Τα μυστικά της φοιτητικής στέγης: Δέκα συμβουλές προς τους γονείς
Η διαδικασία εύρεσης σπιτιού για τους μαθητές που πέρασαν σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ της χώρας ξεκίνησε με την ανακοίνωση των βάσεων. Η συμβουλή που δίνουν πολλοί μεσίτες στους γονείς που καταφεύγουν στα γραφεία τους προς αναζήτησης φοιτητικής στέγης είναι: «Καλύτερα να αγοράσεις παρά να νοικιάσεις».
«Σήμερα λόγω της οικονομικής ύφεσης η πιο συμφέρουσα λύση είναι αντί να μισθώνουν μια κατοικία να την αγοράσουν είτε με μετρητά είτε με μικρό δάνειο, όπου αντί ενοικίου θα καταβάλουν μηνιαία τοκοχρεωλυτική δόση σε ένα δικό τους ακίνητο, που μετά το πέρας της φοιτητικής περιόδου θα μπορούν είτε να συνεχίσουν να το μισθώνουν είτε να το πουλήσουν» αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηματομεσιτών Αθηνών – Αττικής κ. Ιωάννης Ρεβύθης.
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ σωρευτικά από το 2008 έως το 2016 οι τιμές των διαμερισμάτων έχουν μειωθεί κατά 41,3% (σε ονομαστικούς όρους).
Τα μισθώματα, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» ποικίλουν ανάλογα με τη θέση του ακινήτου, σε σχέση με τη Σχολή του νέου φοιτητή και την απόσταση από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και το κέντρο της εκάστοτε πόλης.
Για τα ακίνητα εκτός του κέντρου και μακρύτερα των σχολών τα ενοίκια μπορεί να μειωθούν έως και 30 ευρώ το μήνα.
Οι φοιτητές των ΤΕΙ στο Νομό Αττικής για παράδειγμα «προτιμούν» να στεγάσουν τα όνειρά τους στην περιοχή πλησίον Αιγάλεω που υπάρχει σταθμός μετρό.
Οι τιμές εκεί κυμαίνονται φέτος από 200 ευρώ το μήνα για ένα δυάρι και από 150 έως 20 ευρώ το μήνα για μια γκαρσονιέρα.
Από την άλλη τα ενοίκια πέριξ της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου ξεκινούν από 250 ευρώ με 300 ευρώ για ένα δυάρι και από 190 με 230 ευρώ για μια γκαρσονιέρα.
Μεγαλύτερη είναι η αύξηση στο Παγκράτι, όπου τα ενοίκια διαμορφώνονται ως εξής: 250 ευρώ το μήνα για ένα δυάρι και 220 ευρώ το μήνα για μια γκαρσονιέρα.
Μείωση καταγράφουν τα φοιτητικά ενοίκια στις υπόλοιπες πόλεις, οι οποίες επίσης, δέχονται ένα σημαντικό αριθμό φοιτητών.
Στη Θεσσαλονίκη για παράδειγμα στην περιοχή Πανεπιστημίου οι τιμές ξεκινούν από 180 ευρώ το μήνα για ένα δυάρι ενώ πέρυσι οι τιμές ξεκινούσαν από 200 ευρώ και από 220 ευρώ έως 300 ευρώ για μια γκαρσονιέρα από 220-350 ευρώ που κυμαίνονταν πέρυσι.
Με 160 ευρώ το μήνα ενοικιάζει κανείς μια γκαρσονιέρα στο κέντρο της Πάτρας ενώ η τιμή ανεβαίνει στα 200 ευρώ το μήνα αν πρόκειται για δυάρι.
Στη Λάρισα και συγκεκριμένα σε συνοικίες όπως η Νεάπολη, το Λιβαδάκι, η Νέα Πολιτεία, η Φιλιππούπολη και ο Άγιος Κωνσταντίνος, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μισθώσουν πολυτελείς γκαρσονιέρες από μόλις 130 ευρώ το μήνα (160 ευρώ πέρυσι) ενώ τα δυάρια πλησίον του στρατοπέδου στην Κομοτηνή ενοικιάζονται για 250 ευρώ το μήνα.
Ακόμη χαμηλότερα βάζει τον «πήχυ» το Μεσολόγγι με τα μισθώματα να ξεκινούν σήμερα από 120 ευρώ για μια γκαρσονιέρα και από 180 ευρώ για ένα δυάρι.
Στο μεταξύ, εξαίρεση αποτελούν τα Χανιά, οι ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων «τσίμπησαν» τις τιμές.
Ενδεικτικά ενώ πέρυσι μια γκαρσονιέρα ενοικιάζονταν για 180 ευρώ σήμερα διατίθεται προς 200 ευρώ ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η αύξηση στα δυάρια (από 270 ευρώ έναντι 200 ευρώ το 2016).
