Τρίτη νύχτα αγωνίας στα Κύθηρα
Περί τα 25.000 είναι τα στρέμματα που έχουν γίνει στάχτη στα Κύθηρα από την πυρκαγιά που συνεχίζει να καίει στο νησί. Για τρίτη νύχτα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας θα κληθούν να καταβάλουν τα μέγιστα για την κατάσβεση του μετώπου. Οι προσπάθειές τους έχουν επικεντρωθεί πλησίον της μονής της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, η οποία εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους το απόγευμα της Κυριακής, στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού. Το μεγαλύτερο μέρος της πυρκαγιάς στο νησί έχει οροθετηθεί και γίνονται προσπάθειες να γίνει το ίδιο και με αυτή την εστία.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας της Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, σε εξέλιξη παραμένει το μέτωπο κοντά στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, προς τον ιερό ναό, χωρίς όμως να κινδυνεύει το μοναστήρι.
Ο κ. Καπάκης τόνισε πως αυτή τη στιγμή ανασυντάσσονται όλες οι δυνάμεις πυρόσβεσης για να στρέψουν τις προσπάθειες στην οριοθέτηση και αυτού του μετώπου της πυρκαγιάς.
Σημειώνεται πως η μονή έχει εκκενωθεί, για προληπτικούς λόγους, από μοναχές και προσκυνητές, επειδή οι φλόγες της μεγάλης πυρκαγιάς πλησίασαν πολύ κοντά στο σημείο.
Στα Κύθηρα επιχειρούν 116 πυροσβέστες με 38 οχήματα και 83 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Οι ισχυροί άνεμοι δυσκολεύουν τις προσπάθειες των αντρών της πυροσβεστικής και όπως όλα δείχνουν η νύχτα θα είναι ιδιαιτέρως δύσκολη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: EUROKINISSI
Νέα ηχηρή παρέμβαση από τον δήμαρχο Κυθήρων
Ο δήμαρχος Κυθήρων, Στράτος Χαρχαλάκης, έκανε λόγο για μία από τις δυσκολότερες πυρκαγιές που έχει αντιμετωπίσει η πυροσβεστική τα τελευταία 30 χρόνια, ενώ τόνισε πως το γεγονός πως ήρθαν δυνάμεις σχεδόν από όλη την Ελλάδα δείχνει το μέγεθος και την δυσκολία του μετώπου.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως 25.000 στρέμματα χάθηκαν από τις φλόγες και για ακόμη μία φορά ζήτησε να υπάρξει βελτίωση στον τομέα των εναέριων μέσων και της επέμβασής τους. «Χρειάζεται καλύτερος συντονισμός όταν ζητάμε κάτι πρέπει να υπάρχει απάντηση, και η απάντηση να τηρείται», είπε χαρακτηριστικά, καταγγέλλοντας πως στις 18:30 το απόγευμα της Κυριακής είχαν ήδη σταματήσει οι ρίψεις νερού από αέρος.
Αιχμηρή ήταν και η απάντησή του στην παρέμβαση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα για εντατικοποίηση των προσπαθειών κατάσβεσης, επισημαίνοντας πως «σε ένα κράτος που λειτουργεί ως κράτος δεν παρεμβαίνουν οι πρωθυπουργοί».
Πηγή: EUROKINISSI
Ο ίδιος ζήτησε να ξεκινήσουν από την Δευτέρα κιόλας οι καταγραφές των ζημιών από μηχανικούς και τον ΕΛΓΑ, ώστε να γίνουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα και να καταβληθούν αποζημιώσεις στην αγροτική παραγωγή.
Μιλώντας για την εκκένωση της ιστορικής μονής της Μυρτιδιώτισσας τόνισε πως σώθηκε από θαύμα λόγω των υπεράνθρωπων προσπαθειών της Πυροσβεστικής. «Έγινε επική μάχη» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η καταστροφή θα μας στιγματίσει για χρόνια αλλά δεν θα μας γονατίσει», είπε ακόμη. Αναφερόμενος στην πιθανότητα η φωτιά να ξεκίνησε από ένα αποτσίγαρο είπε με θλίψη και χωρίς να επιβεβαιώνει το σενάριο: «Αν από ένα τσιγάρο κάηκαν 25.000 στρέμματα δεν ξέρω τι να πω...».
