρόλο», επισήμανε ο πρωθυπουργός, δίνοντας το στίγμα του τι πρόκειται να επακολουθήσει.

Και αυτό γιατί η επένδυση των 400 εκατ. ευρώ στη Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης που εγκαινιάστηκε πρόσφατα είναι ένα από τα έργα που αλλάζουν την πόλη. Η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται σε ενεργειακή πύλη, καθίσταται σημείο εξαγωγής ενέργειας και είναι αναπόσπαστος κρίκος της αλυσίδας μεταφοράς που εκτείνεται σε όλα τα Βαλκάνια.

Και για του λόγου το αληθές, τα σχέδια του Ομίλου Κοπελούζου να «αναβιώσει» τον αγωγό Μπουρκάς-Αλεξανδρούπολη, αλλά με την αντίστροφη φορά, δηλαδή από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία, επιβεβαιώνουν ότι έπεται και συνέχεια.

Την ίδια στιγμή, η σημασία του λιμανιού της πόλης είναι αδιαμφησβήτητη ως κόμβος logistics για τα Βαλκάνια αλλά και ως σημείο προσέλκυσης φορτίων LNG που στη συνέχεια διαχέονται στην Ελλάδα αλλά και στις γειτονικές χώρες.

Ενώ η ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκού στρατιωτικού υλικού που κατευθύνεται προς την Ουκρανία και η δημιουργία βάσης στην περιοχή την αναβαθμίζουν και ως προς αμυντικό σκέλος.

Όλα τα παραπάνω συνηγορούν στο προφανές: Η αξία της Αλεξανδρούπολης στο παγκόσμιο «γεωπολιτικό χρηματιστήριο» έχει εκτιναχθεί. Η πόλη βρίσκεται στο επίκεντρο κοσμογονικών εξελίξεων προσελκύοντας το ενδιαφέρον όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα μας και ως προς τη σχέση της με τη γειτονική Τουρκία. Γιατί, η αναβάθμιση σε τέτοιο βαθμό μιας πόλης που βρίσκεται κυριολεκτικά δίπλα από τα σύνορα αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού, όχι μόνο στον Έβρο αλλά ευρύτερα στην Ελληνοτουρκική σκακιέρα.

Αποδεικνύοντας ότι οι διπλωματικές νίκες κερδίζονται -εν τοις πράγμασι- και στο χρηματοοικονομικό και ενεργειακό πεδίο. Και ενίοτε έχουν και μεγαλύτερη αξία.