Το κρίσιμο ευρωπαϊκό σταυροδρόμι
Η πορεία προς τις Ευρωεκλογές βρίσκει την Ευρώπη αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα.
Η δίδυμη κρίση –πολιτική και οικονομική- που υποβόσκει στην Ιταλία και το εύθραυστο πολιτικό σκηνικό στην Ισπανία μετά και τις βουλευτικές εκλογές, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που απειλεί συθέμελα τη Γηραιά Ήπειρο. Ήταν θέμα χρόνου να συμβεί, καθώς εδώ και χρόνια η Ευρώπη είχε πάρει λάθος δρόμο. Το μοντέλο της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής που επέβαλε η Γερμανία, οδήγησε σε οικονομικό στραγγαλισμό χώρες και λαούς. Και ήταν φυσικό επακόλουθο οι λανθασμένες πολιτικές των ευρωπαίων ηγετών να προκαλέσουν τη δυσπιστία των πολιτών απέναντι στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Μέσα σε αυτό το κλίμα βρήκαν πρόσφορο έδαφος τα ακραία κόμματα, τα οποία παρελαύνουν στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι χρειάζεται επειγόντως αλλαγή πλεύσης για να μην αντιμετωπίσει προβλήματα το Ευρώ. Το βέβαιο είναι πως η Ιταλία είναι πολύ μεγάλη για να σωθεί και οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες και χρονοβόρες. Η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, με ένα υπέρογκο χρέος και ένα σαθρό τραπεζικό σύστημα. Παράλληλα, οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες έχουν μεγάλη έκθεση στα ιταλικά ομόλογα. Ενδεχόμενη οικονομική και τραπεζική κρίση στη Ρώμη θα προκαλέσει κλυδωνισμούς στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι αλλά και η Άνγκελα Μέρκελ και θα κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να καλύψουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί.
Δυστυχώς, όμως, για μία ακόμη φορά οι ευρωπαίοι θα έχουν κάνει λάθος και αργά ή γρήγορα θα ξεσπάσει και πάλι καταιγίδα, μόνο που τότε η κατάσταση δεν θα είναι διαχειρίσιμη.
Έχει έρθει η ώρα για τους ηγέτες της Ευρώπης να πάρουν αποφάσεις και να εγκαταλείψουν τις πολιτικές λιτότητας. Χρειάζεται ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο με γνώμονα το κοινωνικό σύνολο. Είναι επιτακτική ανάγκη οι λαοί να πιστέψουν στο ευρωπαϊκό ιδεώδες αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει κυρίως η Γερμανία να κάνει πολλά βήματα πίσω. Τα χρονικά περιθώρια για την Ευρώπη στενεύουν, ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών. Η νέα ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.