Ανοχύρωτη πόλη στο έλεος του καιρού…
Από το καλοκαίρι κιόλας με τις φωτιές οι πάντες διερωτόμασταν τι θα γίνει το χειμώνα και αν τα καμένα δάση γίνουν αιτία για να πλημμυρίσουν ξανά τα σπίτια στις περιοχές αυτές.
Από το καλοκαίρι κιόλας με τις φωτιές οι πάντες διερωτόμασταν τι θα γίνει το χειμώνα και αν τα καμένα δάση γίνουν αιτία για να πλημμυρίσουν ξανά τα σπίτια στις περιοχές αυτές.
Δυστυχώς, προτού ακόμη να έρθει καλά - καλά ο χειμώνας και βρισκόμαστε στο τέλος του φθινοπώρου, είδαμε στην Εύβοια αυτό φοβόμασταν: Να έχουμε πλημμύρες όχι μόνο στην Εύβοια αλλά και οπουδήποτε αλλού που το δάσος έχει καεί.
Δεν πέρασαν ούτε δυο μήνες και ορίστε τα πρώτα αποτελέσματα: Πάνω από 200 σπίτια έχουν πλημμυρίσει σε περιοχές της Εύβοιας αλλά και πολλές επιχειρήσεις, των οποίων οι ιδιοκτήτες και οι εργαζόμενοι αγωνιούν για το μεροκάματο και για το τι θα τους ξημερώσει μετά τις καταρρακτώδεις βροχές.
Το κυβερνητικό κλιμάκιο που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην περιοχή για αυτοψία των καταστροφών συνομίλησε με κατοίκους, οι οποίοι εξέφρασαν τον πόνο και την αγωνία τους και με μία προτροπή προς τα στελέχη της κυβέρνησης: «Μην μας ξεχάσετε».
Οι άνθρωποι αυτοί εξέφρασαν τα παράπονα τους στα στελέχη της κυβέρνησης επειδή δεν έχουν γίνει αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή και πως, όταν αυτά θα γίνουν, φοβούνται ότι θα είναι πολύ αργά.
Η αλήθεια είναι ότι στην Εύβοια η γραφειοκρατία κάπως περιορίστηκε και έχουν ήδη υπογραφεί οι συμβάσεις για να γίνουν τα κατασκευαστικά έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης. Όμως η ολοκλήρωση των έργων θα καθυστερήσει και δεν θα προλάβει δυστυχώς τα καιρικά φαινόμενα που κάνουν ήδη την εμφάνισή τους. Επομένως
οι κάτοικοι στις περιοχές αυτές και πάλι θα είναι εκτεθειμένοι στον εφιάλτη, έναν εφιάλτη όπως ακριβώς τον έζησαν και το καλοκαίρι με τις φωτιές.
Σε άλλες περιοχές που κάηκαν το καλοκαίρι δεν έχουν υπάρξει ούτε συμβάσεις, ούτε μελέτες, ούτε τίποτα για τα αντιπλημμυρικά έργα.
Σε λίγες μόνο περιοχές κάποιοι που ευαισθητοποιήθηκαν περισσότερο έφτιαξαν κορμοδέματα, αλλά τα κορμοδέματα είναι το πρώτο στάδιο. Η αποτελεσματική θωράκιση των περιοχών που έχασαν τα δάση τους δεν γίνεται με κορμοδέματα μόνο, αλλά με ευρύτερα έργα υποδομής, τα οποία όμως δυστυχώς ακόμη καθυστερούν.
Ακόμη όμως και τα κορμοδέματα όπου υπάρχουν δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουν το φετινό χειμώνα με τους κατοίκους να φοβούνται ότι θα τρέχουν και δεν θα προλαβαίνουν να μαζέψουν τα ασημάζευτα.