ΕΛΛΑΔΑ

Τζόγος: τα σημάδια της εξάρτησης και ο τρόπος αντιμετώπισης

Τζόγος: τα σημάδια της εξάρτησης και ο τρόπος αντιμετώπισης
REUTERS

«Ήταν ένας άνδρας γύρω στα 40. Είχε γεννήσει η γυναίκα του σ ένα μαιευτήριο. Πήγε να εισπράξει τα χρήματα από το ασφαλιστικό ταμείο για να πληρώσει την κλινική και μέχρι να γυρίσει να την πάρει, τα χρήματα είχαν εξαφανιστεί. Τα είχε παίξει στον τζόγο και δεν μπορούσε η γυναίκα να πάρει εξιτήριο. Το έχω κρατήσει στη μνήμη μου διότι είναι πολύ σοβαρό να γεννιέται μια ζωή, να σε περιμένει κάποιος για να πάρει εξιτήριο κι εσύ να κάνεις αυτό» λέει στο CNN Greece ο Αντώνης Πάριος, ψυχοθεραπευτής, υπεύθυνος του προγράμματος Α του ΚΕΘΕΑ (απεξάρτηση από τον τζόγο και το αλκοόλ).

Υπάρχουν κάποια περιστατικά τα οποία προκαλούν σοκ ακόμη και σε ειδικούς με πολυετή εμπειρία.

Ο βαλές και η ντάμα για κάποιους-κάποιες γίνονται ελκυστικοί όσο τίποτα άλλο στη ζωή τους.

Άλλοι θεωρούν ότι κυνηγούν την τύχη τους ποντάροντας στην ρουλέτα ή σε οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι.

Οι γονείς, το παιδί τους, ο σύντροφος τους ακόμη και ο ίδιος τους ο εαυτός, όλα έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Το μόνο που σκέφτονται, το μόνο που τους νοιάζει είναι να ποντάρουν.

Θα περίμενε κάποιος τα χρόνια της οικονομικής κρίσης τέτοιου είδους περιστατικά εξάρτησης να έχουν μειωθεί αλλά συμβαίνει το αντίθετο.

«Τα τελευταία 5 χρόνια της κρίσης υπάρχει μια σημαντική αύξηση 5% με 8% ετησίως σε ότι αφορά τους ανθρώπους που είναι εξαρτημένοι από τον τζόγο. [...] Από αυτούς που είναι καταγεγραμμένοι στο πρόγραμμα Α του ΚΕΘΕΑ βλέπουμε ότι το 70% είναι άνδρες και το 30% είναι γυναίκες. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 40 με 45 έτη» μας λέει ο ψυχοθεραπευτής, Αντώνης Πάριος και συμπληρώνει:

«Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης τα χρήματα που ξοδεύουν έχουν μειωθεί, έχει αυξηθεί όμως η ένταση. Αυτό σημαίνει ότι παίζουν μικρότερα ποσά αλλά περισσότερες ώρες.»

Οι γυναίκες δεν ζητούν εύκολα βοήθεια από τους ανθρώπους του ΚΕΘΕΑ γιατί φοβούνται ότι θα εκτεθούν σε αντίθεση με τους άνδρες οι οποίοι μπαίνουν συνήθως στο πρόγραμμα.

Τα στατιστικά στοιχεία του κέντρου θεραπείας όμως δείχνουν ότι όταν μια γυναίκα αποφασίσει να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό έχει 30% περισσότερες πιθανότητες να ολοκληρώσει ένα θεραπευτικό πρόγραμμα απ ότι ένας άνδρας.

Τι επιλέγουν

Η τεχνολογία έχει παίξει κι εδώ σημαντικό ρόλο. Όποιος θέλει να τζογάρει μπορεί πλέον να το κάνει εύκολα ακόμη και μέσα απ το σπίτι του. Αρκεί μια σύνδεση στο διαδίκτυο.

210060

πηγή:Eurokinissi

Τα περισσότερα περιστατικά εξαρτημένων από τον τζόγο αφορούν άτομα τα οποία παίζουν στο διαδίκτυο και μάλιστα δανείζονται πιστωτικές κάρτες συγγενών και φίλων όταν πλέον η δική τους έχει υπερβεί κάθε όριο.

Πολλοί είναι και αυτοί οι οποίοι πηγαίνουν στο καζίνο.

