Τα ελληνικά όπλα και το «Ισλαμικό Κράτος»
Τις τελευταίες ημέρες ήρθε στην επιφάνεια η υπόθεση πώλησης παλαιού οπλισμού πυροβολικού από την Ελλάδα στην Σ. Αραβία το περασμένο καλοκαίρι. Αναφέρθηκαν τα ονόματα μεσαζόντων, αντηλλάγησαν επιστολές, η μείζων και ελάσσων αντιπολίτευση ζήτησαν εξηγήσεις για το θέμα από την άποψη ότι βάσει των υπαρχουσών πληροφοριών η πώληση συνήφθη με μεσάζοντες και όχι με την κυβέρνηση της Σ. Αραβίας ή άλλων σουνιτικών κρατών της περιοχής με τις τελευταίες να αρνούνται οποιαδήποτε σχέση με οποιονδήποτε μεσάζοντα.
Το θέμα ωστόσο είναι πιο πολύπλοκο αν το δούμε όχι μόνο από την ελληνική πλευρά αλλά το τοποθετήσουμε στην ρεαλιστική περιφερειακή του βάση: τον αποδέκτη των όπλων αυτών και την σημασία αυτών των δοσοληψιών για την γεωπολιτική ανασφάλεια της Μ. Ανατολής.
Κατά σύμπτωση την ίδια περίοδο με αυτές τις παράξενες δοσοληψίες της ελληνικής κυβέρνησης σε επίπεδο συναρμοδίων υπουργείων με κάποιους στην Σαουδική Αραβία και αλλού, προέκυψε στα ΜΜΕ της Βουλγαρίας και της Μ. Ανατολής η περίπτωση της πώλησης επίσης παλαιών όπλων πυροβολικού από την Βουλγαρία στην Σ. Αραβία με τελικό αποδέκτη την τρομοκρατική οργάνωση ‘Ισλαμικό Κράτος’.
Την υπόθεση αποκάλυψε η Βουλγάρα ανταποκρίτρια Ντιλιάνα Γκαϊταντζίεφ στην Συρία, όταν ανακάλυψε βουλγαρικά βλήματα πυροβολικού στις αποθήκες του «Ισλαμικού Κράτους» στην Συρία. Το θέμα πήρε διαστάσεις, η δημοσιογράφος συνελήφθη και ανακρίθηκε και κατόπιν απολύθηκε από τον εργοδότη της.
Όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, τα εν λόγω βουλγαρικά όπλα είχαν μεταφερθεί μέσω αερογραμμών τρίτης χώρας ως μέρος της κεκαλυμμένης επιχείρησης υπερατλαντικών παρασκηνιακών υπηρεσιών να στηρίξουν το «Ισλαμικό Κράτος» ενάντια στον Άσσαντ στην Συρία. Με δεδομένο ότι μέρος των υπό πώληση ελληνικών πυρομαχικών ήταν παλαιού τύπου, για ποιο λόγο τα χρειαζόταν ένα πλούσιο κράτος, όπως η Σ. Αραβία η οποία χρησιμοποιεί πιο προηγμένα πολεμικά συστήματα στον πόλεμο εναντίον της Υεμένης;
Επίσης με δεδομένο ότι τέτοιου είδους βλήματα μπορούν χρησιμοποιηθούν όχι μόνο από άρματα μάχης αλλά και από άλλα κινητά στοιχεία πυροβολικού, λ.χ. τετρακινητήρια αγροτικά αυτοκίνητα με εγκατεστημένες βάσεις πυροβολικού, οι ομοιότητες με την υπόθεση της Βουλγαρίας δεν είναι αμελητέες και χρήζουν περισσότερης προσοχής και έρευνας από τα επίσημα ελληνικά θεσμικά όργανα ώστε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.
*Ο Δρ. Ευάγγελος Βενέτης είναι ειδικός σε θέματα Ισλάμ και Μέσης Ανατολής