ΑΠΟΨΕΙΣ

Ευρωπαϊκή Eβδομάδα για την Εργασιακή Ένταξη των Ατόμων με Αναπηρία

Ευρωπαϊκή Eβδομάδα για την Εργασιακή Ένταξη των Ατόμων με Αναπηρία
Η ισότιμη πρόσβαση στην εργασία συνιστά για τα άτομα με αναπηρία θεμελιώδες και αναφαίρετο δικαίωμα Pixabay

Η ισότιμη πρόσβαση στην εργασία συνιστά για τα άτομα με αναπηρία θεμελιώδες και αναφαίρετο δικαίωμα που πρέπει να ασκείται σε ίση βάση με το γενικό πληθυσμό, στη βάση της κοινωνικής ισότητας, χωρίς εμπόδια, διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Η απασχόληση είναι το πλέον ισχυρό μέσο ένταξης των ατόμων με αναπηρία στον κοινωνικό ιστό και συμβάλλει καθοριστικά τόσο στην οικονομική τους αυτονομία, όσο και στην πολύπλευρη εξέλιξη της προσωπικότητας τους, καθώς και στην ανάπτυξη των ικανοτήτων, των δεξιοτήτων και των ταλέντων τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε. μόνο το 50% από τα 42,8 εκατομμύρια των Ευρωπαίων με αναπηρία που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία και μπορούν να εργαστούν, έχουν ενταχθεί στην αγορά εργασίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνεργασία με φορείς της αγοράς και της κοινωνίας των πολιτών αναλαμβάνει ποικίλες πρωτοβουλίες για την προαγωγή της ίσης πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στην απασχόληση.

Μια πρωτοβουλία που συντελεί στην ενίσχυση της ορατότητας των ατόμων με αναπηρία και στην ανάδειξη της ανάγκης τους για επαγγελματική ενσωμάτωση είναι η καθιέρωση της ευρωπαϊκής εβδομάδας για την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία (DEW), που φέτος διεξάγεται στο διάστημα 14 με 20 Νοεμβρίου.

Ο θεσμός στοχεύει στην ενεργοποίηση των εργοδοτών και της κοινωνίας σε θέματα εργασιακής αποκατάστασης των ατόμων με αναπηρία και προωθεί συγκεκριμένες δράσεις για τη βελτίωση της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στην επαγγελματική κατάρτιση και την απασχόληση.

Οι εκδηλώσεις και οι δράσεις που διοργανώνονται σε εθνικό επίπεδο στα κράτη μέλη, προωθούν την κουλτούρα ότι η κατάρτιση και πρόσληψη από τις επιχειρήσεις εργαζομένων με αναπηρία, είναι μια κοινωνικά δίκαιη, ασφαλής και βιώσιμη επένδυση.

Η ευρωπαϊκή εβδομάδα απασχόλησης αποσκοπεί μέσω της αλληλεπίδρασης, αφενός στην ενδυνάμωση των ατόμων με αναπηρία και εξοικείωση τους με το εργασιακό περιβάλλον και αφετέρου στην αφύπνιση της κοινωνίας και την ενθάρρυνση των εργοδοτών να εντάσσουν στο δυναμικό τους εργαζόμενους με αναπηρία.

Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εβδομάδας, διεξάγονται από ομίλους πολυεθνικών επιχειρήσεων εκδηλώσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση, την ενημέρωση και την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διευκόλυνση της απασχολησιμότητας των ατόμων με αναπηρία.

Πολλοί όμιλοι σε αρκετές χώρες εφαρμόζουν την πρακτική να συνομιλούν τα στελέχη τους με άτομα με αναπηρία που έχουν ενταχθεί με επιτυχία στην ανοιχτή αγορά, έχουν ξεπεράσει τα κοινωνικά εμπόδια και στερεότυπα και διακρίνονται στον τομέα τους.

Άλλη μια δράση που ενθαρρύνει την πρόσληψη εργαζομένων με αναπηρία εκ μέρους των εργοδοτών είναι το duoday. Ξεκίνησε στην Ιρλανδία, στη συνέχεια επεκτάθηκε στο Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και πλέον και στην Ελλάδα. Ένας επαγγελματίας και ένα άτομο με νοητική συνήθως αναπηρία σχηματίζουν ένα δίδυμο και το άτομο με αναπηρία παρατηρεί τη δουλειά του εργαζόμενου για μια πλήρη ημέρα σε πραγματικές συνθήκες εργασίας.

Πέρα όμως από αυτές τις πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην αλληλεπίδραση των ατόμων με αναπηρία με εργοδότες και εργαζόμενους, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναπτύξει μια δέσμη οριζόντιων και στοχευμένων μέτρων και συμπεριληπτικών πολιτικών για την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία, με σκοπό την απρόσκοπτη και αποτελεσματική ένταξη τους στην αγορά εργασίας.

Ειδικότερα, η δέσμη μέτρων για την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία, (Disability Employment Package) εξειδικεύει την ευρωπαϊκή στρατηγική για την αναπηρία 2021-2030 και εναρμονίζει της πολιτικές της ΕΕ σύμφωνα με τις επιταγές του αρ.27 της Σύμβασης των ΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Η ΕΕ στοχεύει τη διαμόρφωση μιας ανοιχτής αγοράς εργασίας, στη βάση της αποδοχής της διαφορετικότητας με δράσεις όπως: Τη δημοσίευση κατευθυντήριων οδηγιών προς τις υπηρεσίες των κρατών μελών για πολιτικές απασχόλησης και ένταξης, τη σύνταξη κατευθυντηρίων γραμμών προς τους εργοδότες για την προώθηση των προσλήψεων ατόμων με αναπηρία και τη διασφάλιση εύλογων προσαρμογών και την έκδοση εγχειριδίου για τη διασφάλιση προγραμμάτων επαγγελματικής αποκατάστασης σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος κάποιου εργαζομένου.

Η χώρα μας, υλοποιώντας το στόχο 14 του εθνικού σχεδίου δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, σχεδιάζει και εφαρμόζει ένα πλέγμα ενεργητικών πολιτικών για την ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στην αγορά εργασίας. Την περίοδο αυτήν, συστήνεται στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, ομάδα διοίκησης έργου, με αντικείμενο τη θεσμοθέτηση της υποστηριζόμενης εργασίας, η οποία θα ανοίξει το δρόμο προς την απασχόληση για πολλούς συμπολίτες μας με αναπηρία.

Η ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία στην εργασία αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ουσιαστική και ενεργή κοινωνική τους ένταξη, με όρους ισοτιμίας, αξιοπρέπειας και αποδοχής, χωρίς στερεότυπα, διακρίσεις και αποκλεισμούς.

* O Γιώργος Σταμάτης είναι Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας