Οι μαρτυρίες των ανθρώπων για τη δηλητηρίαση ενός σκύλου οδηγού (pics-vid)
«Είχαμε ένα όραμα» λέει στο CNN Greece η Ιωάννα Γκέρτσου ιδρύτρια της σχολής σκύλων Οδηγών Λάρα, «όμως την Κυριακή το πρωί φαίνεται πως κάποιος είχε άλλα σχέδια».
Η Ιωάννα καθ’ όλη τη συνέντευξη στα γραφεία της σχολής στο Μεταξουργείο, δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της. Ο σκύλος – οδηγός της, η Μέι, καταλαβαίνοντας την θλίψη της, την πλησίαζε κάθε τόσο δείχνοντάς της πως είναι στο πλευρό της.
Στα δεξιά της εμφανώς σαστισμένος καθόταν ο Παναγιώτης Κόλλιας. Στα χέρια του κρατούσε το άσπρο μπαστούνι του. Πάνε δύο χρόνια περίπου που έχει να το κρατήσει καθώς μέχρι την Κυριακή ο φύλακας άγγελός του ήταν η Diamond, ο σκύλος οδηγός του.
«Δεν είναι εύκολη η ζωή πλέον» λέει στο CNN Greece. «Η Diamond μου προσέφερε ασφάλεια, ταχύτητα στην μετακίνηση αλλά ασφαλώς και παρέα».
Ήταν Κυριακή απόγευμα και η Diamond έπαιζε στην αυλή. Ο Παναγιώτης βγαίνει έξω και αντιλαμβάνεται πως η Diamond έχει σπασμούς. «Δεν κατάλαβα τι είχε συμβεί, την πήρα και φύγαμε για το πλησιέστερο κτηνιατρείο» όμως ο σκύλος – οδηγός δεν τα κατάφερε. Ξεψύχησε στο αυτοκίνητο.
«Δεν μπορώ να καταλάβω ποιος και γιατί να κάνει κάτι τέτοιο σε έναν σκύλο – οδηγό. Δεν καταλαβαίνω πως φτάνει κάποιος στο σημείο να βάλει το χέρι του μέσα από τα κάγκελα και να δηλητηριάσει έναν σκύλο- οδηγό ή ένα κατοικίδιο» λέει ο Παναγιώτης.
Η Diamond δεν οδηγούσε μόνο τον Παναγιώτη στους επικίνδυνους δρόμους της Αθήνας, τον συνόδευε ακόμα και μέσα στο νοσοκομείο όπου εργάζεται. Ήταν η αγαπημένη παρουσία όλων μέσα στο νοσοκομείο όπως αποκαλύπτει ο ίδιος.
«Όταν ξεκινήσαμε τη Σχολή Σκύλων - Οδηγών "Λάρα", κανείς δεν πίστευε πως θα τα καταφέρναμε λόγω των πολλών εμποδίων που θα βρίσκαμε» λέει η Ιωάννα Γκέρτσου και συνεχίζει «Έχει αδέσποτα", έλεγαν. "Έχει ζέστη" έλεγαν. "Έχει πολλά εμπόδια στους δρόμους" έλεγαν. "Οι τυφλοί είναι απαίδευτοι" έλεγαν... "Δεν θα επιτραπεί ποτέ, πουθενά η είσοδος στους σκύλους - οδηγούς", έλεγαν».
«Εμείς όμως τα καταφέραμε: θεσπίσαμε νομοθεσία που επιτρέπει την είσοδο των σκύλων οδηγών παντού. Εκπαιδεύσαμε σκύλους και ανθρώπους να κινούνται σαν "ένα" με ταχύτητα και ασφάλεια, αλλάζοντας ολόκληρη την κοσμοθεωρία ανθρώπων που είχαν γεννηθεί χωρίς όραση», σημειώνει και συνεχίζει:
«Εκπαιδεύσαμε ανθρώπους στο εξωτερικό για να γίνουν εκπαιδευτές κινητικότητας με σκύλο - οδηγό, κάναμε συνεργασίες με εκπαιδευτές του εξωτερικού, καταρτίσαμε ανθρώπους με απώλεια όρασης στην κινητικότητα και τον προσανατολισμό με λευκό μπαστούνι».
Με τα δάκρυα να τρέχουν ακόμα στο πρόσωπο της, η Ιωάννα υπογράμμισε πως όσες προσπάθειες κι αν κάνει η σχολή κανένας δεν θα είναι ασφαλής κι αυτό γιατί «ζούμε σε ένα κράτος ατιμωρησίας».
Κι όμως, όλα αυτά τα είχαν καταφέρει, μέχρι το απόγευμα της Κυριακής. Πάλευαν και θα συνεχίζουν να παλεύουν για να προσφέρουν σε όποιον το έχει ανάγκη.
Δεν είχαν όμως φανταστεί πως θα πρέπει να τα βάλουν και με τους ίδιους τους ανθρώπους. Με εκείνους που από μίσος ή ευχαρίστηση θα τυφλώσουν για δεύτερη φορά έναν συνάνθρωπό τους.
Άραγε, ποια είναι η άποψη της πολιτείας; Πώς μπορεί να προστατεύσει τόσο τους ίδιους από διάφορους συνανθρώπους μας όσο και τους σκύλους – οδηγούς τους;
Σημείωση Ν.1: Για να εκπαιδευτεί σωστά ένας σκύλος – οδηγός χρειάζεται περίπου 2χρόνια σκληρής εκπαίδευσης. Ο σκύλος – οδηγός αρχικά εκπαιδεύεται από κουτάβι με τον εκπαιδευτή και αργότερα ακολουθεί η συνεκπαίδευση με τον τυφλό.
Σημείωση Ν.2: Η Diamond που δεν κατάφερε να φτάσει έγκαιρα στο κτηνιατρείο, βρέθηκε πως είχε δηλητηριαστεί με μεγάλη ποσότητα φόλας. Σε κρίσιμη, επίσης, κατάσταση βρίσκεται άλλο ένα σκυλί.