Τι πρέπει να προσέξετε
Δέκα συμβουλές για την ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας δίνει με την ευκαιρία της νέας φοιτητικής χρονιάς, ο Σύλλογος Μεσιτών Αθηνών- Αττικής, προς διευκόλυνση των φοιτητών και των γονέων τους που αναζητούν κατοικία σε άλλη πόλη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» επισημαίνει:
1. Σε όλες τις φοιτητουπόλεις της χώρας υπάρχει τόσο επάρκεια διαθέσιμης φοιτητικής κατοικίας, όσο και νόμιμα μεσιτικά γραφεία που ασχολούνται εξειδικευμένα με τη μίσθωσή τους. Σε κάθε περίπτωση όμως, ψάχνοντας για σπίτι, οι φοιτητές πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
2. Τα σπίτια στα κέντρα των πόλεων είναι, κατά κανόνα, παλαιότερα και ακριβότερα σε σχέση με αυτά που βρίσκονται στην περιφέρειά τους. Συνεπώς, δεν θα πρέπει να περιορίζουν την αναζήτησή τους στο κέντρο, αλλά οπουδήποτε μπορεί να εντοπίσουν διαθέσιμη κατοικία που να καλύπτει τις ανάγκες τους.
3. Να ελέγχουν την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι υπηρεσίες παρέχει αυτή (super market, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη, κλπ).
4. Να ελέγχουν καλά το σπίτι για να διαπιστώσουν τυχόν βλάβες και να τις επισημάνουν στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει πριν αρχίσουν να το κατοικούν, ώστε να το παραλάβουν σε καλή και λειτουργική κατάσταση. Να αποφεύγουν να μισθώνουν υπόγεια, σοφίτες ή πολύ παλιές κατοικίες.
5. Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια, ακόμα και αν έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος. Μετά την παρέλευση της τριετίας, η μίσθωση μπορεί να λήξει οποτεδήποτε, με απλή καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.
6. Στις μισθώσεις κατοικιών το ύψος του μισθώματος διαμορφώνεται ελεύθερα και δεσμεύει και τις δύο πλευρές.
7. Οι φοιτητές ή οι γονείς τους, αφού συμφωνήσουν, υπογράφουν γραπτό μισθωτήριο συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη ή τον πληρεξούσιο δικηγόρο, με ολόκληρο το συμφωνημένο μίσθωμα, το οποίο καταχωρίζεται στο taxisnet από τον ιδιοκτήτη και γίνεται αποδεκτό από τον φοιτητή. Δεν πρέπει να αποδέχονται και να υπογράφουν όρους που δεν κατανοούν ή με τους οποίους δεν συμφωνούν απόλυτα. Σε κάθε περίπτωση αμφιβολίας, θα πρέπει να συμβουλεύονται τον δικηγόρο τους.
8. Η καθυστέρηση καταβολής των δαπανών κοινοχρήστων και των λογαριασμών κοινής ωφελείας έχει τα ίδια αποτελέσματα καθυστέρησης του ενοικίου. Γι΄ αυτό πρέπει να ζητούν να ενημερώνονται εκ των προτέρων για το ύψος των λογαριασμών αυτών.
9. Για να αποφύγουν κάθε ταλαιπωρία συνιστάται στους ενδιαφερόμενους να καταφεύγουν στα νόμιμα μεσιτικά γραφεία που λειτουργούν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας (πληροφορίες για την Αθήνα-Αττική από την ιστοσελίδα του Συλλόγου www.e-akinita.gr).
Προσοχή: Να αποφεύγουν να ανταποκρίνονται σε αγγελίες με χαμηλές τιμές ενοικίων που διαφημίζουν δήθεν μεσιτικές ή διαφημιστικές εταιρείες, που, για να τις δει κάποιος, απαιτείται να πληρώσει προκαταβολικά. Τονίζουμε ότι οι νόμιμοι κτηματομεσίτες λαμβάνουν αμοιβή μόνο εάν ολοκληρωθεί η μίσθωση, (δηλαδή υπογραφή μισθωτηρίου συμβολαίου). Εάν πέσει στην αντίληψή τους τέτοια περίπτωση, να τηλεφωνήσουν στα γραφεία του Συλλόγου (τηλ. 210-3621930).
10. Τέλος, σήμερα, λόγω της οικονομικής ύφεσης, συχνά η πιο συμφέρουσα λύση είναι, αντί να μισθώσουν μία κατοικία, να την αγοράσουν, είτε με μετρητά, είτε και με μικρό δάνειο, όπου, αντί ενοικίου, θα καταβάλουν μηνιαία τοκοχρεωλυτική δόση σε ένα δικό τους ακίνητο, που, μετά το πέρας της φοιτητικής περιόδου, θα μπορούν είτε να συνεχίσουν να το μισθώνουν είτε να το πουλήσουν.