ΑΠΟΨΕΙΣ

Όταν το ΕΣΥ γίνεται παιχνίδι των πολιτικών

Όταν το ΕΣΥ γίνεται παιχνίδι των πολιτικών
INTIME / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Οι πολίτες «καίγονται», «λιώνουν» από τον κορωνοϊό. Πεθαίνουν στις εντατικές και αντί οι πολιτικοί να δείξουν το ανθρώπινο πρόσωπό τους και να αφήσουν τις κόντρες, Μητσοτάκης και Τσίπρας συντηρούν ο καθένας για λογαριασμό του την ένταση για ψηφοθηρικούς λόγους και τσακώνονται σαν τα κοκόρια.

Η κυβέρνηση επαίρεται για το θαύμα που κατάφερε στο ΕΣΥ. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αύξησε τις ΜΕΘ, τους εργαζόμενους και τις δαπάνες. Ο πρωθυπουργός λέει ότι «οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πριν την πανδημία ήταν 557, σήμερα έχουμε αναπτυγμένες ΜΕΘ 1.242, το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας πριν την πανδημία ήταν 88.690 εργαζόμενοι, σήμερα έχουν ξεπεράσει τους 100.000. Και βέβαια πριν την πανδημία -για την ακρίβεια το 2018- δαπανήσαμε για την Υγεία 3,8 δισεκατομμύρια περίπου και το 2020 έχουμε δαπανήσει 4,8 δισεκατομμύρια, ένα δισεκατομμύριο παραπάνω».

Ουδείς έχει αντίρρηση και ίσα-ίσα είναι θετικό ότι έχουν γίνει αυτά όλα.

Έχεται ωστόσο η αντιπολίτευση και γκρεμίζει το «όνειρο» της κυβέρνησης. Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί πως τίποτε από όλα αυτά που αναφέρει το Μαξίμου δεν έχουν γίνει.

«Επένδυση σημαίνει διάθεση πόρων. Για να γίνουν μαζικά τεστ. Για να προσληφθεί προσωπικό και να δημιουργηθούν ΜΕΘ. Πόρων που είχαμε εξασφαλισμένους, με τα 37 δισ. ευρώ που είχαμε αφήσει στα ταμεία αλλά και τους επιπλέον πόρους που διατέθηκαν από την ΕΕ» σημειώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με άλλα λόγια ο καθένας λέει αυτά που θέλει και αυτά που βλέπει από την δική του πλευρά. Και ο Τσίπρας από τη δική του σκοπιά και θέλοντας να ασκεί το ρόλο του αρχηγού της αντιπολίτευσης λέει αυτά που θέλουν να ακούσουν όσοι υιοθετούν τις απόψεις του. Ειδάλλως αν έλεγε τα ίδια με τον Μητσοτάκη θα είχε πρόβλημα. Τόσο απλά!

Φανταστείτε όμως τούτο: Αν για παράδειγμα Μητσοτάκης, Τσίπρας, Γεννηματά Κουτσούμπας, Βελόπουλος και Βαρουφάκης μιλούσαν την ίδια γλώσσα στην αντιμετώπιση του COVID, τι αποτελέσματα θα είχαμε;

Πιθανά θα είχαμε πολύ καλύτερη οργάνωση, σίγουρα άριστη συνεννόηση για το πότε και αν έπρεπε να ανοίξει ο τουρισμός το καλοκαίρι και υπό ποιους όρους, ενώ αναμφισβήτητα οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ δεν θα αντιμετωπίζονταν ως πολιτικό πυροτέχνημα, όσον αφορά τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και θα είχαν από την αρχή τη στήριξη της Πολιτείας.

Το επόμενο μέτρο που πρέπει να ανακοινώσει η κυβέρνηση είναι οι εργαζόμενοι νοσηλευτές και το παραϊατρικό προσωπικό που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ΕΣΥ να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά, γιατί έτσι πραγματικά η Πολιτεία θα αναγνωρίσει το έργο τους. Διαφορετικά θα είναι και πάλι λόγια του αέρα, μέχρι την επόμενη υγειονομική κρίση που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε όσοι έχουμε μείνει όρθιοι.