ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Ελλάδα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην Ευρωπαϊκή της διαδρομή

Η Ελλάδα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην Ευρωπαϊκή της διαδρομή
Stephanie Lecocq / Pool Photo via AP

Ο κυματοθραύστης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που προστάτευσε και στήριξε την ελληνική οικονομία από τα αλλεπάλληλα κύματα της πανδημίας, γίνεται πλέον το εφαλτήριο για την ανάκαμψη της.

Με προμετωπίδα το ελληνικό, εγκεκριμένο πλέον, Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των χωρών που εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν την αναπτυξιακή ατμομηχανή της ευρωπαϊκής επανεκκίνησης. Εκ των πρώτων που κατατέθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το «Ελλάδα 2.0» αφορά σε μία δέσμη έργων, παρεμβάσεων και μεταρρυθμίσεων που θα αναμορφώσει την παραγωγική δομή της χώρας και θα προσδώσει την πράσινη ψηφιακή απόχρωση στις βασικές υποδομές της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες.

Η Ελλάδα είναι από τις πλέον ωφελημένες χώρες ως προς τη διανομή των κεφαλαίων του λεγομένου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μία ισχυρή τονωτική χρηματοδοτική ένεση 30,5 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και δάνεια θα αποτελέσουν τη θρυαλλίδα μιας επενδυτικής έκρηξης άνευ προηγουμένου στη χώρα, με τα πρώτα 4 δισ. ευρώ να εκταμιεύονται εντός του Ιουλίου, αμέσως μετά την έγκριση του από το Συμβούλιο Υπουργών.

Tο τολμηρό αυτό ευρωπαϊκό άνοιγμα σε περισσότερη Ευρώπη, το ισοδύναμο της Ευρώπης του Άνθρακα και Χάλυβα της εποχής μας, συνιστά μια μοναδική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Είναι στο χέρι της χώρας, όχι μόνον της κυβέρνησης, αλλά και της κοινωνίας των πολιτών, της επιχειρηματικής και επιστημονικής κοινότητας να αδράξουν τη μοναδική αυτή ευκαιρία και να μεταμορφώσουν την Ελλάδα σε μία πράσινη, εξωστρεφή, καινοτόμα, δίκαιη, ψηφιακή, σύγχρονη οικονομία και κοινωνία που θα εγγυάται τη συνοχή και την ανθεκτικότητα σε κάθε είδους μελλοντικές προκλήσεις και απειλές.

Το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι αποτέλεσμα μίας κοπιώδους, πλην όμως εξαιρετικά ταχείας, οργανωμένης και αποτελεσματικής δουλειάς πολλών μηνών. Αποτελεί ένα απολύτως ελληνικό προϊόν, που φτιάχτηκε από Έλληνες, απευθύνεται σε Έλληνες, ανήκει σε όλους τους Έλληνες και αφορά στο μεγάλο άνοιγμα της Ελλάδας στη νέα εποχή της Ευρώπης. Με 108 μεγάλα έργα υποδομής και 67 γενναίες και βαθιές μεταρρυθμίσεις σε τέσσερις βασικούς πυλώνες για τη μετάβαση της χώρας στη νέα εποχή, η Ελλάδα δείχνει το δρόμο αντί να ακολουθεί.

  • Η Ελλάδα αναπνέει και αφήνει σταδιακά πίσω της τον λιγνίτη, την άσφαλτο και το τσιμέντο, καθιστώντας πιο πράσινο το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Το Σχέδιο περιλαμβάνει 6,2 δισ. ευρώ για καθαρά και έξυπνα μεταφορικά δίκτυα, την ενεργειακή διασύνδεση των νησιών με τον ηπειρωτικό κορμό, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων και ιδιωτικών κτιριακών υποδομών.
  • Η Ελλάδα γίνεται ψηφιακή και χτίζει ένα κράτος φιλικό στον πολίτη, χωρίς ενδιάμεσους και πάτρωνες. Το Σχέδιο επενδύει 2,2 δισ. ευρώ στις υψηλές ψηφιακές ταχύτητες και τη συνδεσιμότητα, όπως οπτικές ίνες σε κτίρια, υποβρύχια καλώδια, δίκτυα 5G και μικρο-δορυφόρους, την προώθηση νέων καινοτόμων τεχνολογιών στις επιχειρήσεις και την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης.
  • Η Ελλάδα προστατεύει τους αδυνάμους και σέβεται τη διαφορετικότητα μέσα από την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, ισότητας και δικαιοσύνης. Κεφάλαια 5,2 δισ. ευρώ προορίζονται για την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, την ενίσχυση των δεξιοτήτων του μέλλοντος, τη στήριξη στην έρευνα και τις ακαδημαϊκές υποδομές, και την αναβάθμιση του συστήματος και των δομών υγείας.
  • Η Ελλάδα προσελκύει φρέσκο εγχώριο και ξένο επενδυτικό ενδιαφέρον και το Σχέδιο, μέσα από 4,9 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και 12,7 δισ. σε δάνεια, ενεργοποιεί πρόσθετα επενδυτικά αντανακλαστικά. Ο πολλαπλασιαστικός θετικός αντίκτυπος που θα προκύψει από την ταυτόχρονη μόχλευση ιδιωτικών πόρων ως ρευστότητα στον ιδιωτικό τομέα θα ενισχύσει περαιτέρω την επενδυτική δυναμική κατά τα επόμενα χρόνια.

Το εθνικό σχέδιο, με ελληνική υπογραφή και Ευρωπαϊκή σφραγίδα, δεν είναι απλά άλλο ένα ΕΣΠΑ και δεν έρχεται να αντικαταστήσει τα υπάρχοντα προγράμματα της πολιτικής συνοχής. Είναι ένα νέο λογισμικό για την ανάπτυξη και τη μεταρρύθμιση της χώρας μας. Είναι το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα από την εποχή του Σχεδίου Μάρσαλ, το οποίο θα διπλασιάσει τις δημόσιες επενδύσεις σε ετήσια βάση και θα πολλαπλασιάσει τις ιδιωτικές. Θα ενισχύσει το brand name της χώρας, θα αποκαταστήσει την οικονομική της ανεξαρτησία και τελικά, θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους Έλληνες που αναγκάστηκαν να αναζητήσουν νέες ευκαιρίες στο εξωτερικό, αλλά και για όσους ξένους τώρα αναζητούν νέες ευκαιρίες και μια σύγχρονη και σταθερή οικονομική, επαγγελματική ή επενδυτική βάση στην Ευρώπη.

Με αποφασιστικότητα, αυτοπεποίθηση και ωριμότητα η Ελλάδα ανοίγει ένα νέο κεφαλαίο στην Ευρωπαϊκή της διαδρομή, με την κοινωνία και την οικονομία να οδηγούν πλέον, και όχι να ακολουθούν, το ευρωπαϊκό σκάφος σε ήρεμα νερά με ούριο άνεμο.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάςείναι αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.