ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: «Ο Γολγοθάς» των προσφύγων στους -7 βαθμούς Κελσίου

Θεσσαλονίκη: «Ο Γολγοθάς» των προσφύγων στους -7 βαθμούς Κελσίου
Twitter

Η σφοδρή χιονόπτωση που άρχισε το μεσημέρι της Τρίτης στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και συνεχίστηκε καθ όλη την διάρκεια της ημέρας έβαλε σε δοκιμασία τους πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται σε Καλοχώρι, Δερβένι, Σίνδο, Κορδελιό, Καβαλάρι και στο Βαγιοχώρι.

Ιδιαίτερα στο Βαγιοχώρι η κατάσταση είναι τραγική.

«Μένουν σε καλοκαιρινές σκηνές που σημαίνει ότι δεν έχουν πάτο, δεν είναι μονωμένες, κάποιοι έχουν βάλει κάποια στρώματα κάτω. Θέρμανση δεν υπάρχει, ηλεκτρισμός υπάρχει μόνο σε δύο σκηνές. Εκεί ζουν αρκετές οικογένειες με μικρά παιδιά» λέει στο CNN Greece η Ιφιγένεια Αναστασιάδη, βοηθός συντονιστή του Προγράμματος των Γιατρών χωρίς Σύνορα στη Θεσσαλονίκη.

Εθελοντές τους πήγαν ξυλόσομπες και ξύλα για να μπορέσουν να ζεσταθούν.

Το νέο κύμα κακοκαιρίας που σάρωσε την χώρα από τη μια άκρη στην άλλη δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο την διαβίωση όσων βρίσκονται στα κέντρα φιλοξενίας.

Το μεσημέρι ο υδράργυρος ήταν κολλημένος στους -7 βαθμούς κελσίου αλλά η αισθητή θερμοκρασία ήταν αρκετά χαμηλότερη.

«Το χιόνι ήταν πολύ, το έστρωνε με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Ο κόσμος ήταν κλειδωμένος μέσα στις αποθήκες. Εθελοντές προσπαθούσαν να φτάσουν και στα πιο απομακρυσμένα κέντρα φιλοξενίας» μας λέει η Ιφιγένεια Αναστασιάδη.

Μπορεί στα περισσότερα σημεία οι πρόσφυγες να έχουν βρει καταφύγιο μέσα σε αποθήκες που έχουν παραχωρηθεί γι αυτό τον σκοπό όμως εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών όπου μένει νερό γίνεται πάγος.

Η φωτογραφία αυτή που ανέβασαν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα είναι από το Δερβένι. Η σκηνή βρίσκεται σε εσωτερικό χώρο αλλά το νερό στις κατσαρόλες και στα ποτήρια έχει παγώσει καθώς η θερμοκρασία είναι υπό το μηδέν.

«Το κρύο είναι έντονο, υπάρχουν διακοπές ρεύματος οπότε η θέρμανση δεν λειτουργεί. Ο κόσμος για να ζεσταθεί καίει μέσα σε κλειστούς χώρους ότι βρίσκει. Νερό δεν υπάρχει σε κανένα κέντρο φιλοξενίας, έχουν παγώσει όλοι οι σωλήνες» περιγράφει στο CNN Greece, η βοηθός συντονιστή του Προγράμματος των Γιατρών χωρίς Σύνορα στη Θεσσαλονίκη.

Σε πολλά κέντρα φιλοξενίας οι τουαλέτες και τα μπάνια είναι σε εξωτερικούς χώρους, αυτό σημαίνει ότι σε πολλές περιπτώσεις είναι αδύνατον να φτάσουν μέχρι εκεί από τον πάγο που έχει δημιουργηθεί.

Εξαιτίας της επιδείνωσης του καιρού ξεκίνησε τελευταία στιγμή επείγουσα μεταφορά των ευπαθών ομάδων σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα των γύρω περιοχών.

17465651

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δραματική συνεχίζει να είναι η κατάσταση και στη Μόρια της Μυτιλήνης.

Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης και ο πολύμηνος εγκλεισμός έχουν δημιουργήσει πολλά ψυχολογικά προβλήματα στον ευαίσθητο ψυχισμό αυτών των ταλαιπωρημένων ανθρώπων.

«Άφησα την Συρία όταν το σπίτι μου βομβαρδίστηκε. Η κόρη μου σκοτώθηκε και ο γιός μου είχε εγκαύματα και είχε τραυματιστεί σοβαρά.

Έτσι φύγαμε για την Τουρκία. Περάσαμε τρεις ημέρες στη μέση του πουθενά. Ο γιος μου ήταν τόσο αδύναμος που πέθανε.

Δεν είχα τίποτα να χάσω τα έχασα όλα.

Η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη.

Δεν νοιώθουν τον πόνο μας. Έχουν τα σπίτια τους. Κοιμούνται στα κρεβάτια τους. Δεν νοιάζονται για εμάς.»

Αυτή είναι μια πραγματική ιστορία. Ταυτόχρονα είναι η αποτύπωση της αγωνίας και της απελπισίας που νιώθει ένας πρόσφυγας από την Συρία, ο οποίος βρίσκεται στη Μόρια από τον προηγούμενο Απρίλιο. Του είναι δύσκολο όπως λέει να διαχειριστεί πλέον τον εγκλεισμό του γι αυτό μια ημέρα πήρε ένα ξυραφάκι κι άρχισε να χαρακώνει το σώμα του.

Είναι ένα από τα δεκάδες περιστατικά που φροντίζουν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα στα ιατρεία που έχουν δημιουργήσει στα νησιά υποδοχής.