Πηγή: EUROKINISSI
Αποστόλου: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η κατάσβεση της πυρκαγιάς
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, τόνισε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η κατάσβεση της πυρκαγιάς που κατακαίει τα Κύθηρα και η άμεση ανακούφιση των πληγέντων του νησιού.
Ο υπουργός, ο οποίος μετέβη την Κυριακή στο νησί προκειμένου να αποκτήσει πληρέστερη εικόνα για τις καταστροφές, επισκέφτηκε πληγείσες περιοχές και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Κυθήρων, εκπροσώπους της Περιφέρειας Αττικής και τοπικούς φορείς, προκειμένου να ενημερωθεί επιτόπου για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από τις επιπτώσεις της φωτιάς και να συντονιστούν οι διαδικασίες για τις εκτιμήσεις των ζημιών και την ανακούφιση των πληγέντων.
Στη συνάντηση τα θέματα άμεσης προτεραιότητας που συζητήθηκαν είναι:
1.Ο έλεγχος της πυρκαγιάς και η κατάσβεσή της.
2.Η επαναφορά σε πλήρη κανονικότητα της λειτουργίας του νησιού.
3.Η άμεση εκτίμηση των ζημιών στον αγροτικό χώρο.
4.Η κήρυξη ως αναδασωτέων όλων των καμένων δασικών εκτάσεων.
5.Η σύνταξη μελετών για την επίσπευση των αναγκαίων πρώτων έργων συγκράτησης των εδαφών που θα αποτρέψουν φαινόμενα πλημμυρών.
6.Η άμεση εφαρμογή των μέτρων που έχουν σχέση με την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Πηγή: EUROKINISSI
«Από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα, καθώς κινητοποιήθηκε ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός πυρόσβεσης για την κατάσβεση της φωτιάς στα Κύθηρα. Με επικεφαλής την Πυροσβεστική, πρώτο μέλημα όλων όσοι δίνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα σκληρή μάχη με τη φωτιά είναι ο έλεγχος και η κατάσβεσή της», τόνισε ο υπουργός.
«Πρόκειται για μία δύσκολη πυρκαγιά λόγω και του ανάγλυφου της περιοχής, το είδος της βλάστησης και της εναλλαγής της φοράς των ανέμων. Πιστεύουμε ότι τόσο με τις πεζοποπόρες πυροσβεστικές δυνάμεις όσο με την έλευση και πάλι των εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων το ξημέρωμα της Δευτέρας, θα έχει ολοκληρωθεί η κατάσβεση της πυρκαγιάς. Το νησί των Κυθήρων περνάει δύσκολες ώρες και δεσμευόμαστε ότι η στήριξη της Πολιτείας θα είναι άμεση και ουσιαστική. Πρόκειται για μεγάλη οικολογική καταστροφή με τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς η πυρκαγιά κατέκαψε περί τα 15.000 με 17.000 στρέμματα. Το 90% των ζημιών αφορά σε δασικές εκτάσεις. Υπάρχουν βέβαια ζημιές και σε καλλιέργειες, κυρίως σε αμπέλια και ελαιόδεντρα, όπως επίσης και στη μελισσοκομία και μικρότερης έκτασης στην κτηνοτροφία. Θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες άμεσης ανακούφισης αλλά και επαναφοράς, κατά το δυνατόν, στην προτέρα κατάσταση», δήλωσε ο κ. Αποστόλου.
Πηγή: EUROKINISSI
Αναφορικά με τις ζημιές στη φυτική και ζωική παραγωγή υπογράμμισε ότι θα υπάρξει άμεση κινητοποίηση των κλιμακίων του ΕΛΓΑ, ώστε να επισπευσθεί η καταγραφή των ζημιών, προκειμένου να προχωρήσει η περαιτέρω διαδικασία των αποζημιώσεων των πληγέντων γεωργοκτηνοτρόφων του νησιού.
Επιπλέον, ο κ. Αποστόλου ανέλαβε να έρθει σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία και τους φορείς, ώστε να κηρυχθούν ως αναδασωτέες όλες οι καμένες δασικές εκτάσεις στα Κύθηρα και να πραγματοποιηθούν, σε σύντομο διάστημα, οι απαραίτητες εργασίες (κορμοδέματα, κλαδοπλέγματα κ.ά) που θα αποτρέψουν φαινόμενα πλημμυρών και κατολισθήσεων που δημιουργούνται λόγω της αποψίλωσης των δασών.