Στην κρίση του υπ. Παιδείας η διαθεσιμότητα πρώην διευθυντή Γυμνασίου της Μυτιλήνης
Ολοένα και περισσότερο συζητείται η διατύπωση γνώμης του Πειθαρχικού Συμβουλίου της Περιφέρειας Εκπαίδευσης βορείου Αιγαίου προς τον υπουργό παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, αναφορικά με την υπόθεση τού μέχρι πρότινος διευθυντή Γυμνασίου της Μυτιλήνης, σε σχέση με το αν πρέπει να τεθεί σε διαθεσιμότητα έως τη δίκη του από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης στα μέσα του ερχόμενου Νοεμβρίου. Δίκη, στην οποία κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση.
Ο εκπαιδευτικός φέρεται να κάλυψε τη δράση επιχειρηματία, που δραστηριοποιείτο στο κυλικείο του σχολείου που διηύθυνε και ο οποίος καταδικάστηκε για σεξουαλική παρενόχληση 12χρονης μαθήτριας. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο, όμως, παρά την παραπομπή του εκπαιδευτικού σε δίκη, με ψήφους τέσσερις έναντι ενός, εισηγήθηκε στον υπουργό ο εκπαιδευτικός να μην τεθεί σε διαθεσιμότητα. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπέρ του εκπαιδευτικού ψήφισαν δύο δικαστές, εκπαιδευτικός διευθυντής εκπαίδευσης διορισμένος από τον υπουργό, και ο αιρετός εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ στο Συμβούλιο. Εναντίον του ψήφισε ο έτερος των αιρετών εκπροσώπων.
Όμως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως δήλωσε στην τοπική εφημερίδα της Μυτιλήνης «Εμπρός» ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου Αριστείδης Καλάργαλης, «η άποψη αυτή αποτελεί μια γνώμη προς το υπουργείο Παιδείας και δεν έχει αποφασιστικό χαρακτήρα».
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιανουάριο καταδικάσθηκε πρωτόδικα ο μισθωτής κυλικείου σχολείου με δύο χρόνια φυλάκιση, για «προσβολή σεξουαλικής αξιοπρέπειας ανήλικου κάτω των 15». Ακολούθησαν καταγγελίες γονέων, οι οποίοι είχαν καταθέσει και στη δίκη κατά του Γυμνασιάρχη του εν λόγω σχολείου, ο οποίος μάλιστα είχε παραστεί στη δίκη ως μάρτυρας υπεράσπισης του επιχειρηματία.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες αυτές, ο Γυμνασιάρχης κάλυπτε τον εν λόγω επιχειρηματία και τη δράση του επί πέντε ολόκληρα χρόνια. Στη συνέχεια με εντολή του Αρείου Πάγου πραγματοποιήθηκε επείγουσα προανάκριση που κατέληξε στην παραπομπή του Γυμνασιάρχη σε δίκη τον περασμένο Μάϊο, δίκη που αναβλήθηκε λόγω παρελεύσεως ωραρίου για τον ερχόμενο Νοέμβριο. Έως τότε το έκτακτο υπηρεσιακό συμβούλιο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αποφάσισε την έκπτωση του εκπαιδευτικού από τον αξιολογικό πίνακα των υποψηφίων διευθυντών.
Επίσης, ότι σε βάρος του εκπαιδευτικού διενεργείται ΕΔΕ που διατάχθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ενώ η Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ του νησιού, με ψήφισμά της, έχει ζητήσει την απομάκρυνσή του από το χώρο της εκπαίδευσης, σημειώνοντας μάλιστα πως και στο παρελθόν έχει καταγγείλει τη στάση και τις πρακτικές του «γνωστού για τις επικίνδυνες προς την κοινωνία εθνικοσοσιαλιστικές απόψεις του, που έχουν φέρει αναστάτωση στο χώρο της σχολικής κοινότητας και έχουν καταδικαστεί». Επίσης, και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης έχει ζητήσει με αναφορά του στη Βουλή την «άμεση ανάγκη για λήψη μέτρων προστασίας μαθητών από τη συμπεριφορά του εν λόγω διευθυντή».
Σε βάρος του παραπάνω εκπαιδευτικού πραγματοποιούνται επιπρόσθετα προανακρίσεις για παραβάσεις του αντιρατσιστικού νόμου και για ψευδή ανωμοτί κατάθεση αλλά και άλλες ΕΔΕ για αναξιοπρεπή συμπεριφορά δημοσίου υπαλλήλου. Μια από αυτές μάλιστα μετά από αναφορά του δημάρχου, Σπύρου Γαληνού. Ο γυμνασιάρχης, τέλος, έχει παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης βορείου Αιγαίου και έπειτα από άλλη ΕΔΕ που ολοκληρώθηκε εδώ και τρία χρόνια και αφορά εκδήλωση για το Πολυτεχνείο του 1973 στο σχολείο το οποίο διηύθυνε το 2013, κατά την οποία και προβλήθηκε ταινία σχετική με το «μύθο της εξέγερσης». Πλην, όμως, το Πειθαρχικό Συμβούλιο έκτοτε δεν έχει συγκληθεί για το θέμα αυτό.