Ενώ λιγότεροι επιλέγουν να στοιχηματίσουν στον ιππόδρομο ή να ποντάρουν στην πράσινη τσόχα.

Τα σημάδια ενός εξαρτημένου απ τον Τζόγο

  • Αυξάνεται η συχνότητα ενασχόλησης με κάποιο τυχερό παιχνίδι
  • Ποντάρει όλο και μεγαλύτερα ποσά
  • Δεν εστιάζει στα χρήματα που χάνει αλλά σε αυτά που κερδίζει ακόμη και όταν πρόκειται για μικρά ποσά
  • Σταματάει την ενασχόληση μόνο για μικρά διαστήματα
  • Εκδηλώνει ξεσπάσματα έντονου θυμού και αγανάκτησης
  • Λέει ψέματα

Επίσης οι εξαρτημένοι από τον τζόγο υπολειτουργούν κατά την διάρκεια της εργασίας τους και συνηθίζουν να μην ασχολούνται με τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις γιατί όπως μας εξηγεί ο υπεύθυνος του προγράμματος Α του ΚΕΘΕΑ:

«Η σκέψη τους είναι πως θα βρω χρήματα ή χρόνο για να πάνε να παίξουν αλλά και να διαβάσουν για να βελτιωθούν στο παιχνίδι που παίζουν.»

Παράγοντες εμφάνισης

Η ψυχοσύνθεση του κάθε ατόμου, τα οικονομικά αδιέξοδα, το εύκολο και γρήγορο κέρδος είναι οι παράγοντες που ωθούν κάποιον σε τέτοιου είδους συμπεριφορές.

«Για να γίνει κάποιος εξαρτημένος χρειάζεται ένα μεγάλο διάστημα και δεν μιλάμε για 5-6 μήνες. Χρειάζεται 7 με 10 χρόνια ώστε σιγά- σιγά η εξαρτητική συμπεριφορά να εκδηλωθεί δηλαδή να αυξηθεί η ένταση και δημιουργεί η λεγόμενη «χημεία» μεταξύ του ατόμου και του τζόγου» λέει στο CNN Greece ο Αντώνης Πάριος, ψυχοθεραπευτής, υπεύθυνος του προγράμματος Α του ΚΕΘΕΑ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα άτομα τα οποία εκδηλώνουν εξάρτηση από τον τζόγο έχουν ροπή και σε άλλες μορφές εξάρτησης όπως σε ουσίες, σε τροφές, στο σεξ και σε ανθρώπους.

Για να απεξαρτηθεί κάποιος απ τον τζόγο δεν είναι απαραίτητο να πάρει βοήθεια από κάποιον ειδικό αν όμως παρά τις προσπάθειες που κάνει έχει συνέχεια πισογυρίσματα τότε θα πρέπει να μπει σε θεραπευτικό πρόγραμμα.

Πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ Α

Είναι δωρεάν και απευθύνεται τόσο στο εξαρτημένο άτομο όσο και στην οικογένεια του.

Έτσι το KEΘEA Α προσφέρει συγχρόνως οικογενειακή υποστήριξη, κυρίως μέσα από την οργάνωση συναντήσεων ζευγαριών.

Αλλά παράσχει βοήθεια και σε όσες οικογένειες θέλουν να «φροντίσουν» ένα δικό τους άνθρωπο ο οποίος αρνείται να μπει σε θεραπευτικό πρόγραμμα. Στην περίπτωση αυτή η στήριξη που θα λάβουν περιλαμβάνει και βοήθεια στο πώς μπορούν να ενισχύσουν το κίνητρο του ατόμου για θεραπεία.

Στους κύριους στόχους του KEΘEA Α περιλαμβάνονται:

• Περιορισμός ή πλήρης αποχή από το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια.
• Αντιμετώπιση των προβλημάτων ψυχικής και σωματικής υγείας.
• Αποχή από βίαιες ή παραβατικές μορφές συμπεριφοράς.
• Αποκατάσταση των οικογενειακών σχέσεων.
• Δημιουργική διαχείριση του ελεύθερου χρόνου.
• Πρόληψη της υποτροπής.
• Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας γύρω από τις «νόμιμες» εξαρτήσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη γραμματεία του προγράμματος στο 210 9215776.